Criza din Ucraina. Ministrul de Externe: Rusia trebuie oprită acum. Să se pună în aplicare sancţiunile

×
Codul embed a fost copiat

Liderii separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei au anunțat mobilizarea generală, iar observatorii internaționali au semnalat o creștere dramatică a atacurilor de-a lungul liniei care îi separă de forțele guvernamentale ucrainene.

În tot acest timp, preşedintele Volodimir Zelenski dă asigurări că țara sa nu va răspunde provocărilor ruseşti, iar Kievul rămâne pregătit pentru dialogul cu Moscova. Mai mult, vrea o întâlnire cu Putin.

În zona de conflict însă, în Donbas, situația rămane critică. Sâmbătă noapte au avut loc mai multe explozii, iar în ultimele două zile au fost deja peste 1.500.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu ne putem așeza în sicrie și să așteptăm să vină soldații străini. Nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Nu vom ataca pe nimeni, dar suntem pregătiți pentru orice. Cu siguranță, nu putem fi pasivi.”

Americanii estimează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt masati în apropierea granițelor Ucrainei. Iar după ce președintele Biden si-a exprimat convingerea, acum doua zile, că Putin va invada Ucraina, liderii occidentali au subliniat din nou că Rusia va fi sancționată dur în cazul unui atac.

Citește și
bombardament, Ucraina
VIDEO cu bombardamentele din Ucraina. Ministerul de Externe: Atacul, o ”încălcare gravă”
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Citește în această știre:

Ministrul britanic de Externe: Putin nu se va opri la Ucraina

MAE: Românii din Ucraina să părăsească această țară cât mai repede

Stare de urgență în Voronezh

Ministrul ucrainean de Interne: Mercenari Wagner sunt în Ucraina

Jens Stoltenberg: Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total

Citește cele mai noi informații despre criza din Ucraina:

UPDATE 17:30 Macron şi Putin, de acord să încerce obţinerea unui armistiţiu în estul Ucrainei (Palatul Elysee)

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP.

Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul unei convorbiri telefonice, asupra "necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine", a adăugat preşedinţia franceză.

Palatul Elysee a mai precizat că Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, "se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov în următoarele zile".

De partea cealaltă, Kremlinul a transmis că Putin a spus în discuţia cu Macron că "provocările" ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să "intensifice" eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului.

Conform Kremlinului, preşedintele rus i-a cerut omologului său francez ca NATO şi SUA "să ia în serios" cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident

UPDATE 15:30 Ucraina susţine că a venit timpul ca o parte din sancţiunile pregătite de occidentali împotriva Rusiei să fie implementate

"Rusia trebuie oprită chiar acum. Vedem cum se desfăşoară evenimentele", a spus Kuleba.

Declaraţiile lui Kuleba intervin la puţin timp după ce Rusia şi Belarus au anunţat că îşi prelungesc manevrele comune din apropierea frontierelor ucrainene şi în contextul în care liderii occidentali avertizează în privinţa unei invazii iminente după ce ciocnirile s-au intensificat în estul Ucrainei.

"A venit timpul să se acţioneze. Spun oficial că există toate motivele pentru a implementa, acum, măcar o parte din sancţiunile pregătite împotriva Rusiei", a spus Kuleba în cadrul unui briefing prin legătură video la conferinţa pentru securitate de la Munchen.

UPDATE 15:10 Peskov: Ce rost are ca Rusia să atace pe cineva? Oficialul de la Kremlin spune că Occidentul nu este "prea bun la istorie"

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că "nu are rost ca Rusia să atace pe cineva", îndemnând partenerii occidentali să fie raţionali.

"Vă îndemnăm să vă puneţi întrebarea: ce rost are ca Rusia să atace pe cineva?", a declarat Peskov, într-un interviu pentru postul de stat Rossia 1.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a criticat, de asemenea, Occidentul pentru că "nu a fost foarte bun la istorie”, susţinând că Rusia nu a invadat niciodată o altă ţară.

