Tensiuni la granița SUA cu Mexic. Sute de oameni, ținta gazelor după ce au vrut să treacă frontiera


Ultimul update: Luni 26 Noiembrie 2018 07:47
Data publicarii: Luni 26 Noiembrie 2018 07:40
Categorie: Stiri externe
caravana migranti

Sute de migranţi venind din America centrală au încercat duminică să treacă ilegal frontiera americană pe la Tijuana, în nord-vestul Mexicului, determinând autorităţile din SUA să închidă punctul de trecere de la sud de oraşul californian San Diego.

Cel puţin 500 dintre ei, printre care femei şi copii, care participau la o manifestaţie paşnică de-a lungul frontierei, s-au îndreptat spre bariera metalică de delimitare şi s-au căţărat pe ea pentru a încerca să intre în SUA, relatează AFP, conform Agerpres.

<slika_6

După ce au depăşit această primă barieră, ei au fost ţinta gazelor lacrimogene, a constatat un jurnalist al AFP, în timp ce elicoptere ale armatei americane survolau frontiera la joasă altitudine.

Mai mulţi migranţi au preferat să facă cale întoarsă, în timp ce alţii au continuat în direcţia SUA, unde grănicerii americani s-au mobilizat pentru a-i împiedica să avanseze.

"Câteva grupuri au încercat să intre într-un mod violent (...) pe teritoriul american", a confirmat ministrul de interne Alfonso Navarrete pe canalul Milenio.

"Vom acţiona şi vom trece la expulzarea lor", a avertizat ministru. "În loc să ajute caravana (de migranţi din America centrală), ei îi fac rău", a adăugat el.

Frontiera este închisă maşinilor şi pietonilor până la noi ordine, a anunţat pe Twitter filiala din San Diego a Agenţiei federale americane a vămilor şi de protecţie a frontierelor.

Preşedintele Donald Trump a ameninţat în ultimele zile că va închide în totalitate frontiera între SUA şi Mexic dacă situaţia va degenera. El a emis şi un decret pentru respingerea automată a cererilor de azil depuse de persoane intrate ilegal în SUA, dar justiţia a blocat pentru moment această măsură, provocând iritarea preşedintelui.

În jur de 5.000 de migranţi din caravană au ajuns în această săptămână la Tijuana, după ce au parcurs peste 4.000 km în ceva mai mult de o lună pentru a fugi de sărăcia şi violenţa din Honduras în speranţa de a intra în SUA.

În contextul acestui aflux, în jur de 9.000 de militari americani au fost desfăşuraţi la frontiera cu Mexicul pentru a împiedica orice intruziune.

Pentru a intra legal în SUA, migranţii trebuie să depună cereri de azil, dar serviciile administrative americane sunt saturate şi aşteptarea ar putea fi de un an pentru ca dosarul să fie studiat.

Mai multe sute de migranţi au instalat vineri o tabără de corturi în apropierea postului de frontieră care ducea la San Diego, sperând să determine astfel autorităţile americane să le deschidă accesul spre SUA.

Alţii au acceptat joburile propuse de companiile locale, în cadrul unui forum organizat de autorităţile mexicane din domeniul migraţiei.

Viitorul guvern mexican al preşedintelui ales Andres Manuel Lopez Obrador, care îşi începe mandatul la 1 decembrie, a anunţat sâmbătă că a ajuns la un acord cu administraţia americană pentru ca solicitanţii de azil să rămână în Mexic în perioada în care cererea lor este examinată în SUA, un progres major confirmat de Donald Trump.

Un astfel de acord cu Mexicul, dacă se va confirma, ar fi o victorie pentru preşedintele SUA, care a făcut din fermitatea faţă de migranţi una dintre priorităţile sale. De asemenea, ar fi un punct de cotitură în relaţiile dintre cele două ţări vecine, înveninate după alegerea lui Donald Trump de promisiunea lui că va construi un zid împotriva imigranţilor la frontieră şi de pretenţia sa iniţială ca preţul acestuia să fie plătit de Mexic.

caravana migranti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
caravana migranti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
caravana migranti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
caravana migranti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
caravana migranti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
caravana migranti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Mesajul lui Trump, de Ziua Recunoștinței:
Mesajul lui Trump, de Ziua Recunoștinței: "Nu putem lăsa în țară pe oricine. Sunt oameni răi"
Trump ameninţă că va închide complet frontiera cu Mexicul.
Trump ameninţă că va închide complet frontiera cu Mexicul. "Dacă e nevoie, folosim forţa letală"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Erdogan la un miting electoral
Presa germană: Pierderea alegerilor în Istanbul, începutul sfârşitului lui Erdogan
Îngrijorări cu privire la izbucnirea accidentală a unui război între SUA și Iran
24 de morţi după prăbuşirea unei clădiri în construcţie în Cambodgia. VIDEO
15 morţi şi 35 de răniţi în urma prăbuşirii unui cort din cauza ploii torențiale în India
Pățania unei femei care a adormit în avion în timpul zborului: ”Am crezut că e un coșmar”
Un cutremur violent de 7,3, a lovit estul Indoneziei și s-a resimțit până în Bali
Sărbătoare pe străzile din Istanbul
Sărbătoare la Istanbul. Turcii au cântat și au dansat după victoria opoziției la alegeri
Protest de amploare în Cehia. Sute de mii de oameni au cerut demisia premierului
200.000 de cehi au protestat pe muzica din Stăpânul Inelelor împotriva premierului
Cum s-au derulat atacurile cibernetice contra Iranului. "Moarte Americii!", în parlament
Teroare la bordul unei aeronave. O pasageră a vrut să intre în cabina piloților
Un oraş din Israel şi-a schimbat numele pentru a nu mai fi confundat cu Nazareth