Tara care ia in considerare o schimbare a numelui pentru a adera la NATO. Variantele propuse
Macedonia ia in considerare o schimbare a numelui - un efort pentru a debloca opozitia Greciei fata de aderarea sa la NATO a declarat ministrul de externe Nikola Dimitrov, relateaza Financial Times.
Indepartarea Macedoniei de blocul occidental a inceput in 2008, atunci cand Grecia a respins aderarea la NATO a statului vecin din cauza conflictului vechi de 25 de ani intre cele doua state cu privire la numele de Macedonia. Grecia sustine ca Skopje nu are dreptul sa foloseasca acest nume, avand in vedere ca Macedonia este numele uneia dintre provinciile sale.
Ideea unei schimbari de nume circula de ceva vreme ia printre variante au fost incluse: "Constitutional Republic of Macedonia": "Democratic Republic of Macedonia"; "Independent Republic of Macedonia"; "New Republic of Macedonia"; "Republic of Upper Macedonia".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Sunt constient de faptul ca Grecia este un prieten bun si poate fi alaturi de noi pentru fiecare nou capitol in procesul integrarii europene", a afirmat Zaev, al carui ministru de externe Nikola Dimitrov urmeaza sa efectueze miercuri o vizita la Atena.
Noul premier macedonean Zoran Zaev a promis luni o aprofundare a "bunei prietenii" intre tara sa si Grecia pentru gasirea unei solutii la disputa privind numele de Macedonia si pentru relansarea procesului de aderare a tarii sale la UE si NATO.
"Stiu ca, daca avem relatii de prietenie si o buna abordare, atunci o solutie poate fi gasita", a dat asigurari Zoran Zaev la Bruxelles, unde s-a intalnit cu oficiali ai Uniunii Europene si cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"Prietenii nostri cetatenii greci, prin intermediul partidului de guvernamant si al partidelor de opozitie, vor sprijini Macedonia pe calea catre integrarea europeana si in NATO", a afirmat Zaev, care a facut o prioritate din relansarea acestor demersuri.
Premierul macedonean Zoran Zaev se va deplasa si el in curand in Bulgaria, tara vecina membra a UE si NATO, pentru a cauta sprijin in acest sens.
La randul sau, Jens Stoltenberg a reamintit ca aderarea Macedoniei la NATO nu poate avea loc decat cu conditia gasirii "unei solutii reciproc acceptabile" in disputa asupra numelui, in cadrul unei medieri a ONU. "Numai atunci vom putea incepe sa avansam", a spus el.
La randul sau, comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri in vederea extinderii, Johannes Hahn, a pledat pentru un "compromis in care toata lumea face mici concesii, insa primeste mult in schimb". "Bineinteles, nu va fi usor", a recunoscut el, in cadrul unei conferinte de presa cu Zaev, reamintind ca este nevoie de "acordul unanim al statelor membre" UE in fiecare etapa a negocierilor de aderare.