"Vă reamintim că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale. Şi Rusia, care a supravieţuit atâtor războaie, este ultima ţară din Europa care vrea să vorbească, chiar să pronunţe cuvântul «război", a declarat Peskov.

Întrebat despre situaţia din Donbas, Peskov a avertizat că "orice scânteie, orice incident neplanificat sau orice provocare minoră poate duce la consecinţe ireparabile”.

UPDATE 14.28 Macron a discutat cu Putin o oră şi 45 de minute

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat, duminică, la telefon, timp de o oră şi 45 de minute.

 

După discuţia cu Putin, Macron l-a sunat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

UPDATE 14.24 Și Țările de Jos mută ambasada de la Kiev

Ministerul Afacerilor Externe din Ţările de Jos a anunţat că a decis să mute temporar personalul ambasadei de la Kiev la Lvov din considerente de siguranţă, informează Reuters.

Decizia a fost luată după avertismentele SUA potrivit cărora Rusia ar putea lansa un atac asupra acestei ţări în orice moment, conform Agerpres. 

UPDATE 14.14 Peskov: Orice provocare minoră poate duce la consecinţe ireparabile

Avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia este provocatoare şi poate avea efecte adverse, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Interfax, preluată de Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu ţine cont de aceste declaraţii ale statelor occidentale, a spus Peskov, adăugând că Moscova face apel la raţiunea partenerilor occidentali.

El a mai afirmat că situaţia în zona liniei de contact din regiunea Donbas este tensionată la maxim şi orice provocare minoră poate duce la consecinţe ireparabile, potrivit TASS.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia este ultima ţară care vrea să alimenteze "războiul" declaraţiilor.

UPDATE 13.52 Ministrul britanic de Externe: Putin nu se va opri la Ucraina

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, consideră că Vladimir Putin "nu se va opri la Ucraina" și că ar putea încerca să anexeze și alte statele baltice - precum Estonia și Letonia - și Balcanii de Vest, care includ Serbia și Albania, conform Daily Express. 

UPDATE 13.22 Ministrul Apărarii din Belarus: În Europa „există un miros foarte puternic de praf de pușcă”

Ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a transmis că „există un miros foarte puternic de praf de pușcă” în regiune și că „ Europa este condusă la război ”.

„Țările învecinate sunt 'alimentate' cu cele mai moderne arme într-o manieră de urgență neprogramată. În același timp, se acordă prioritate armelor ofensive moderne”, a spus Khrenin, citat de Izvestia.

UPDATE 12.51 MAE a actualizat alerta de călătorie pentru Ucraina. 

Astfel, în contextul evoluțiilor curente legate de situația de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând.

De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români din Ucraina, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure, să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

UPDATE 12.47 Stare de urgență în Voronezh

Starea de urgență a fost introdusă și pe teritoriul regiunii Voronezh din cauza fluxului tot mai mare de refugiați din Donbas, conform Izvestia.

UPDATE 12.36 Belarus anunţă că manevrele cu trupele ruse vor continua, din cauza agravării tensiunilor în Ucraina

Belarus a anunţat, duminică, că exerciţiile militare comune cu Rusia desfăşurate pe teritoriul tău, care ar fi trebuit să se încheie duminică, vor continua din cauza agravării tensiunilor în Ucraina vecină, relatează AFP.

"Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea frontierelor (...) şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor", a anunţat duminică Ministerul belarus al Apărării pe contul său de Telegram, conform Agerpres. 

UPDATE 12.13 Aurescu: Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse proiectează consecinţe la nivel global

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, la dezbaterea dedicată provocărilor multidimensionale de securitate la Marea Neagră, prilej cu care a evidenţiat că acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse afectează stabilitatea regiunii, a Europei, a spaţiului euroatlantic şi proiectează consecinţe la nivel global.

Potrivit unui comunicat al MAE, dezbaterile din cadrul evenimentului "Security in the Black Sea Region: From Cyberstorm and Political Brinkmenship to Broader Confrontation?" s-au axat pe elementele de competiţie geopolitică evidenţiate, în prezent, de evoluţiile securitare actuale în regiunea Mării Negre.

Citește și BBC: Zelensky a mers în mijlocul soldaților. Mărturisiri făcute jurnaliștilor despre aliații Ucrainei

UPDATE 11.34 Ministrul britanic pentru Europa: O invazie rusă a Ucrainei pare acum "mult mai probabilă decât improbabilă"

O invazie rusă a Ucrainei pare acum "mult mai probabilă decât improbabilă" şi toate semnele sugerează că este "foarte iminentă", a declarat duminică ministrul britanic pentru Europa, relatează Reuters.

"Din nefericire, la acest moment, un atac, o invazie, pare mult mai probabilă decât improbabilă dar vom continua să depunem eforturi pentru a împiedica acest lucru", a declarat James Cleverly penru Sky News, notează Agerpres. 

"Tot ceea ce vedem indică faptul că o invazie este foarte, foarte probabilă şi foarte, foarte iminentă", a adăugat el.

UPDATE 11.15 Boris Johnson: Occidentul va încerca să oprească accesul companiilor ruse la dolari dacă Ucraina este invadată 

SUA şi Marea Britanie vor încerca să oprească accesul companiilor ruse la dolari americani şi lire sterline dacă Kremlinul ordonă o invazie a Ucrainei, a declarat premierul britanic Boris Johnson pentru BBC, relatează Reuters.

"Planul pe care îl vedem este pentru ceva care ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 în termeni de mărime", a spus Johnson, citat de Agerpres. 

"Am putea asista nu numai la o invazie prin est prin Donbas, ci, potrivit informaţiilor pe care le vedem, şi la una din nord, din Belarus, care ar duce la încercuirea chiar a Kievului, după cum ne-a explicat Joe Biden noaptea trecută", a adăugat el.

"Cred că mulţi oameni trebuie să înţeleagă pur şi simplu costul în vieţi omeneşti pe care l-ar presupune acest lucru, nu numai pentru ucraineni, ci şi pentru ruşi", a mai afirmat el.

Boris Johnson a spus că sancţiunile împotriva Rusiei în eventualitatea unei invazii vor merge mult mai departe decât s-a sugerat anterior în public.

UPDATE 09.59 Ministrul ucrainean de Interne: Mercenari Wagner sunt în Ucraina

Ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastîrski, a avertizat că membri ai grupului de mercenari Wagner au intrat pe teritoriul ucrainean. Wagner este o forță paramilitară rusă privată care a fost mult timp asociată cu separatiștii din estul Ucrainei și care a intervenit și în Libia, Siria și Republica Centrafricană, notează CNN.

„Avem informații că armata rusă înaintează de-a lungul teritoriului nostru”, a spus el. "Există și informații că anumite unități ale PMC Wagner au intrat pe teritoriul nostru. Scopul lor este de a organiza sabotaj pe teritoriul nostru", a transmis ministrul de Interne.

UPDATE 09.52 Izvestia notează că primul tren cu civili din Ucraina a ajuns în regiunea Voronezh și că peste 40.000 de refugiați au sosit deja în regiunea Rostov din Donbass.

UPDATE 09.46 Separatiștii ruși și armata din Ucraina se acuză reciproc în continuare

Ambele părţi în conflict în regiunea disputată din estul Ucrainei au raportat noi încălcări ale încetării focului duminică, la o zi după ce şeful NATO a spus că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra statului vecin, relatează dpa.

Separatiştii susţinuţi de Rusia din aşa-numitele republici Lugansk şi Doneţk au afirmat că există sate care au fost lovite cu obuze de mai multe ori de la miezul nopţii. Armata ucraineană a semnalat mai multe încălcări ale încetării focului în cursul dimineţii. Informaţiile din cele două surse nu au putut fi verificate independent, notează dpa, conform Agerpres. 

