Decizie neasteptata luata de Ungaria. Autoritatile de la Budapesta au hotarat sa ii lase pe imigranti sa intre in tara

×
Codul embed a fost copiat

Situatia este tot mai tensionata la granita dintre Serbia si Ungaria, unde au ajuns mii de imigranti care vor sa treaca mai departe in Europa.

Refugiatii nu se tem nici de sarma ghimpata ridicata de unguri si nici de autoritati, care ii controleaza tot mai greu pe acest oameni disperati. Totul se intampla la mai putin de o suta de kilometri de granitele noastre.

Este cel mai mare val de refugiati de la cel de al Doilea Razboi Mondial incoace. Sunt oameni care fug de razboaiele sangeroase din tarile lor, au pierdut tot ce aveau si nu se mai tem de nimic. Vor un loc pe pamant, unde sa nu mai traiasca in teroare, si pot ajunge oricand si la noi in tara.

Dupa o zi intreaga in care sute de imigranti au incercat sa treaca ilegal pe sub gardul de sarma ghimpata ridicat de militarii unguri, miercuri seara politistii de frontiera au decis sa ii lase sa intre pe teritoriul Ungariei. Ezitanti si tematori, refugiatii trec pe calea ferata, unde nu e gard. Astfel de episoade au mai existat si zilele trecute, asa ca nu este clar daca vorbim despre o decizie definitiva a autoritatilor de la Budapesta.

Sumarul evenimentelor:
Reportaj Stirile ProTV de la fata locului: povestile refugiatilor care vor cu orice pret sa ajunga in vestul Europei
Vicepremierul Oprea a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta
Confruntare cu gaze lacrimogene intr-un centru de primire a refugiatilor
Presa a descoperit de ce "zidul anti-imigranti" al Ungariei nu este eficient. Guvernul Orban da legi pentru a proteja gardul
Zidul lui Orban nu a putut apara Ungaria de valul de imigranti. Tara care asteapta 3.000 de refugiati PE ZI
Cehia solicita inchiderea imediata a frontierei externe a spatiului Schengen
Ungaria vrea sa foloseasca armata

Citește și
imigranti in Ungaria
Zidul lui Orban nu a putut apara Ungaria de valul de imigranti. Tara care asteapta 3.000 de refugiati PE ZI
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Reportaj Stirile ProTV de la fata locului: povestile refugiatilor care vor cu orice pret sa ajunga in vestul Europei

Mii de imigranti, infometati si obositi, vor cu orice pret sa ajunga in Europa de Vest. O adevarata Mecca pentru refugiatii din Siria, Afganistan si Irak. Cu pretul vietii, barbati si femei cu copii in brate, batrani trec pe sub gardul de sarma ghimpata ridicat de soldatii unguri ca sa le opreasca inaintarea.

Gardul de sarma ghimpata se intinde pe 175 de km de-a lungul granitei cu Serbia. Refugiatii insa sunt de neoprit. Pun pe gard haine si paturi, ca sa poata trece fara sa se zgarie. Multi au suferit insa rani grave.

Astfel de imagini se vad de-a lungul gardului de sarma ghimpata. Oamenii au improvizat astfel de treceri care sa ii ajute sa treaca dinspre Serbia spre Ungaria si sa scape de politie.Miercuri, intr-un centru de refugiati din Ungaria, politistii au aruncat cu gaze lacrimogene in multimile disperate si greu de controlat.

Printre cei au trecut gardul este si Hamza, un profesor de engleza din Siria care, la 24 de ani, spune ca nu mai are nici un viitor in tara lui, macinata de razboi. Si-a lasat acasa parintii si fratii si de o luna este pe drum. Spera sa ajunga in Anglia, insa pana atunci se ascunde de politistii unguri care l-ar duce intr un centru de emigranti, de unde lui Hamza si prietenilor lui le este teama ca ar putea fi trimis in tarile natale.

Hamza: "Am cheltuit 2000 de dolari pe drum. In Siria, poti sa stai cu familia in casa si dintr-o data o bomba iti va distruge casa, poti sa mori sau sa fii ranit. Nu e mancare, nu e electricitate, nu e internet, nu gasesti de lucru, nimic. De cand sunt aici am mancat un mar si porumb. Unde e Crucea Rosie? Nu avem apa, vrem apa."

Mii de refugiati intra zilnic in Ungaria. Obositi si infometati, cu doar cateva lucruri la ei intr-un rucsac, insa au speranta ca la finalul drumului au sansa la o viata mai buna.

Asta se intampla de doua luni de zile, oamenii trec granita dintre Serbia si Ungaria cu familiile si prietenii si incearca sa gaseasca un drum spre germania si vestul Europei.

