Tara europeana care a decretat joi stare de urgenta din cauza imigrantilor din Orientul Mijlociu. ARMATA, chemata in ajutor
Autoritatile au decretat joi stare de urgenta in zona granitelor din nordul si sudul tarii, ca urmare a numarului foarte mare de imigranti clandestini care trec aceste frontiere in drumul lor catre Europa, relateaza agentia MIA.
Potrivit ministrului macedonean de interne, Ivo Kotevski, masura va permite implicarea armatei in gestionarea acestui aflux de refugiati, precum si un control mai bun al granitelor in regiunile Gevgelija (in sud) si Kumanovo (in nord) si se va spori totodata securitatea cetatenilor macedoneni din cele doua regiuni, relateaza Agerpres.
Refugiatii, proveniti in special din Orientul Mijlociu, traverseaza din Grecia frontiera macedoneana in zona Gevgelija, de obicei de-a lungul caii ferate, iar odata ajunsi pe teritoriul macedonean cauta trenuri sau alte mijloace de transport pentru a ajunge la Kumanovo, unde trec mai departe granita in Serbia. Conform sursei citate, statiile de cale ferata din cele doua regiuni au devenit adevarate tabere de refugiati.
Potrivit autoritatilor de la Skopje, fluxul de refugiati a crescut dramatic in ultimele zile, iar in ultimele luni circa 44.000 de imigranti clandestini au traversat teritoriul Macedoniei. Localnicii se plang adesea de furturi si spargeri de locuinte comise de refugiati. In schimb, acestia din urma sustin ca sunt victime ale atacurilor armate ori sunt escrocati de calauze.Dupa ce a acuzat Grecia sa se preface ca nu vede afluxul de refugiati, Macedonia a decis in luna iunie sa acorde imigrantilor clandestini dreptul de libera trecere pe teritoriul ei timp de 72 de ore.
Macedonia nu mai are vagoane pentru a-i transporta pe refugiatii sirieni
"Compania feroviara macedoneana nu mai are capacitatea de a-i transporta pe toti cei care vor sa ajunga in tarile UE", a declarat Nikola Kostov, director al companiei, la televiziunea locala Telma.
"Situatia este alarmanta", a adaugat el, referindu-se la miile de refugiati sirieni care au umplut sudul tarii, in special oraselul Gevgelija, provenind din Grecia, tara membra a UE dar de unde multi refugiati doresc sa plece pentru a ajunge in tarile din Europa de Vest.
La Gevgelija, imigrantii se urca in trenuri pentru a traversa Macedonia si apoi Serbia, pentru a ajunge in UE. Macedonia a facut apel la tarile vecine sa-i imprumute vagoane, dar niciun guvern nu a raspuns pana acum, a deplans Kostov.
"Resursele noastre sunt saturate si situatia se va agrava in zilele urmatoare", a spus el. Un nou val de refugiati venind din Grecia este asteptat in Macedonia in timpul saptamanii.
Aproximativ 2.600 de refugiati sirieni au plecat anterior in aceeasi zi din insule grecesti la bordul unui feribot inchiriat de autoritati spre Salonic (nord), pentru a reduce presiunea migratorie asupra insulelor din Marea Egee, aminteste France Presse.
Autobuze au fost inchiriate la Salonic pentru a-i transfera apoi in Macedonia, potrivit autoritatilor elene.
Din ianuarie, aproximativ 160.000 imigranti, majoritatea din zonele de razboi din Siria, Afganistan sau Irak, au ajuns pe insulele grecesti din Marea Egee venind de pe coastele de vest ale Turciei din apropiere, potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati.
Crucea Rosie: Imigrantii sosesc in numar mare in Europa in conditii de indiferenta generala
Imigrantii sosesc in numar mare in Europa in conditii de indiferenta generala, a deplans directorul general al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC), Elhadj as Sy, care a facut apel la comunitatea internationala ''sa se trezeasca'', relateaza joi AFP.
Cresterea dramatica a numarului de imigranti si de refugiati care au sosit in Europa in ultimele saptamani era previzibila si de asteptat, a declarat presedintele IFRC, denuntand apatia din Europa fata de acest fenomen.
''Trebuie sa punem capat indiferentei. Cand se va trezi fiecare pentru a-si da seama ca este vorba de o adevarata criza?'', a declarat Elhadj as Sy.
Declaratiile responsabilului umanitar intervin in timp ce statisticile arata ca sute de mii de imigranti, care fug de razboi si de persecutii din tari precum Siria, sosesc in masa in Uniunea Europeana.
Agentia europeana Frontex a anuntat in iulie ca un numar record de 107.500 de imigranti au sosit in UE. Jumatate dintre ei au sosit in Grecia, cu 21.000 de nou sositi in insule saptamana trecuta.
Germania a declarat la randul sau ca se asteapta sa primeasca un numar record de 800.000 de solicitanti de azil in 2015, dupa ce in 2014 a primit 202.000.
UE a aprobat fonduri de 2,4 miliarde de euro pentru a ajuta tarile membre sa primeasca imigranti, dar, potrivit presedintelui IFRC, ele nu sunt suficiente. In opinia sa, UE poate face ''mai mult si mai bine''.
Referindu-se la cei 2.400 de morti dintre imigrantii care au traversat Marea Mediterana in acest an, Elhadj a Sy a declarat ca doreste sa vada ''revolta si manie'' nu numai in Europa, ci si in tarile de origine ale imigrantilor.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres
Etichete: orientul mijlociu, europa, imigranti, macedonia,
Dată publicare:
20-08-2015 16:58