UPDATE 09.15 Cuba se opune ''expansiunii'' NATO la frontierele Rusiei

Cuba a criticat dur sâmbătă, în plină criză ucraineană, "isteria propagandistică" a Washingtonului împotriva Rusiei şi "expansiunea" NATO până la frontierele sale, cu prilejul unei vizite oficiale la Havana a vicepremierului rus Iuri Borisov, relatează AFP.

"Respingem energic isteria propagandistică şi mediatică pe care a declanşat-o guvernul SUA împotriva Rusiei şi ne opunem cu fermitate expansiunii NATO la frontierele acestui stat frate", a postat pe Twitter ministrul cubanez al afacerilor externe, Bruno Rodriguez, notează Agerpres. 

UPDATE 09.00 Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a numit  Acordul de la Minsk drept „singura cale de ieșire” pentru rezolvarea situației din Ucraina. 

Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a oricărei țări ar trebui respectate și protejate, a spus Wang, conform Reuters. 

UPDATE 08.05 Ministerul Situațiilor de Urgență din Rusia a format un grup de 30 de psihologi care să le ofere consiliere psihologică refugiaților din Ucraina, conform Izvestia. 

UPDATE 07.28 Germania îşi va pune trupele din forţa de reacţie rapidă a NATO într-o stare de alertă

Germania îşi va pune trupele din forţa de reacţie rapidă a NATO într-o stare de alertă mai ridicată, care să le permită să se desfăşoare mai rapid pentru a proteja aliaţii est-europeni în cazul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia, conform unui anunţat al ministerului apărării de la Berlin, informează Reuters.

"Pregătirea sporită de desfăşurare permite NATO, în cazul unei escaladări ulterioare din partea Rusiei, să garanteze o siguranţă adecvată în special aliaţilor noştri est-europeni pentru a proteja teritoriul aliat", se arată în comunicatul citat de Agerpres. 

UPDATE 07.17 Jens Stoltenberg: Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total

"Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total” asupra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul german ARD, relatează Le Figaro. "Suntem cu toţii de acord că riscul unui atac este foarte mare”, a adăugat Jens Stoltenberg, conform News.ro. 

 

****

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dă asigurări că țara sa nu va răspunde provocărilor ruseşti, iar Kievul rămâne pregătit pentru dialogul cu Moscova. Mai mult, vrea o întâlnire cu Vladimir Putin.

În zona de conflict însă, în Donbas, situația rămane critică. În noaptea de sâmbătă spre duminică au avut loc mai multe explozii, iar în ultimele două zile au fost deja peste 1.500.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: “Nu ne putem așeza în sicrie și să așteptăm să vină soldații străini. Nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Nu vom ataca pe nimeni, dar suntem pregătiți pentru orice. Cu siguranță, nu putem fi pasivi”.

Preşedintele ucrainean a vorbit, sâmbătă, la reuniunea liderilor occidentali de la Munchen. El le-a cerut un calendar clar de aderare a țării sale la NATO, dar dorește și o întâlnire cu Putin. În tot acest timp exploziile păreau să nu mai înceteze la Donețk și Lugansk, orașe bastion ale rebelilor. În paralel, oficiali de la Kremlin au pretins că mai multe obuze ucrainene au căzut pe teritoriul Rusiei.

Din contră, susține Kievul, seaparatiștii sunt cei care încalcă armistițiul din 2015 în est. Au fost înregistrate 19 încălcări ale acordului de încetare a focului, au precizat oficiali din armata Ucrainei, care a anunțat și moartea a doi soldați ucrainieni - primele victime raportate după conflictele din ultimele săptămâni.

Monitorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa vorbesc și ei despre creșterea frecventei bombardamentelor în Donbas: peste 1.500 de explozii doar în ultimele două zile.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: “Ne vom apăra pământul cu sau fără sprijin din partea partenerilor noștri, indiferent dacă ne vor oferi 100.000 de arme moderne sau 5.000 de căști. Apreciem sprijinul, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că aceasta nu este un fel de donație pe care Ucraina ar trebui să o cerșească. Acesta nu este un gest mărinimos pentru care Ucraina ar trebui să se încline. Este contribuția voastră la securitatea europeană și internațională, pentru care Ucraina servește drept scut de 8 ani încoace”.