Una dintre marile probleme este ca nici macar autoritatile sau voluntarii nu se inteleg cu ei. Doar prin semne, pentru ca foarte putini vorbesc engleza si nici nu au acte.

O familie se indreapta catre tabara de refugiati de unde sunt preluati de autoritati si dusi in centre unde sunt amprentati si inregistrati. Aici va ajunge si Iaman cu prietenul sau, care au fost prinsi in timp ce incercau sa treaca gardul cu sarma ghimpata.

Imigrant: "Nu am trecut de zid. Am venit direct din Siria cu familia, prietenii. Vreau sa ajung in Suedia, caut sa studiez si sa muncesc, sunt inginer in comunicatii."

De la granita, urmatoarea tinta a refugiatilor este orasul Seghet, de unde iau trenuri catre Budapesta si mai departe Austria si Germania. Aici, unii isi asteapta familiile din urma daca vor mai ajunge.

Platoul din fata garii din Szeged e un veritabil adapost, oamenii se refugiaza in statia de tramvai si primaria si fundatii umanitare le-au pus la dispozitie spalatoare si produse de igiena.

Reprezentant fundatie umanitara: "Aparatele de ras sunt populare printre barbati, pentru ca ei vor sa arate ca nu sunt animale, ci oameni ingrijiti, curati. De asemenea, periile si pasta de dinti. Oamenii vor sa fie in stare buna, sa fie curati. E o calatorie lunga si nu au posibilitatea sa se spele cu zilele sau saptamanile. "

Si in Germania, tara unde vor sa ajunga cei mai multi dintre acesti oameni disperati, situatia este tensionata. Angela Merkel a fost huiduita miercuri in timpul unui vizite la centrul de refugiati de un grup de protestatari de extrema dreapta.

In ciuda acestor proteste impotriva refugiatilor, potrivit unui sondaj recent, mai bine de jumatate din populatia tarii considera ca Germania are mijloacele necesare pentru a-i primi pe cei 800 de mii de refugiati care ar putea sa ajunga in aceasta tara.

Vicepremierul Oprea a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta
Viceprim-ministrul pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat pentru joi, incepand cu ora 15,00, la sediul Guvernului, o sedinta a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

Sedinta va avea ca tema evaluarea riscurilor privind posibilul impact de securitate urmare a cresterii fenomenului imigrationist la frontierele Romaniei, informeaza un comunicat al MAI remis Agerpres.

Vicepremierul Gabriel Oprea i-a informat, potrivit comunicatului, pe presedintele Romaniei Klaus Iohannis si pe prim-ministrul Victor Ponta despre convocarea acestei sedinte a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta.

In cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, condus de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, sunt reprezentate urmatoarele ministere si institutii publice centrale: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. 

Confruntare cu gaze lacrimogene intr-un centru de primire a refugiatilor

O inregistrare video publicata de Reuters arata cat de usor trec imigrantii de gardul ridicat de autoritatile ungare tocmai pentru a-i impiedica pe refugiati sa ajunga pe teritoriul vecinilor. Televiziunile maghiare au difuzat astazi imagini cu politia care a incercuit pana la 400 de imigranti in orasul de granita Roszke. In confruntarile cu imigrantii politistii au folosit gaze lacrimogene.

Politia ungara a recurs miercuri la gaze lacrimogene intr-un centru pentru imigranti pentru a impiedica un numar de 200 de imigranti sa paraseasca acest principal centru de primire a imigrantilor din Roszke, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei ungare, Szabolcs Szenti.

Imigrantii au refuzat prelevarea amprentelor digitale si politia "a incercat sa calmeze situatia, dar ei au continuat sa strige", a afirmat acesta. In acelasi timp, seful politiei ungare, Karoly Papp, a anuntat tot miercuri ca Budapesta va intari efectivele de politie de la frontiera cu Serbia, trimitand peste 2.100 de politisti suplimentari pentru a controla fluxul de imigranti, care a atins un nivel record in ultimele zile.

"Protejarea frontierei va fi consolidata suplimentar cu 2.106 politisti incepand cu 5 septembrie", a declarat Karoly Papp, intr-o conferinta de presa la Budapesta. Politistii suplimentari vor patrula de-a lungul frontierei si se vor alatura celor 1.000 de politisti care activeaza zi de zi in zona pentru a-i intercepta pe imigrantii ilegali, a adaugat Papp.

In total, 2.093 de imigranti au trecut luni granita sarbo-ungara in apropiere de satul ungar Roszke, acesta fiind cel mai mare numar de imigranti ilegali inregistrat intr-o singura zi, cu doar cateva zile inainte ca autoritatile locale sa termine gardul menit sa impiedice sosirea imigrantilor.

