Tarile care s-au "revoltat" impotriva fusului orar. Motivul pentru care mai multe state ignora conventiile internationale
Meridianul Greenwich de la Londra e locul care stabileste indirect cat e ora in orice alt punct de pe glob.
Insa unele tari s-au revoltat si au refuzat sa respecte fusul orar care li s-a atribuit, cel mai nou exemplu fiind Coreea de Nord. Jurnalistii BBC din mai multe tari si-au potrivit ceasurile ca sa ne explice cum sta treaba.
Indiferent cat e ceasul intr-un punct de pe glob, acest lucru se stabileste prin referinta la ora universala, stabilita la Meridianul Greenwich de langa Londra. Incepand din acest punct, lumea e impartita in 25 de fusuri orare, fiecare la o ora diferenta de urmatorul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Numai ca... nu e atat de simplu. Caci exista asa numitii rebeli ai fusurilor orare.
Cateva tari din lume au decis sa ignore regula Greenwich si au mutat ceasul cu 30 de minute inainte sau dupa ora care le-ar fi revenit in mod normal. Unele, ca Afganistanul si India, au facut-o pentru ca erau traversate de doua fusuri orare.
Swati Bakshi, corespondent BBC: "In timpul ocupatiei britanice, aveam doua fusuri orare, dar, dupa independenta, guvernul Indiei a decis adoptarea unei orei unificate".
Myanmar are propriul sistem traditional de masurare a timpului si nu l-a armonizat decat partial cu cel international. Iar Venezuela a dat ceasul inapoi cu jumatate de ora in 2007 din alte motive.
Gabriela Torres, corespondent BBC: "Presedintele nostru de atunci, Hugo Chavez, a decis sa creeze acest fus orar unic, pentru ca elevii sa se poata trezi pe lumina ca sa mearga la scoala."
Rebeli ai fusului orar sunt si Iran ori Sri Lanka, iar este ultima sosita in grup e Coreea de Nord. Si in Nepal ceasul se abate nu cu 30, ci cu 45 de minute de la regula. Pana la urma, Conventia orei universale este voluntara si fiecare tara face ce vrea cu ceasurile sale.