Teroristul din Istanbul a venit cu un taxi la club si a tras 180 de gloante. Imaginile surprinse de camere in fata localului

×
Codul embed a fost copiat

Gruparea Stat Islamic a revendicat masacrul de la Istanbul. Politia turca a difuzat imagini de la camerele de supraveghere cu suspectul, care este in continuare in libertate.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Barbatul care a ucis 39 de persoane si a ranit alte 69, este in continuare in libertate si este cautat de politie
Cele mai multe dintre victimele atacului sunt cetateni straini
ISIS a revendicat atacul din Istanbul
Noua inregistrare cu barbatul care a comis masacrul de Revelion
Politia turca a arestat 8 persoane

Au aparut si noi imagini cu momentul in care teroristul a inceput sa traga in fata clubului Reina, unde 600 de oameni sarbatoreau Anul Nou. A intrat apoi inauntru, a aruncat doua grenade si a continuat sa traga la intamplare, peste 180 de gloante, in total. Teroristul a ucis 39 de oameni, dintre care 25 erau cetateni straini. Printre cei 69 de raniti se afla si un cetatean al Republicii Moldova, spune premierul tarii vecine, care a fost informat de omologul sau din Turcia.

Doi barbati incearca sa se fereasca din fata gloantelor, care ricoseaza din asfalt. Si un caine fuge inspaimantat. Apoi, in imagini, apare tragatorul, inarmat cu un pistol mitraliera. Primele sale victime au fost un politist si un civil, agent de turism, in fata clubului de noapte, aproximativ la ora 1.15 minute, cand petrecerea de Anul nou era in toi. Teroristul a intrat inauntru, continuand sa traga la intamplare. Se pare ca a apucat sa-si schimbe hainele, inainte sa dispara de la locul masacrului.

Citește și
Fatih Çakmak
Un barbat ucis in atacul din clubul Reina a supravietuit celor doua atentate de langa stadionul Beşiktaş, din 10 decembrie
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cei mai multi dintre cei ucisi erau cetateni straini. Printre ei - o tanara israelianca de 18 ani, trei libanezi, o femeie cu dubla cetatenie franco-tunisiana si sotul ei tunisian, trei iordanieni, un belgian, un kuweitian si o canadianca.

"Sora mea zacea moarta pe podea. Am fugit spre ea, i-am atins gatul sa vad daca mai respira. Dar nu mai avea suflare... Toata fata era plina de sange. Nu pot sa cred ca sora mea nu mai este. Era prea tanara ca sa moara... Era frumoasa, ii placea sa danseze, sa cante, iubea viata."

Multi tineri care voiau doar sa se distreze si sa intampine cu bucurie si speranta Anul nou au fost macelariti in clubul de pe malul Bosforului. Unii dintre ei au fost deja inmormantati. Premierul Binali Yildirim i-a vizitat pe ranitii aflati in spitale.

Au aparut si alte detalii in privinta atacului care a durat exact 7 minute. Teroristul a venit cu un taxi si cum a coborat in fata clubului Reina a inceput sa traga cu arma automata. A descarcat cateva incarcatoare, peste 180 de gloante in total.

Statul Islamic a revendicat masacrul din noaptea de Anul Nou - ca represalii pentru actiunile militare ale Turciei impotriva jihadistilor din Siria.

Anchetatorii incearca sa afle daca suspectul, care ar putea fi de origine uzbeka sau karghaza, face parte din aceeasi celula terorista care a comis atentul din iunie, anul trecut, de la Aeroportul Ataturk.

Cronologia evenimentelor de luni, 2 ianuarie 2017

UPDATE 21:50 Autoritatile turce sunt aproape de a-l identifica pe autorul atacului de la clubul Reina din Istanbul, soldat cu 39 de morti, a anuntat luni un purtator de cuvant al Guvernului de la Ankara, citat de Reuters.

“Informatii despre amprente si infatisarea teroristului au fost gasite (…). Eforturile pentru identificarea sa sunt facute rapid”, a spus vicepremierul Numan Kurtulmus, intr-o conferinta de presa.

UPDATE 17:45 Un cetatean al Republicii Moldova se numara printre persoanele ranite in atacul terorist comis in noaptea dintre ani intr-un club din Istanbul, a anuntat luni premierul republicii, Pavel Filip, informeaza presa de peste Prut.

"Am fost informat de omologul meu din Turcia ca printre cei care au avut de suferit in urma atentatului terorist de la Istanbul, in noaptea de 31 decembrie, este si un cetatean al Republicii Moldova. Am solicitat Ministerului de Externe si Ministerului Sanatatii sa colaboreze cu institutiile de resort din Turcia in vederea acordarii ajutorului necesar si asigurarii unui tratament adecvat concetateanului nostru ranit in atacul terorist, dar si a sprijinului necesar familiei acestuia", a subliniat Filip.