Ungaria vrea sa foloseasca armata

Guvernul de la Budapesta examineaza modalitatile prin care armata poate fi folosita pentru a contribui la securizarea granitei de sud a Ungariei, confruntata cu un val de imigranti care intra in Uniunea Europeana, a anuntat miercuri Zoltan Kovacs, purtator de cuvant al guvernului ungar, transmite Reuters.

Kovacs a precizat ca orice decizie de a folosi armata trebuie sa se bazeze pe un vot al parlamentului, care va dezbate aceasta chestiune saptamana viitoare. ''Guvernul si cabinetul de securitate nationala ale Ungariei au discutat despre modalitatea in care armata poate fi folosita pentru a ajuta la protejarea granitei Ungariei si a granitei Uniunii Europene'', a mentionat reprezentatul executivului ungar.

Luni, reprezentantii partidului radical nationalist Jobbik declarasera ca ar trebui analizata optiunea desfasurarii de militari pentru protejarea frontierei Ungariei in fata afluxului de imigranti.

Vorbind despre incidentele recente de la granita dintre Grecia si Macedonia, Janos Volner, vicepresedinte al formatiunii, a spus ca politia nu a putut controla multimea de imigranti. Politia din Ungaria, a adaugat el, ar putea avea de asemenea probleme in a proteja frontiera de imigranti ilegali, "care devin tot mai agresivi". "Nu vrem ca Ungaria sa ajunga intr-o situatia similara", a spus Volner. Constitutia permite ca armata sa fie desfasurata pe teritoriul tarii in caz de nevoie, fara a fi declarata stare de urgenta, a adaugat liderul nationalist.

Cehia solicita inchiderea imediata a frontierei externe a spatiului Schengen

Vicepremierul ceh, Andrej Babis, a cerut marti inchiderea imediata a frontierei externe a spatiului Schengen pentru a fi oprit afluxul de refugiati, el apreciind ca majoritatea statelor din acest spatiu de libera circulatie sunt impotriva primirii refugiatilor, relateaza agentia Xinhua.

El a sugerat de asemenea ca si NATO sa se implice in supravegherea granitelor europene, intrucat statele spatiului Schengen au aratat ca nu isi pot asuma singure aceasta sarcina, relateaza Agerpres.

Vicepremierul ceh, care este si ministru de finante, a mai cerut statelor europene sa le transmita clar imigrantilor clandestini proveniti din Africa si Orientul Mijlociu ca 'nu pot veni in Europa', pentru ca aici vor fi someri si nu vor putea beneficia imediat de avantajele sistemului de asistenta sociala.

In opinia lui Andrej Babis, trebuie creata o imensa tabara de refugiati unde sa se faca selectia acestora, adica sa fie separati cei care intr-adevar au nevoie de ajutor, cum sunt femeile si copiii, de imigrantii economici ce trebuie retrimisi in tarile lor.

La randul sau, seful executivului de la Praga, Bohuslav Sobotka, a declarat anterior ca singura solutie pentru oprirea valului de refugiati este sa se termine razboaiele din Siria si Libia. El a subliniat de asemenea necesitatea protejarii frontierelor externe ale Uniunii Europene si elaborarea unei politici comunitare eficiente de repatriere a refugiatilor care nu pot primi azil.

Centru de primire pentru imigranti in Ungaria

Comisia Europeana a anuntat ca in Ungaria ar putea fi creat un centru de primire european pentru a ajuta la administrarea solicitarilor de azil din partea imigrantilor veniti din Grecia, deoarece trimiterea lor inapoi in aceasta tara este interzisa printr-o decizie a Curtii de Justitie a UE, transmite AFP.

"Suntem pregatiti sa cream un 'hot spot' in Ungaria, deoarece aceasta tara are nevoie de sprijin", a declarat Natasha Bertaud, purtatoare de cuvant a CE pe probleme de imigratie, in cadrul unei conferinte de presa.

Peste 2.000 de imigranti au traversat luni frontiera sarba si au intrat in Ungaria, tara membra a UE si frontiera externa a Spatiului Schengen. Ei fac parte dintr-un val de 7.000 de refugiati plecati din Grecia.

Ungaria ar trebui sa se ocupe de solicitarile de azil ale imigrantilor, deoarece trimiterea lor in Grecia, tara de intrare in Uniunea Europeana, este interzisa printr-o decizie a Curtii de Justitie a UE din decembrie 2011 din cauza 'riscurilor de tratamente inumane sau degradante', a confirmat Comisia Europeana.

