The Guardian: Forţele iraniene trag în feţele şi organele genitale ale protestatarelor, spun medicii
Forţele de securitate iraniene vizează femeile care participă la proteste cu focuri de armă în faţă, sâni şi organele genitale, potrivit interviurilor cu medicii din întreaga ţară, relatează The Guardian.
Medicii şi asistentele – care îi tratează pe demonstranţi în secret pentru a evita să fie arestaţi – au spus că au observat pentru prima dată această practică după ce au văzut că femeile soseau adesea cu răni diferite faţă de bărbaţi, care erau de obicei răniţi în picioare, fese şi spate, scrie news.ro.
Multe informaţii referitoare la represiunea sângeroasă asupra protestatarilor nu au fost făcute publice din cauza unei întreruperi a internetului, însă fotografiile furnizate de medici cotidianului The Guardian au arătat răni pe tot corpul femeilor provocate de alicele folosite pentru a împuşca păsări, pe care forţele de securitate le-au tras asupra oamenilor de la o distanţă mică. Unele dintre fotografii înfăţişează oameni cu zeci de bile mici ” înfipte adânc în carne.
The Guardian a vorbit cu 10 profesionişti din domeniul medical care au avertizat cu privire la gravitatea rănilor care ar putea lăsa sute de tineri iranieni cu răni permanente. Deosebit de comune sunt împuşcăturile în ochii femeilor, bărbaţilor şi copiilor, au spus ei.
Un medic din provincia centrală Isfahan a declarat că este de părere că autorităţile vizează bărbaţi şi femei în moduri diferite ”pentru că vor să distrugă frumuseţea acestor femei”.
”Am tratat o femeie de 20 de ani, care a fost împuşcată în organele genitale cu două alice. Alte zece erau înfipte în interiorul coapsei. Aceste 10 alice au fost îndepărtate cu uşurinţă, dar cele două au reprezentat o provocare, deoarece erau înfipte între uretră şi deschiderea vaginală. Exista un risc serios de infecţie vaginală, aşa că am rugat-o să meargă la un ginecolog de încredere. Ea a spus că participa la protest atunci când un grup de aproximativ 10 agenţi de securitate i-au înconjurat şi au împuşcat-o în organele genitale şi în coapse”, a declarat medicul.
Traumatizat de experienţa sa, doctorul – care, la fel ca toţi profesioniştii din domeniul medical citaţi în articol, a vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor – a afirmat că îi este greu să facă faţă stresului şi durerii la care a fost martor.
”Ar fi putut fi fiica mea”, a continuat el.
Un alt profesionist din domeniul medical au acuzat forţele de securitate, inclusiv temuta miliţie pro-regim Basij, că ignoră practicile de control al revoltelor, precum împuşcarea în picioare pentru a evita deteriorarea organelor vitale.
Un medic din Karaj, un oraş de lângă Teheran, a spus că forţele de securitate ”trag în feţele şi părţile private ale corpului femeilor pentru că au un complex de inferioritate. Şi vor să scape de complexele lor sexuale rănind aceste tinere”.
Ministerul Afacerilor Externe al Iranului a fost contactat pentru a comenta acuzaţiile făcute de medici, dar fără răspuns.
Proteste la nivel național
Activiştii spun că o astfel de violenţă nu este o surpriză, având în vedere dominaţia misogină a ayatollahilor iranieni, care au preluat puterea în revoluţia din 1979 şi şi-au menţinut controlul cu forţa brută, adesea împotriva femeilor.
Moartea în luna septembrie a unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini, a declanşat cea mai mare provocare la adresa guvernării teocratice dure a clericilor ţării.
Amini a fost arestată pentru că purta voalul în mod necorespunzător şi apoi a fost bătută pânâ a intrat în comă de poliţia morală iraniană. În zilele de după moartea sa, fetele şi femeile din întreaga ţară au sfidat codul vestimentar legal şi şi-au dat jos hijab-urile.
Teheranul a acuzat în mod repetat inamicii străini pentru tulburări şi i-a acuzat pe ”terorişti” că au ucis zeci de membri ai forţelor de securitate. Acuzaţiile sunt în contradicţie cu declaraţiile Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care a anunţat că peste 300 de persoane au fost ucise până acum în timpul represiunii, inclusiv peste 40 de copii.
O parte a campaniei de intimidare a Teheranului a inclus ameninţări la adresa medicilor care tratează răniţii.
