Teorii privind crizele de tremurat ale cancelarului Merkel. Ce spun specialiștii

Angela Merkel
Agerpres

Parkinson, scleroză multiplă, frig, anxietate - crizele de tremurat ale cancelarului Angela Merkel au stârnit numeroase teorii în presa din întreaga lume.

În tot acest timp, şefa guvernului german asigură că starea ei de sănătate este bună, fără să dea însă mai multe explicaţii, notează marţi într-un comentariu agenţia EFE.

În Germania, unde majoritatea cetăţenilor consideră că aceasta este o problemă personală a cancelarului (părere exprimată de 80% dintre cei intervievaţi într-un sondaj publicat pe 19 iulie de televiziunea publică ZDF), pe reţelele de socializare se vorbeşte despre posibile cauze, unele hazardate şi puţin fundamentate.

Crizele de tremurat ale lui Merkel, în trei episoade

 

Prima dată a fost pe 18 iunie la Berlin. Merkel era alături de noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, la ceremonia de primire a acestuia, când şefa guvernului german a fost cuprinsă brusc de un tremurat care a durat câteva minute. Ea a spus în aceeaşi după-amiază la o conferinţă de presă că a fost vorba doar despre o stare de deshidratare, după ce stătuse câteva ore în picioare la o temperatură de peste 30 de grade, fără să bea apă.

Citește și
Angela Merkel a stat jos la intonarea imnurilor naţionale, la primirea Maiei Sandu
Angela Merkel a stat jos la intonarea imnurilor naţionale, la primirea Maiei Sandu
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Dar acelaşi episod s-a repetat pe 27 iunie, în timpul unei ceremonii alături de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, şi din nou pe 10 iulie la primirea premierului finlandez Antti Rinne, venit în vizită oficială în Germania. Merkel a dat asigurări atunci, încă o dată, că se simte ''foarte bine''. Totuşi, a doua zi ea a rămas aşezată în timpul intonării imnului german la o altă ceremonie oficială.

Parkinson şi alte teorii

 

Mass-media germane, deşi mai preocupate decât cele internaţionale să analizeze acest subiect, s-au aventurat să diagnosticheze problema lui Merkel, în timp ce se discută dacă şefa executivului ar trebui sau nu să ofere mai multe informaţii despre afecţiunea de care suferă. Se vorbeşte astfel despre frig, stresul asociat responsabilităţii funcţiei şi chiar despre cancer, dar ca posibilă cauză cel mai des evocată pe internet este boala Parkinson.

O explicaţie avansată de publicaţii senzaţionaliste sau de grupuri de pe reţele de socializare având legături cu extrema dreaptă este că imnul naţional german i-ar declanşa cancelarului crizele de tremurat. Canalul de Youtube 'Schattenzeit', cunoscut în Germania pentru teoriile sale conspiraţioniste virale, a publicat un film intitulat ''Merkel se prăbuşeşte cu imnul naţional! Imaginile vorbesc mai mult decât cuvintele'', film ce are aproape 200.000 de vizualizări şi susţine că tremuratul lui Merkel ar avea o legătură cu o posibilă repulsie a ei faţă de acest imn.

Ce spun experţii

 

Medicii avertizează însă că este hazardat şi riscant să se pună diagnostice doar pe baza unor imagini video, deşi ei nu prea cred că ar putea fi vorba de cancer sau Parkinson. În ceea ce priveşte această ultimă afecţiune, impresia din imagini este că, având în vedere modul în care se mişcă, Merkel nu prezintă semne ale bolii Parkinson'', explică preşedintele Asociaţiei de Neurologie din Madrid, David Perez Martinez. Un alt neurolog, Juan Carlos Portilla, afirmă şi el că tremuratul lui Merkel nu este specific acestei afecţiuni, în cazul bolii Parkinson tremuratul fiind mai continuu şi însoţit de alte simptome, cum ar fi lipsa agilităţii.

David Perez Martinez descrie simptomele cancelarului drept un ''tremurat predominant în poziţie ridicată sau ortostatică'', ce ar putea fi legat de o tulburare motorie rară - care nu este gravă şi se poate trata uşor -, întâlnită de obicei la femeile cu vârste avansate (Merkel a împlinit 65 de ani) şi care este caracterizată prin tremurături rapide ale picioarelor şi trunchiului ce apar când pacientul stă în picioare.

În orice caz, spune şeful secţiei de neurologie a Spitalului 12 Octombrie din Madrid, ''a priori nu pare a fi vreo boală gravă sau cancer, cum s-a afirmat prin unele media, şi nici o infecţie sau un fond infecţios''.

Juan Carlos Portilla adaugă, la rândul său, că aceste episoade repetate de tremurat pot avea multiple posibile cauze, începând cu cele neurologice şi până la afecţiunile tiroidiene, fiind posibil şi un răspuns psihosomatic la anxietate sau panică, această ultimă versiune fiind apropiată şi de cea oficială prezentată de Angela Merkel.

Potrivit unui articol de specializate, citat de agenţia EFE, ''tulburările de mişcare psihogene'' sunt rare, dar mai frecvente în cazul femeilor şi nu sunt atribuite unor afecţiuni organice cunoscute, ci unor răspunsuri psihosomatice, adică unor efecte fizice generate de tulburări psihologice, cum ar fi anxietatea, stresul sau panica.

Ar avea sens astfel răspunsul purtătorului de cuvânt al lui Merkel, care a pus ultimele două episoade de tremurat pe seama ''amintirii'' primului episod.

Susţinând această opinie, publicaţia Der Taggespiegel aminteşte experienţa trăită de scriitoarea americană Siri Hustvedt, care în cartea intitulată ''Femeia care tremură'' a relatat cum a început să treacă prin episoade de tremurat după moartea tatălui ei. Or, Angela Merkel şi-a pierdut tatăl în 2011, iar mama ei a murit anul acesta în luna aprilie.

Totuşi, atrage atenţia neurologul Perez Martinez, ''este foarte complicat să analizăm cauzele, dat fiind că nu putem descrie clinic tulburările şi nici nu cunoaştem istoricul medical al Angelei Merkel''.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

aaCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Prima declarație a cancelarului Angela Merkel privind crizele de tremurat
Prima declarație a cancelarului Angela Merkel privind crizele de tremurat

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că e capabilă să-şi ducă până la final, în 2021, mandatul de şefă a guvernului federal, arătându-și totodată susținerea pentru noul ministru al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Angela Merkel a stat jos la intonarea imnurilor naţionale, la primirea Maiei Sandu
Angela Merkel a stat jos la intonarea imnurilor naţionale, la primirea Maiei Sandu

Angela Merkel a preferat să se aşeze la intonarea imnurilor naţionale în timpul unei vizite oficiale marţi, la Berlin, după mai multe episoade de tremurat în public care au ridicat întrebări cu privire la starea sa de sănătate.

Merkel a stat pe scaun în timpul intonării unor imnuri de stat, din cauza tremuratului
Merkel a stat pe scaun în timpul intonării unor imnuri de stat, din cauza tremuratului

Cancelarul german Angela Merkel a stat aşezată joi în timpul ceremoniei de primire a omoloagei sale daneze, Mette Frederiksen, la o zi după ce tremurase în mod vizibil în public, pentru a treia oară în ultimele trei săptămâni, relatează Reuters şi dpa.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.