Un 'hot spot' este un centru de triere finantat de UE si creat in tarile de sosire a imigrantilor pentru a-i inregistra si identifica pe acestia, cu scopul de "a-i distinge pe cei care s-ar putea califica pentru azil in Europa de cei care provin din imigratia economica ilegala" si de "a organiza expulzarea imigrantilor aflati in situatie ilegala", a explicat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve la momentul prezentarii initiativei.

Un centru de acest fel a fost creat la Catania, in Italia, iar un altul este prevazut la Pireu, in Grecia.

"Nu am primit pana acum nicio solicitare din partea Ungariei, insa echipele europene pot fi desfasurate destul de repede", a precizat purtatoarea de cuvant a CE.

Bugetul agentiilor europene implicate in acest proiect, Frontex si EASO (biroul de sprijin pentru azil), "a crescut, iar statele membre sunt cele care trebuie sa puna la dispozitie personal", a adaugat ea. Tara de primire, Ungaria, trebuie sa furnizeze cladirile pentru a instala acest centru.

Ungaria se confrunta cu un aflux de imigranti fara precedent, fiind inregistrate peste 100.000 de sosiri de la inceputul anului, dublu decat totalul pe anul trecut.

Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) estimeaza ca aproape 3.000 de imigranti ar putea ajunge in fiecare zi din Grecia in Ungaria prin Balcanii de Vest (Macedonia, Serbia), a indicat purtatoarea sa de cuvant, Melissa Flemming.

Comisia Europeana analizeaza in prezent o cerere de ajutor de urgenta de opt milioane de euro inaintata de Ungaria. "Vom accelera procedurile de raspuns", a dat asigurari Natasha Bertaud.

Ungaria beneficiaza de o alocare de 85 de milioane de euro reprezentand fonduri europene pentru imigratie si securitate pentru perioada 2014-2020, a precizat ea.

Austria va mobiliza 500 de militari in contextul crizei imigrantilor

Armata austriaca va desfasura peste 500 de militari pentru a ajuta autoritatile sa administreze masivul aflux de imigranti veniti din Ungaria si Italia, a anuntat marti ministrul apararii de la Viena, potrivit France Presse.

"Vom pune la dispozitie atatia militari de cati va fi nevoie", a declarat Gerald Klug inaintea unei reuniuni ministeriale vizand dezbaterea unor masuri pentru a face fata crizei imigrantilor, inclusiv mai multe efective pentru inregistrarea refugiatilor.

Militarii vor ajuta la escortarea de persoane si echipamente, la construirea de adaposturi si la organizarea aprovizionarii cu hrana.

Pentru moment, ei nu vor fi desfasurati la frontierele Austriei. O astfel de decizie nu va fi luata 'decat in ultima instanta', a indicat ministrul de interne, Johanna Mikl-Leitner.

Guvernul a numit de asemenea un 'coordonator pentru imigratie' si l-a desemnat pe fostul bancher Christian Konrad pentru acest post.

Austria, extrem de afectata de aceasta criza a imigrantilor din cauza frontierelor comune cu Italia si Ungaria, se confrunta cu un aflux masiv de imigranti.

Principalul sau centru de refugiati, centrul de primire de la Traiskirchen, la sud de Viena, este foarte aglomerat, iar sute de persoane sunt nevoite sa doarma in aer liber din cauza acestei suprapopulari.

Guvernul federal acuza landurile ca nu actioneaza suficient de repede in a furniza adapost.

Numarul solicitarilor de azil in Austria a crescut in ultimele luni, peste 28.000 de astfel de cereri fiind inregistrate intre ianuarie si iunie, un numar cat cel de anul trecut, iar autoritatile se asteapta la un total de 80.000 in 2015.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Presa a descoperit de ce
Presa a descoperit de ce "zidul anti-imigranti" al Ungariei nu este eficient. Guvernul Orban da legi pentru a proteja gardul

Lung de 175 de kilometri, “zidul anti-imigranti” al premierului maghiar Viktor Orban ar fi trebuit sa apere Ungaria de valurile de refugiati. Numai ca nu a fost asa. Iar jurnalistii belgieni au si explicatia.

Zidul lui Orban nu a putut apara Ungaria de valul de imigranti. Tara care asteapta 3.000 de refugiati PE ZI
Zidul lui Orban nu a putut apara Ungaria de valul de imigranti. Tara care asteapta 3.000 de refugiati PE ZI

Criza imigrantilor care incearca sa intre in UE obliga guvernele europene sa ia masuri disperate.

Scenele haotice care
Scenele haotice care "sfasie sufletul UE". Dupa Germania, si Italia vorbeste despre o "rupere" a Spatiului Schengen

Peste 3.500 de oameni, in majoritate sirieni, se indreapta spre vestul Europei, dupa ce au reusit sa treaca din Grecia in Macedonia.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.