Mai târziu, într-o convorbire telefonică de urgență cu președintele francez, Emmanuel Macron, Zelenski a dat asigurări că Ucraina nu va răspunde provocărilor ruseşti din estul țării.

Vladimir Putin: “Din păcate, în schimb, vedem că situația escaladează în Donbas”.

Avertismentul lui Vladimir Putin a venit în timp ce exploziile în zonă păreau să nu se mai oprească. O echipă de jurnaliști internaționali, care se afla împreună cu ministrului de Interne ucrainean pe linia frontului, a ajuns în zona tirurilor de artilerie. Soldații i-au evacuat imediat și nimeni nu a fost rănit.

Americanii estimează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt masati în apropierea granițelor Ucrainei. Iar după ce președintele Biden si-a exprimat convingerea, acum doua zile, că Putin va invada Ucraina, liderii occidentali au subliniat din nou că Rusia va fi sancționată dur în cazul unui atac.

Vicepreşedintele SUA Kamala Harris: "Vreau să fie clar și pot să spun cu certitudine absolută: Dacă Rusia va invada din nou Ucraina, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri vor impune sancțiuni semnificative, cu implicații economice fără precedent."

Olaf Scholz, German chancellor: "Nimic nu justifică desfășurarea a mult peste 100.000 de soldați în jurul Ucrainei. E paradoxal că, pentru Rusia, o potențială aderare a Ucrainei la NATO constituie o justificare pentru război, când nicio decizie în acest sens nu este în curs. Noi - europenii și comunitatea transatlantică - avertizăm Rusia. O agresiune militară împotriva Ucrainei ar fi o greșeală gravă și nu vrem să se ajungă la asta."

Boris Johnson, British Prime Minister: "Dacă Ucraina este invadată, unda de șoc se va resimți în întreaga lume. Orice s-ar întâmpla în următoarele zile și săptămâni, nu putem permite ca țările europene să fie șantajate de Rusia. Nu putem permite ca amenințarea agresiunii ruse să schimbe arhitectura de securitate a Europei".

Premierul britanic a mai declarat sâmbătă, într-un interviu pentru BBC, că Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa, din 1945 încoace, iar ultimele date arată că acest plan a început să fie deja pus în aplicare - a mai spus Boris Johonson.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Preşedintele Ucrainei vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin: “Ne vom proteja ţara”
Preşedintele Ucrainei vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin: “Ne vom proteja ţara”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus, sâmbătă, o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un moment în care temerile unei invazii a Ucrainei de către Rusia sunt din ce în ce mai mari.

VIDEO cu bombardamentele din Ucraina. Ministerul de Externe: Atacul, o ”încălcare gravă”
VIDEO cu bombardamentele din Ucraina. Ministerul de Externe: Atacul, o ”încălcare gravă”

Comandamentul militar al Ucrainei a dat publicității, sâmbătă, o înregistrare video care arată bombardamentele lansate de trupele susținute de ruși la punctul de trecere Shchastia, la nord de orașul Luhansk controlat de rebeli.

VIDEO Un jurnalist ucrainean a luat la bătaie un politician pro-rus în timpul unei emisiuni live
VIDEO Un jurnalist ucrainean a luat la bătaie un politician pro-rus în timpul unei emisiuni live

Un jurnalist a lovit în față un politician pro-rus într-o transmisiune directă la o televiziune din Ucraina, în timpul unei dezbateri asupra lui Vladimir Putin.

NATO şi-a retras personalul de la Kiev. Zelenski propune o întâlnire între el și Putin
NATO şi-a retras personalul de la Kiev. Zelenski propune o întâlnire între el și Putin

Liderii separatiștilor proruși din estul Ucrainei au anunțat mobilizarea generală, iar observatorii internaționali au semnalat o creștere dramatică a atacurilor de-a lungul liniei care îi separă de forțele guvernamentale ucrainene.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.