UPDATE 14:00 Opt persoane au fost retinute si plasate in detentie luni la Istanbul in cadrul anchetei privind atentatul comis in noaptea de Anul Nou si revendicat de Statul Islamic, a relatat agentia de presa Dogan.Arestarile au fost operate de echipe ale politiei antiteroriste, dar nu se cunosc detalii despre cei retinuti. Arestarile de luni sunt primele in legatura cu atacul survenit intr-un club din Istanbul in noaptea de Anul Nou, atentat in care au fost ucise 39 de persoane, inclusiv cetateni straini. Pe urmele atacatorului din clubul de noapte Reina s-a declansat o vasta operatiune de cautare.

UPDATE 10:30 Organizatia jihadista Statul Islamic (SI) a revendicat luni, intr-un comunicat, responsabilitatea pentru atentatul produs intr-un club in Istanbul in noaptea de Anul Nou, transmite Reuters.

“In continuarea operatiunilor binecuvantate pe care Statul Islamic le intreprinde impotriva aparatorului crucii, Turcia, un soldat eroic al califatului a lovit unul din cele mai faimoase cluburi de noapte unde crestinii isi celebrau sarbatoarea apostata”, afirma comunicatul organizatiei jihadiste

UPDATE 10:00 Autoritatile turce considera ca atacatorul are legaturi cu organizatia jihadista Statul Islamic si ar putea fi originar din Asia Centrala, scrie luni cotidianul Hürriyet, citat de AFP. Fara a cita surse, publicatia afirma ca barbatul, dat inca in urmarire, este suspectat de legaturi cu SI si ar putea fi de origine kargaza sau uzbeka.

Conform Hürriyet, anchetatorii considera posibil ca atacatorul din noaptea de Anul Nou sa aiba legaturi cu celula care a comis triplul atentat sinucigas din iunie de pe aeroportul din Istanbul, soldat cu 47 de morti si atribuit SI. Cotidianul mai scrie ca politia si serviciile secrete au primit informatii privind riscul unui atac al SI in noaptea de Anul Nou in mai multe orase din Turcia.

Numeroase arestari si perchezitii au avut loc in toata luna decembrie in tentativa de prevenire a unui eventual atentat. Intr-un alt articol, Hürriyet mai scrie ca Turcia a primit o avertizare din partea serviciilor de informatii americane pe data de 30 decembrie cu privire la un posibil atac terorist la Istanbul sau Ankara in noaptea de Anul Nou. Locul atacului nu era specificat in aceasta avertizare, mentioneaza articolul. Autoritatile tuce nu au oferit deocamdata nicio informatie despre atacatorul din clubul de noapte Reina, pe urmele caruia s-a declansat o vasta operatiune de cautare.

UPDATE 08:00 Noile imagini suprinse de camerele de supraveghere si publicate de presa turca arata cum barbatul intra inarmat in club si trage direct in persoanele care se aflau la intrare. Doua persoane cad secerate la pamant. Noile imagini mai arata ca atacatorul nu era costumat in Mos Craciun, insa purta o caciula cu mot. Presa turca a mai publicat si o noua imagine cu agresorul despre care a scris ca a abandonat arma dupa atac si ca s-ar fi schimbat de haine pentru a fugi de politie.

Barbatul care a cauzat moartea a cel putin 39 de persoane este in continuare cautat de politie. Cele mai multe dintre victimele atacului sunt cetateni straini. Este vorba, potrivit AFP, despre trei iordanieni, trei libanezi, trei irakieni, un tunisian si sotia sa cu cetatenie tunisiana si franceza, doi marocani, doi indieni, mai multi sauditi, un kuweitian, un libian, un israelian, un belgian de origine turca si o femeie din Canada.

Motivul atacului nu este clar, dar exista suspiciuni ca atacatorul ar avea legaturi cu gruparea Stat Islamic, de care sunt legate cel putin doua atacuri teroriste comise anul trecut in Turcia, potrivit BBC. Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat ca autoritatile turce nu au informatii clare pentru a putea stabili cine este vinovat de atacul armat sangeros de la clubul Reina. De asemenea, nicio grupare terorista nu a revendicat pana in acest moment atacul armat in care si-au pierdut viata 39 de persoane, inclusiv 28 de cetateni straini din 11 tari, intre care Liban, Libia, Arabia Saudita, Maroc, Israel, India si Iordania.

