Tensiuni între șeful NATO și guvernul Spaniei care nu își asumă încă alocarea a 2% din PIB pentru apărare

NATO a precizat vineri că secretarul său general, Mark Rutte, s-a referit doar la "dorinţa" Spaniei de a aloca apărării un buget de 2% din PIB "cât mai curând posibil", într-o declaraţie făcută săptămâna aceasta.
Declarația a determinat guvernul spaniol să clarifice că nu şi-a asumat niciun angajament concret în acest sens, relatează agenţia EFE.
Surse din cadrul Alianţei au declarat pentru această agenţie de presă că, în timpul unei dezbateri desfăşurate miercuri la centrul universitar Şcoala de Economie din Varşovia, Rutte a vorbit despre "dorinţa" Spaniei de a atinge angajamentul de 2% din PIB stabilit în cadrul NATO pentru bugetele destinate apărării şi că, la întâlnirea pe care el a avut-o recent la Madrid cu premierul spaniol Pedro Sanchez, acesta din urmă "nu s-a angajat să crească cheltuielile militare până la acest procent".
În intervenţia sa de miercuri, Mark Rutte, care în declaraţiile sale insistă constant pentru creşterea cheltuielilor militare, a vorbit din nou despre statele membre ale NATO care nu şi-au atins încă obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării, obiectiv pe care el îl doreşte crescut la summitul Alianţei în iunie.
"Belgienii au spus că doresc să ajungă la 2% până la vară. Spania spune acum că vrea să ajungă la 2% în această vară. Ştim că Portugalia, Italia, toţi au acum aceste dezbateri", a afirmat el.
Surse guvernamentale spaniole au precizat joi agenţiei EFE că Spania are în vedere să ajungă la un buget al apărării de 2% din PIB cât mai curând posibil, dar că încă nu există un astfel de angajament concret.
Preşedintele american Donald Trump le-a cerut aliaţilor europeni să îşi crească bugetele apărării la 5% din PIB, idee considerată nerealistă şi nesustenabilă economic de majoritatea europenilor, cu excepţia Poloniei şi a celor trei state baltice, foste republici sovietice - Lituania, Letonia şi Estonia -, care menţin relaţii dificile cu Rusia.
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie.