Țara care ar încerca să ascundă existența coronavirusului. Doctorilor li s-a interzis să vorbească despre boală
Guvernul Tanzaniei continuă să minimizeze impactul coronavirusului asupra țării, în ciuda dovezilor existente.
Se speculează, de asemenea, că președintele Magufuli suferă el însuși de Covid și ar fi internat, în stare gravă, deși guvernul a negat acest lucru, transmite BBC.
Nu există înregistrări disponibile publicului pentru decesele recente în Tanzania și nu au fost publicate informații despre impactul coronavirusului din luna mai a anului trecut, când până la acel moment au fost raportate 500 de cazuri și 20 de decese.
Autoritățile au insistat că nu există motive de îngrijorare și au luat măsuri dure împotriva celor pe care îi acuză că au răspândit „informații false”.
Ministrul adjunct al sănătății, Godwin Mollel, a declarat că prezentarea publică a datelor ar putea fi „contraproductivă”, deoarece ar putea răspândi frica.
El a mai adăugat că atunci când oficialii au analizat datele din 2020, „toată lumea a fost etichetată ca având Covid-19 din cauza panicii care a existat”.
Ministrul a adăugat că datele ar trebui păstrate de guvern pentru ca oamenii de știință să le analizeze.
Doctorilor din spitale li s-a interzis să se refere la boală în public
Doctorilor din spitale li s-a interzis să se refere la boală în public.
Cu toate acestea, într-un spital aglomerat din Dar es Salaam, cel mai mare oraș din Tanzania, un medic a declarat pentru BBC că a existat o creștere semnificativă a internărilor pacienților care prezintă simptome respiratorii, specifice Covid-19, în ultimele două luni.
„A existat, de asemenea, o creștere a numărului pacienților care necesită oxigen. Situația a fost aceeași peste tot, atât în spitalele publice, cât și în cele private. Unii pacienți chiar cumpără oxigen pentru a-l utiliza acasă”, a povestit medicul.
La jumătatea lunii februarie, Asociația Medicală a Tanzaniei a emis o declarație atent formulată despre „o creștere a numărului pacienților cu dificultăți de respirație”, însă directorul asociației, Shadrack Mwaibambe, a subliniat că dificultățile de respirație ar putea fi simptome ale altor afecțiuni, cum ar fi astmul, bolile de inimă sau pneumonia, nu doar Covid-19.
Zeci de preoți au murit în ultimele două luni, prezentând simptome specifice Covid-19
De asemenea, peste 25 de preoți au murit în țară în ultimele două luni, prezentând simptome specifice Covid-19.
Șaizeci de călugărițe au murit, de asemenea, cu simptome similare.
„Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum. Trebuie să recunoaștem că avem o problemă. Coronavirusul este acolo", a mai adăugat un preot.
Un alt moment semnificativ a fost luna trecută, când vicepreședintele Zanzibarului, Seif Sharif Hamad, a murit din cauza Covid, fiind și pentru prima dată când s-a declarat public că un politician este infectat.
S-a identificat o creștere a numărului de infectări și a deceselor
Un sondaj online realizat de Change Tanzania, un grup pentru drepturi, indică o creștere a cazurilor și deceselor de la sfârșitul lunii decembrie, agravându-se în ianuarie și februarie.
Organizatorii sondajului au declarat pentru BBC că mulți oameni au spus că știu pe cineva care a avut Covid, pe baza a ceea ce i-au spus medicii care au evaluat simptomele.
Un deputat al partidului de guvernământ, Zacharia Isaay, a vorbit despre o creștere a numărului de decese și înmormântări în orașul Mbulu din nordul Tanzaniei, fără a se referi direct la Covid, precum și despre lipsa de oxigen din capitala Dodoma.
Căutări pe Google despre simptome specifice Covid
Cercetările efectuate de Banca Mondială asupra țărilor din întreaga lume au arătat corelații puternice între căutările pe Google pentru simptome de Covid, cum ar fi „pierderea mirosului” sau „pierderea gustului”, cu date publicate despre creșterea numărului infectărilor cu coronavirus și deceselor.
BBC a analizat aceste date pentru Tanzania și a găsit vârfuri ce conțineau căutări ale acestor simptome în ianuarie și februarie 2021.
Acest lucru sugerează că la începutul acestui an, locuitorii din Tanzania căutau din ce în ce mai multe informații despre unele dintre principalele simptome ale Covid-19.
Organizația Mondială a Sănătății este profund îngrijorată de situație și a îndemnat Tanzania să înceapă raportarea cazurilor de coronavirus și să împărtășească datele sale.
Până în prezent, Tanzania nu s-a înscris în programul Covax, multe țări din Africa primind seruri prin intermediul acestuia.