Atacul armat a avut loc in jurul orei locale 01.30, cand aproximativ 500 - 600 de persoane sarbatoreau trecerea dintre ani in clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului. ”Un terorist cu o arma care avea teava lunga... a dus la capat in mod brutal si salbatic acest atac, dupa ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur si simplu pentru a sarbatori Anul Nou”, declara guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

”Atacatorul criminal a intrat in cladire cu un Kalasnikov. Seviciile secrete americane au avertizat in urma cu o saptamana cu privire la un asemenea incident si masuri de securitate au fost luate pentru a evita un atac, inclusiv pe faleza. Si uitati ce s-a intamplat”, spunea proprietarul clubului Reina, Mehmet Kocarslan.

Unii martori sustin ca atacatorul vorbea in limba araba, insa informatia nu a fost confirmata oficial, iar pentru a scapa cu viata unele persoane aflate in club au sarit in apele Bosforului. Conform autoritatilor, atacatorul a impuscat mai intai un politist si un civil care erau in fata localului din Istanbul. Martorii au rememorat haosul si panica oamenilor care incercau sa scape cu viata din clubul Reina, povestind cum s-au catarat peste cadavre pentru a reusi sa iasa.

”Tocmai ne gasisem un loc, in apropierea usii era foarte mult praf si fum. Apoi au inceput focurile de arma si multe fete au lesinat. Ei spun ca au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred ca sunt mai multe victime pentru ca atunci cand mergeam oamenii se catarau peste altii”, a relatat fotbalistul Sefa Boydas, aflat tn club in acea noapte.

Clubul Reina este unul select, fiind frecventat si de foarte multi cetateni straini, si este situat pe malul european al Bosforului, langa primul pod construit peste stramtoarea care separa Europa de Asia.

La Istanbul, pana la 25.000 de politisti au fost mobilizati in perioada sarbatorilor de iarna. Autoritatile turce au luat masuri de securitate suplimentare in noaptea dintre ani in urma atentatelor numeroase comise in ultimele luni de jihadistii Statului Islamic, dar si de militantii kurzi de la PKK. Circulatia rutiera a fost oprita pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar si in Ankara. Mai mult, pana la 17.000 de ofiteri de politie au fost desfasurati in noaptea dintre ani pe strazile din metropola situata pe malul Bosforului.

Jihadistii Statului Islamic au comis in luna iulie un atentat sangeros la aeroportul international Ataturk din apropiere de Istanbul. Un numar de 45 de persoane si-au pierdut viata in atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.

De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape doua saptamani de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov in Ankara. Turcia face parte din coalitia internationala care bombordeaza pozitiile jihadistilor Statului Islamic din Siria si Irak. De asemnea, soldatii turci au lansat la finele lunii august o campanie militara impotriva jihadistilor din apropierea frontierei cu Turcia.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Premierul turc sustine ca nu exista informatii clare despre cei care se fac vinovati de atacul armat din clubul Reina
Premierul turc sustine ca nu exista informatii clare despre cei care se fac vinovati de atacul armat din clubul Reina

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat duminica dupa-amiaza ca autoritatile turce nu au informatii clare pentru a putea stabili cine este vinovat de atacul armat sangeros de la clubul Reina din Istanbul.

Un barbat ucis in atacul din clubul Reina a supravietuit celor doua atentate de langa stadionul Beşiktaş, din 10 decembrie
Un barbat ucis in atacul din clubul Reina a supravietuit celor doua atentate de langa stadionul Beşiktaş, din 10 decembrie

Una din cele 39 de persoane ucise in atacul din clubul Reina din Istanbul, in noaptea de Anul Nou - un barbat - a supravietuit celor doua atentate cu bomba din 10 decembrie, din districtul Beşiktaş.

Marturii terifiante facute de oameni raniti in clubul din Istanbul:
Marturii terifiante facute de oameni raniti in clubul din Istanbul: "Oamenii erau plini de sange". Imagini dinaintea atacului

Martorii din clubul Reina, din Istanbul, locul atacului sangeros cu 39 de morti si 69 de raniti, spun ca la un moment dat s-a auzit un zgomot asurzitor, iar oamenii au inceput sa cada secerati.

Atacatorul din Istanbul, surprins de o camera de supraveghere din club. Imaginile filmate de martori. VIDEO
Atacatorul din Istanbul, surprins de o camera de supraveghere din club. Imaginile filmate de martori. VIDEO

 Barbatul care a ucis 39 de oameni in noaptea de Revelion, intr-un club din Istanbul, a fost filmat de o camera de supraveghere din interiorul localului.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.