Miniştrii de Externe din G7: Cerem Rusiei să retragă în mod substanţial forţele militare de la granițele Ucrainei
Miniştrii de Externe din cadrul G7 au anunţat, sâmbătă seară, într-un comunicat, că îi cer Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor şi să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina, potrivit News.ro.
Miniştrii au menţionat că nu au observat o reducere a activităţilor militare ale Rusiei la frontieră şi că Rusia va fi judecată în funcţie de faptele sale.
“Îi cerem Rusiei să aleagă calea diplomaţiei pentru dezescaladarea tensiunilor, să retragă în mod substanţial forţele militare din proximitatea graniţelor Ucrainei şi să se respecte pe deplin angajamentele internaționale, inclusiv în ceea ce priveşte reducerea riscurilor şi transparenţa activităţilor militare. Ca un prim pas, aşteptăm ca Rusia să implementeze anunțată reducere a activităţilor sale militare la graniţele cu Ucraina. Nu am văzut dovezi ale acestei reduceri. Vom judeca Rusia în funcţie de faptele sale”, se arată într-un comunicat semnat de miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
“Suntem profund îngrijoraţi de activităţile militare ameninţătoare ale Rusiei în jurul Ucrainei, în Crimeea anexată ilegal şi în Belarus. Masarea forţelor militare de către Rusia neprovocată şi nejustificată, cea mai mare desfăşurare de forţe de pe continentul european de la finalul Războiului Rece, reprezintă o provocare pentru securitatea globală şi pentru ordinea internaţională”, adaugă miniştrii.
În comunicat se precizează că se doreşte o soluţie a crizei paşnică, pe calea diplomaţiei, şi Rusiei i se cere să accepte oferta de dialog prin intermediul US-Russia Strategic Stability Dialogue, Consiliul NATO-Rusia şi OSCE.
“Rusia ar trebui să nu aibă nicio îndoială că orice atac militar împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive, inclusiv sancţiuni financiare şi economice, ceea ce va duce la costuri severe şi fără precedent pentru economia Rusiei”, adaugă miniştrii, menţionând că îşi reafirmă solidaritatea cu poporul ucrainean şi susţinerea faţă de eforturile Ucrainei de întărire a democraţiei şi instituţiilor sale, de încurajare a progresului şi reformelor.
“Rusia trebuie să dezescaladeze situaţia şi să îşi respecte datoria de implementare a acordurilor de la Minsk. Este îngrijorătoare creşterea numărului de încălcări ale armistiţiului în ultimele zile. Condamnăm folosirea armelor şi atacarea unor zone civile, ceea ce constituie o încălcare clară a acordurilor de la Minsk. Condamnăm şi faptul că Federaţia Rusă le oferă în continuare paşapoarte ruseşti locuitorilor din zone ale Ucrainei controlate nu de guvern”, se mai arată în comunicat.
Miniștrii au mai precizat că susţin misiunea OSCE de monitorizare a situaţiei în zonă şi că ar trebui ca această misiune să continue fără restricţii, în beneficiul şi pentru siguranţa oamenilor din estul Ucrainei.