Romania, al doilea furnizor de informatii secrete din NATO. Ce spune fostul sef al SRI despre relatia cu Rusia

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00
Exercițiu tactico-aplicativ SRI
SRI

Intr-un interviu acordat in SUA dupa vizita presedintelui Iohannis, ambasadorul Romaniei, George Maior, dezvaluie importanta activitatii serviciilor din tara noastra.

“Suntem foarte ingrijorati de situatia din regiunea Marii Negre”. Achizitia de teritorii de catre Rusia – mai precis, anexarea ilegala a Crimeei – este un eveniment urias in termenii structurii de relatii internationale. In plus, am observat un proces de militarizare in Crimeea, [...] dar si in zona Mediteranei, cu ramificatii spre Siria. Trebuie sa raspundem acestei dinamici, care e negativa pentru securitatea noastra”, a spus ambasadorul Romaniei la Washington, intr-un interviu acordat The Cipher Brief, un site dedicat domeniului securitatii internationale, fondat si condus de o fosta jurnalista CNN.

“Se adauga si situatia din Ucraina, care e inca instabila. Avem o frontiera comuna cu Ucraina, cea mai mare dintre statele UE, si asta conteaza mult. [...] Conflicntele inghetate din Moldova, Transnistria, Georgia, si Abhazia creaza si ele un mediu de securitate foarte imprevizibil si negativ”.

Despre relatia Romaniei cu Rusia, Maior a declarat ca nu e „predictibila”, in ciuda incercarilor diplomatiei noastre de a obtine „un raspuns rational”. Pe de alta parte, fostul sef al SRIU spune ca Romania are una dintre cele mai dezvoltate relatii in ceea ce priveste schimbul de informatii cu Statele Unite.

„Suntem al doilea furnizor de informatii in NATO ca marime, dupa estimarile noastre. Personal, cred ca NATO ar trebui sa faca mai mult in ceea ce priveste reformarea componentei sale de ‚intelligence’, atat civila cat si militara, deoarece aceasta e prima linie de aparare”, a spus Maior.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO