Directorul Yahoo, Marissa Mayer: Riscam inchisoarea daca dezvaluim secrete guvernamentale

Marissa Mayer

Marissa Mayer, directorul executiv al Yahoo si Mark Zuckerberg, presedintele Facebook, au raspuns miercuri criticilor potrivit carora gigantii internetului nu au facut nimic pentru a respinge colaborarea cu NSA de a supraveghea cetatenii.

Mayer a sustinut ca angajatii din functii executive ar fi riscat inchisoare daca ar fi dezvaluit secrete guvernamentale. Yahoo si Facebook, alaturi de alte companii din domeniul internetului, au facut presiuni ca guvernul SUA sa permita o transparenta mai mare in privinta cererilor de informatii pe care le face, incluzand numarul lor si tipul de securitate nationala cu care au legatura, relateaza The Guardian.

In timpul unei conferinte organizate in San Francisco, Marissa Mayer, directorul executiv al Yahoo, a fost intrebata de ce companiile tech nu au dezvaluit publicului presiunile facute asupra lor de industria de supraveghere din SUA. "Sa dezvalui informatii secrete este o tradare si risti inchisoare" a raspuns aceasta.

Mayer a adaugat ca este mandra de faptul "ca face parte dintr-o organizatie care de la inceput, in 2007, a fost sceptica si a analizat cererile de informatii venite din partea NSA." In 2007, Yahoo a dat in judecata Foreign Intelligence Surveillance Act Court, un tribunal creat in cadrul legii FISA, cerand sa faca publice detalii despre cererile de informatii venite de la agentiile de spionaj americane. Yahoo a pierdut atunci procesul.

In cadrul aceluiasi eveniment, directorul executiv de la Facebook, Mark Zuckerberg, a invinuit guvernul american ca nu a stiut sa balanseze protezarea cetatenilor americani si respectarea dreptului la intimitate. Zuckerberg a criticat si atitudinea serviciile de spionaj americane dupa izbucnirea scandalului Prism. "Au raspuns: "Nu va ingrijorati. Nu-i spionam pe cetatenii americani." Minunat, e de mare ajutor pentru a inspira incredere in companiile de internet americane care au clienti in toata lumea."

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Facebook a facut public in luna august un raport in premiera prin care dezvaluie ca agentii guvernamentale din toata lumea au cerut informatii despre 38.000 de utilizatori ai retelei sociale in prima jumatate a lui 2013.Autoritatile din Statele Unite au facut 11.000-12.000 de cereri de informatii despre 20.000-21.000 utilizatori de Facebook in primele 6 luni. Compania a raspuns in cazul a 79% din aceste cereri. Cifrele facute publice de Facebook nu ofera detalii despre natura informatiilor pe care le-a dezvaluit despre clientii sai.

Luni, oficiali de la Yahoo, Facebook, Google alaturi de alti lideri din domeniul internetului s-au intalnit cu o comisie prezidentiala, privind spionajul si telecomunicatiile pentru a discuta detaliile scandalului NSA.

Misiunea NSA este aceea de a decripta comunicatiile

Sprijinindu-se pe documentele furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), New York Times, The Guardian si ProPublica afirma ca NSA si corespondentul sau britanic GCHQ pot decripta aproape tot ceea ce este codat pe Internet, fie ca este vorba despre e-mailuri sau tranzactii bancare.

"Ca misiunea NSA este sa descifreze comunicatiile criptate nu este un secret", chiar daca aceste metode sunt, afirma ODNI intr-un comunicat publicat vineri.

"De-a lungul istoriei, tarile au recurs la criptare pentru a-si proteja secretele si astazi teroristii, infractorii din spatiul virtual, traficantii de fiinte umane si altii fac acelasi lucru pentru a-si ascunde activitatile", observa ODNI, care reuneste sub umbrela sa 16 agentii americane de informatii, intre care NSA. "Comunitatea noastra de informatii nu si-ar face treaba daca nu ar incerca sa contracareze acest lucru", adauga ODNI.

Agentia a fost creata in 1952 tocmai pentru a "sparge codurile". Dincolo de ce aduc aceste dezvaluiri "dezbaterii publice in curs" despre atingerile aduse de NSA libertatilor publice, publicarea unor "detalii clasificate" furnizeaza "o foaie de parcurs adversarilor nostri" pentru a dejuca supravegherea serviciilor americane, denunta ODNI.

Presa a dezvaluit, joi, existenta unui program ultrasecret numit Bullrun care permite "spargerea" criptarii automate a comunicatiilor pe Internet gratie supercalculelor si cooperarii societatilor Internet.

In pofida promisiunilor de transparenta ale presedintelui Barack Obama in privinta programelor de supraveghere ale NSA, dezvaluirile datorate lui Snowden traseaza conturul unei organizatii atotputernice cu capacitati de intruziune care par nelimitate.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Armata Israelului arată ce ar fi, de fapt, gropile comune dintr-un spital din Gaza
Armata Israelului arată ce ar fi, de fapt, gropile comune dintr-un spital din Gaza

Armata israeliană nu a îngropat palestinieni în gropi comune, ci a dezgropat și apoi îngropat la loc mai multe corpuri în căutarea ostaticilor luați de teroriștii Hamas, potrivit oficialilor de la Tel Aviv.

Senatul SUA avansează spre votul final proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel
Senatul SUA avansează spre votul final proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina și Israel

Senatul SUA a avansat un pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan către votul final, pasul final înainte de a-l trimite la Casa Albă pentru ca Joe Biden să-l semneze.

Un câine teckel a mușcat-o de față pe o femeie, i-a smuls o bucată din obraz și a mâncat-o în fața ei
Un câine teckel a mușcat-o de față pe o femeie, i-a smuls o bucată din obraz și a mâncat-o în fața ei

O femeie mărturisește că viața ei a fost distrusă după ce câinele unei prietene a atacat-o din senin.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.