The Guardian: NSA isi impartaseste interceptarile cu Israelul
NSA transmite date institutiei similare israeliene, ISNU, cu riscul de a comunica informatii despre americani si de a le incalca, astfel, dreptul la viata privata, a dezvaluit miercuri cotidianul britanic The Guardian.
Practica schimburilor de informatii intre servicii aliate este curenta, dar este mai rara atunci cand aceste informatii secrete sunt date "brute", care nu sunt analizate inainte.
Potrivit unui protocol al unui acord intre NSA si ISNU, institutia israeliana cu atributii similare, furnizat ziarului britanic de catre fostul consultant Edward Snowden, agentia americana ii transmite in mod direct celei israeliene o parte a e-mailurilor si altor milioane de conversatii telefonice pe care le intercepteaza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legea americana incadreaza activitatile NSA, interzicandu-i sa colecteze date ale comunicatiilor cetatenilor americani sau straini instalati in mod legal pe teritoriul Statelor Unite, cu exceptia unui motiv valabil.
Insa dezvaluirile pe care fostul consultant Snowden le-a facut incepand din iunie au aratat ca aceasta colectare este atat de vasta incat a vizat, in numeroase randuri, cetateni americani, incalcand legile cu privire la libertatile publice si protectia vietii private.
"Desi protocolul este explicit asupra faptului ca este necesar ca datele sa fie transmise cu respectarea legii americane si ca israelienii accepta sa nu tinteasca in mod deliberat americani identificati in interceptari, aceste obligatii nu sunt sustinute de vreo obligatie legala", noteaza The Guardian.
Documentul de cinci pagini nu este datat, dar ar fi fost intocmit in 2009, potrivit cotidianului.
Textul nu precizeaza nici daca tribunalul secret insarcinat cu supervizarea activitatilor NSA, Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), si-a exprimat acordul in vederea impartasirii acestor interceptari cu serviciul israelian.
Contactat de AFP, un purtator de cuvant al NSA nu a dorit sa comenteze cu privire la informatiile dezvaluite de catre The Guardian, dar a subliniat, intr-un e-mail, ca o cooperare cu servicii straine este "reciproc avantajoasa".
"NSA nu poate, totusi, sa utilizeze aceste relatii pentru a ocoli restrictiile juridice americane. De fiecare data cand impartasim informatii secrete, respectam regulile aplicabile, inclusiv cele care protejeaza informatiile cu privire la cetateni americani" si la cei care au resedinta pe teritoriul american, a pledat el.