Teroristii din Statul Islamic au aruncat in aer un hotel de 236 de camere din Mosul. Care a fost scopul. FOTO
Al doilea cel mai mare hotel din orasul irakian Mosul a fost bombardat sambata de militati ai retelei teroriste Stat Islamic.
Teroristii au detonat dispozitive explozive in hotel, in tentativa de a-l distruge pentru a opri fortele irakiene sa utilizeze complexul turistic ca baza pentru eliberarea municipalitatii, scrie iraqinews.com.
Hotelul Mosul, in forma de piramida si care are 236 de camere, pare sa fie inclinat dupa explozii, au declarat martori citati de agentia de stiri Mawazin si de site-ul AlMasdarNews.com. Militantii ar fi folosit explozivi TNT.
#ISIS blows up hotel to prevent landing in west #Mosulhttps://t.co/hFWsAyRyke pic.twitter.com/fzicwhqDJt
— ZamanAlwslEng (@ZamanEnglish) January 22, 2017
Cel mai mare hotel din Mosul, Nineveh Oberoi, care avea 262 de camere, a fost aruncat in aer de reteaua terorista Stat Islamic in octombrie 2016.
Remember the five-star hotel in Mosul ISIS claimed for their own? Well, they're no longer accepting bookings -- ISF #FTW pic.twitter.com/WkWTAyCWGg
— Bridget Johnson (@Bridget_PJM) January 20, 2017
Armata irakiana a lansat in octombrie 2016 operatiunea de eliberare a orasului Mosul, ocupat de reteaua terorista Stat Islamic din 2014. Partea de est a orasului a fost deja eliberata.
Unconfirmed yet
— Global News (@ofirzarfati) January 21, 2017
Reports that #ISIS blew up #Mosul hotel on the west side this morning. #Iraq@iraqi_day pic.twitter.com/E7MeovauMM
Teritoriul controlat de Statul Islamic s-a redus cu aproape un sfert in 2016
Gruparea jihadista Statul Islamic a pierdut in 2016 aproape un sfert (23%) din teritoriul pe care il controla in Irak si in Siria, un regres care ii pune in pericol coeziunea, indica un studiu publicat joi de cabinetul de consultanta IHS Markit, cu sediul la Londra, transmite AFP.
Intre lunile ianuarie si decembrie 2016, suprafata 'califatului' proclamat de Statul Islamic in aceste doua tari s-a redus de la 78.000 km2 la 60.400 km2.
In 2015, teritoriul controlat de SI se micsorase cu 14%, de la 90.800 km2 la 78.000 km2.
Statul Islamic 'a suferit in 2016 pierderi teritoriale fara precedent, in special pierderea unor zone cruciale pentru proiectul de guvernare al gruparii', afirma Columb Strack, analist al IHS, citat in studiu.
Potrivit IHS, pierderile teritoriale ale SI au dus la disensiuni interne cu privire la modul de reactie, iar acestea ameninta 'coeziunea' gruparii.
'Aceasta face sa apese asupra gruparii Statul Islamic riscul dezertarilor catre grupari jihadiste rivale din Siria sau chiar al unei posibile implozii interne', arata expertul Ludovico Carlino.
Pe de alta parte, IHS estimeaza ca orasul Mosul ar putea reintra total sub controlul trupelor guvernamentale 'in a doua jumatate a anului', dupa ce miercuri a fost anuntata eliberarea partii sale de est.
In schimb, recucerirea orasului sirian Raqqa, 'inima Statului Islamic', s-ar putea dovedi mai dificila, avertizeaza IHS.
Expertii IHS mai estimeaza ca, pentru alungarea jihadistilor in 2017, va fi necesara probabil 'o ampla interventie la sol' executata de un actor extern precum SUA, Turcia sau Rusia, si de fortele presedintelui sirian Bashar Al-Assad.