Tara unde guvernul trimite patrule nocturne, pentru a-i impiedica pe elevi sa INVETE

Ultima actualizare: 09-10-2012 21:52
Elevi

"Profesori, lasati-i pe acesti copii In pace" - acesta este titlul articolului publicat de jurnalista Amanda Ripley in revista saptamanala Time.

Potrivit Mediafax, materialul explica performantele deosebite obtinute de elevii si studentii sud-coreeni prin existenta unui sistem draconic de meditatii private.

Intr-o seara umeda de miercuri, la Seul, sase angajati guvernamentali s-au intalnit la biroul in care lucreaza, pentru a se pregati pentru o misiune de patrulare nocturna. Misiunea lor este pe cat de simpla, pe atat de surprinzatoare: sa gaseasca elevii care studiaza dupa ora 22.00. Si sa-i opreasca.

In Coreea de Sud, s-a ajuns la aceasta situatie: pentru a reduce dependenta tarii de "academiile" de meditatii private ce functioneaza dupa orele de scoala (denumite "hagwons"), autoritatile au instaurat interdictia de a studia dupa o anumita ora si au inceput sa acorde prime cetatenilor sud-coreeni care denunta persoanele care o incalca.

Cha Byoung-chul este un birocrat de la Oficiul pentru educatie din Seul si liderul acestei patrule. Vorbind recent despre realizarile sale, el spune ca in noaptea precedenta a gasit 10 adolescenti - fete si baieti - pe acoperisul unei astfel de scoli de meditatii private, in jurul orei 23.00. "Nu aveau unde sa se ascunda", spune Cha. In intuneric, el a incercat sa-i linisteasca pe copii, spunandu-le: "Hagwon-ul incalca legea, nu voi. Puteti sa mergeti acasa".

Cha fumeaza o tigara In parcare. La fel ca multi altii care Incearca sa rupa cateva secole de traditie, el nu se grabeste: "Nu plecam la ora 22.00 fix. Vrem sa le dam un avans de 20 de minute. In acest fel, nu vor avea nicio scuza". In cele din urma, echipa sa pleaca spre Daechi-dong, unul dintre cele mai aglomerate districte din Seul, in care se afla numeroase hagwon-uri. Strazile sunt intesate cu parinti care isi asteapta copiii sa iasa de la orele de meditatii private.

In jurul orei 23.00, patrula se indreapta spre o strada mica, in urma unui pont primit de la un informator. Oficialii sud-coreeni intra intr-o cladire neingrijita si bat la usa unei femei care locuieste la etajul al doilea. "Cine-i acolo?", intreaba ea cu o voce tare. "Un minut, va rog!", adauga cu voce slaba. Inspectorii se privesc Intre ei, iar Cha trimite un subordonat sa blocheze liftul. "Un minut, va rog!" nu a fost raspunsul corect, iar raidul poate sa inceapa.

Desfiintarea hagwon-urilor sud-coreene este doar o etapa dintr-o operatiune mai larga, ce Incearca sa "imblanzeasca" cultura acestei tari pentru "masochismul" educational. La nivel national si local, politicienii schimba sistemele de testare a elevilor si sistemul de admitere a studentilor in universitati, pentru a reduce stresul elevilor si pentru a recompensa alte calitati, precum creativitatea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO