Taylor Swift este ținta unor teorii ale conspirației înainte de alegerile prezindențiale din SUA. Ce se spune despre artistă
În timp ce popularitatea ei atinge noi culmi în Statele Unite, cântăreaţa Taylor Swift a devenit subiectul celor mai nebuneşti teorii ale conspiraţiei distribuite pe reţelele de socializare.
Cea mai recentă dintre ele susţine că artista americană ar fi un pion al Pentagonului, recrutată de Partidul Democrat pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2024, informează AFP.
Prezentatorul Jesse Watters de la postul TV favorit al americanilor conservatori, Fox News, a reluat în această săptămână mai multe teorii nebuneşti - publicate mai întâi pe reţelele de socializare de comentatori de dreapta -, care insinuează că vedeta pop ar lucra pentru guvernul lui Joe Biden, însă a recunoscut în acelaşi timp că nu avea „evident nicio dovadă" care să susţină acele afirmaţii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„V-aţi întrebat vreodată de ce Taylor Swift este prezentă peste tot? În urmă cu patru ani, Unitatea de operaţiuni psihologice din cadrul Pentagonului a evocat ideea de a o folosi ca resursă la o conferinţă NATO", a spus Jesse Watters, arătând imagini de la un summit al agenţiei americane privind securitatea cibernetică şi dezinformarea din 2019.
Însă videoclipul nu arată nicio legătură între cântăreaţă şi Pentagon sau orice altă agenţie guvernamentală. Este vorba, de fapt, despre o prezentare făcută de o cercetătoare fără nicio afiliere la NATO, care o citează pe Taylor Swift ca un simplu exemplu de personalităţi influente pe internet.
Jesse Watters a menţionat, de asemenea, în aceeaşi emisiune creşterea bruscă a traficului pe platforma Vote.org după un mesaj publicat pe Instagram de cântăreaţă prin care aceasta îi invita pe cei aproximativ 270 de milioane de admiratori ai ei să se înscrie pe listele de votare, semn, în opinia sa, că „cineva" ar influenţat-o de la Casa Albă.
Contactat de AFP, agentul de presă al cântăreţei Taylor Swift a făcut trimitere la un mesaj publicat marţi pe reţeaua de socializare X de Andrea Hailey, preşedinta Vote.org.
„Colaborarea noastră cu Taylor Swift există pentru a-i ajuta pe toţi americanii să meargă la urne", a explicat Andrea Hailey. „Aceasta nu este în niciun caz o operaţiune a Pentagonului", a mai spus ea.
Această plasare a cântăreţei pop în vizorul adepţilor teoriilor conspiraţiei se va intensifica cel mai probabil pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale, au estimat experţii americani.
O popularitate care deranjează
Aflată pe culmile popularităţii şi desemnată Persoana Anului 2023 de revista Time, artista în vârstă de 34 de ani a doborât toate recordurile cu turneul ei „Eras Tour" de anul trecut, viaţa sa privată fiind, de asemenea, subiectul unei atenţii deosebite în rândul publicului, mai ales de la începutul relaţiei sale intens mediatizate cu un star al fotbal american, Travis Kelce.
Au urmat atacuri la persoană. Comentatorii de extremă dreapta au acuzat-o pe Taylor Swift că face magie neagră în timpul concertelor sale, iar Charlie Kirk, o personalitate conservatoare, s-a întrebat în podcastul său dacă artista pop "mai este încă fertilă".
„Nu numai că Swift este, după propria recunoaştere, o vrăjitoare satanică, dar ea este, de asemenea, un instrument al Pentagonului pentru a influenţa voturile a mii de tineri alegători", a scris recent pe reţeaua de socializare X utilizatorul unui cont care promovează teorii ale conspiraţiei din partea mişcării QAnon.
Pentru Swapnil Rai, profesoară la Universitatea din Michigan, „discursul este excesiv de sexist, deoarece este mult mai uşor să ataşezi unei femei acest tip de teorii bizare".
„MAGA" contra „Swifties"
În decembrie, comentatoarea de extremă-dreapta Laura Loomer a descris, de asemenea, alegerile prezidenţiale americane din 2024 ca fiind o confruntare între "MAGA şi Swifties", care îi opune pe simpatizanţii lui Donald Trump cu cei ai cântăreţei Taylor Swift.
Dacă Taylor Swift nu este un pion al Pentagonului, sprijinul ei electoral se află totuşi în centrul atenţiei în perioada premergătoare alegerilor.
„Nimeni nu are mai multă influenţă în materie de sprijin electoral decât Swift", consideră David Jackson, profesor la Bowling Green State University.
Taylor Swift, discretă din fire în ceea ce priveşte convingerile sale politice, l-a susţinut în mod deschis pe Joe Biden împotriva lui Donald Trump în 2020, acuzându-l pe politicianul republican că „a alimentat flăcările supremaţiei albe şi ale rasismului pe tot parcursul mandatului (său)".
În trecut, artista a militat pentru drepturile persoanelor LGBT+ şi şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia Curţii Supreme de a elimina garantarea constituţională a dreptului la avort.
Partidul Republican "este îngrijorat de capacitatea ei de a revitaliza interesul tinerilor faţă de procesul electoral", a declarat Johanna Blakley de la Universitatea Southern California din Los Angeles.
„Să o acuzi că este un pion al statului reprezintă un efort necinstit de a submina potenţialul sprijin viitor al artistei pentru Joe Biden", a concluzionat ea.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, alegeri, taylor swift, teoriile conspiratiei,
Dată publicare:
13-01-2024 17:07