Un medic din Mazandaran a spus că scoate proiectile, uneori metalice şi alteori plastice, cu luminile stinse pentru a evita să fie găsit.
”Femeilor le este atât de ruşine să meargă la spital, încât multe sunt tratate acasă, iar acest lucru este foarte periculos”, a spus medicul.
La 26 octombrie, sute de medici au protestat în faţa consiliului medical al Iranului şi au fost împuşcaţi cu pistoale cu alice de forţele de securitate. Un chirurg din Teheran şi-a tratat colegii care au fost împuşcaţi în spate şi în picioare în timp ce fugeau.
Chirurgul a spus că a tratat rănile grave ale cel puţin cinci protestatari care au fost împuşcaţi de la mică distanţă de pistoale cu alice.
”Unul dintre răniţii pe care i-am tratat nici măcar nu a protestat. Era un trecător... şi credea că nu vor trage în el. Trag orbeşte în toţi cei care nu sunt de-ai lor”, a adăugat el.
Brian Castner, de la Amnesty International, a declarat că rănile prezentate în fotografiile furnizate cotidianului The Guardian sunt în mare măsură în concordanţă ”cu utilizarea gloanţelor oarbe, concepute pentru vânătoare, nu pentru o utilizare legitimă”.
El a spus că ar fi greu de măsurat doar din fotografii ce părţi ale corpului au fost vizate sau în ce interval, din cauza naturii de pulverizare a alicelor. În cel puţin o fotografie se poate vedea ceea ce părea a fi un singur proiectil mare de tipul unui «glont»”, a spus Castner, care este folosit pentru vânătoarea vânatului mare, cum ar fi căprioarele.
”Persoana care a fost lovită este foarte norocoasă că nu a fost lovită în piept sau în cap şi nu a fost ucisă”.
Împușcat în ochi
Chirurgul de la Teheran a spus că a avut un caz cu un trecător de 25 de ani care a fost împuşcat în faţă pe 16 septembrie, când tocmai începuseră protestele.
”Alicele i-au lovit ochii, capul şi faţa... El este aproape orb şi nu poate detecta decât lumina şi luminozitatea cu ei. Nu este într-o stare bună”, a spus medicul.
Este unul dintre sutele de cazuri care au apărut despre protestatari care şi-au pierdut vederea după ce au fost împuşcaţi de alice de la distanţă mică. The Guardian a văzut fotografii cu oameni cu alice înfipte în globii oculari.
Un caz care a devenit important la nivel naţional a fost un atac asupra unei studente din oraşul-port Bandar Abbas, care a fost împuşcată în ochiul drept. Ghazal Ranjkesh a scris pe profilul de Instagram că a fost împuşcată în timp ce se întorcea de la serviciu.
”Ultima imagine pe care ochiul meu drept a văzut-o a fost zâmbetul persoanei care m-a împuşcat”, a scris ea într-o postare care a fost ştearsă după ce a fost distribuită pe grupurile de protest şi pe reţelele sociale.
Peste 400 de oftalmologi din Iran au semnat o scrisoare prin care îl avertizează pe Mahmoud Jabbarvand, secretarul general al Societăţii Iraniene de Oftalmologie, cu privire la ce pare a fi orbirea deliberată a protestatarilor.
Unul dintre medicii oftalmologi care au semnat scrisoarea a spus că a tratat patru pacienţi care şi-au pierdut o parte din vedere sau în totalite, inclusiv un bărbat de 20 de ani a cărui radiografie a arătat 18 alice în cap şi faţă.
”Am auzit multe cazuri similare de la colegii mei, iar cazurile de leziuni oculare din recentele proteste sunt mult mai multe. Sunt peste 1.000 de cazuri”, a spus el, adăugând că încă nu au primit un răspuns la scrisoare.
The Guardian a publicat fotografii cu rănile oculare şi faciale suferite în timpul protestelor cu Iain Hutchison, un chirurg din Marea Britanie, care a fondat organizaţia caritabilă de cercetare chirurgicală Saving Faces
Hutchison a spus că imaginile ilustrează ”oameni care au fost împuşcaţi de la distanţă mică folosind alice trase în ambii ochi, care au provocat leziuni vizuale permanente grave sau orbire”.
Natura rănilor, a spus el, sugerează ”că ar fi fost ţinuţi cu capul în jos sau nemişcaţi şi nu ar fi avut capacitatea de a-şi feri capul”.