Țara care a devenit un „rai” pentru israelieni, după atacul Hamas: „Ne simțim în siguranță aici”
După atacul-surpriză lansat de Hamas în Israel, pe 7 octombrie, numeroși israelieni au ales să se refugieze pe o insulă aflată la doar 40 de minute de zbor.
În timp ce confruntările din Orientul Mijlociu au escaladat, mulți dintre israelieni și-au părăsit țara și au ales să se refugieze în Cipru. Acolo, dar mai ales în Larnaca, oamenii se simt în siguranță, în sânul comunității evreiești din centrul orașului.
Astfel, ca loc de refugiu pentru mii de persoane care fug din Israel în urma atacului Hamas din 7 octombrie, centrul comunității evreiești din Larnaca a intrat în modul de criză, coridoarele și spațiile de recreere ale acestuia fiind pline de evacuați, unii tineri, alții bătrâni, dar toți legați de dorința comună de a căuta alinare pe statul insular aflat la doar 40 de minute de zbor.
"În jur de 1.000 de persoane sosesc în fiecare zi", a declarat Arie Zeev Raskin, rabinul șef al insulei, în biroul său cu cărți din centru. "Mai mult de 16.000 de persoane au sosit în Cipru în căutarea liniștii sufletești din acea zi teribilă", a spus el despre incursiunea fără precedent a militanților islamiști din Gaza, care avea să se soldeze cu 1.200 de morți, peste 240 de ostatici și să propulseze regiunea într-o nouă vărsare de sânge, potrivit The Guardian.
"Ne simțim în siguranță aici"
"Sunt mame singure, copii traumatizați, oameni care nu pot face față sunetului rachetelor care explodează în fiecare zi. Le oferim tot ce putem, fie că este vorba de un pat, mâncare, cazare temporară."
În luna care a trecut de la izbucnirea conflictului, tot mai multe familii au ajuns în Cipru, multe dintre ele fiind împinse de teama represaliilor în urma contraatacului feroce al armatei israeliene împotriva Hamas în Gaza, o ofensivă care a ucis până în prezent peste 11.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, și a lăsat nenumărați răniți, mai notează sursa citată.
Alte persoane care doresc să fie eliberate zboară și ele. "Aveam nevoie să ne îndepărtăm de tot zgomotul, de rachete, de lupte, așa că eu și prietenii mei am zburat pentru a petrece cinci zile în Ayia Napa", a declarat Israel Pertz, în vârstă de 23 de ani, referindu-se la stațiunea din sudul insulei, în timp ce aștepta să se îmbarce în avionul de întoarcere acasă pe aeroportul din Larnaca. "Ne simțim în siguranță aici".
"Cipru s-a dovedit a fi un refugiu sigur, ochiul furtunii atunci când în altă parte regiunea este în flăcări", a declarat profesorul Hubert Faustmann, care predă istorie și științe politice la Universitatea din Nicosia.
Nicosia, mai mult pro-arabă decât pro-israeliană
"Dar schimbarea jocului ar putea fi dacă un număr mare de refugiați din Siria și Liban se refugiază în Cipru, nu sunt acceptați de alte state membre ale UE și, în cele din urmă, rămân blocați aici. Un adevărat război ar putea aduce un adevărat haos pe insulă".
La fel ca Atena, abordarea Nicosiei a fost ani de zile mai mult pro-arabă decât pro-israeliană. De atunci, o schimbare radicală provocată de deteriorarea relațiilor dintre Israel și Turcia și de descoperirea unor rezerve de gaz în largul coastelor israeliene a deschis calea unor legături mai strânse și a unei alianțe energetice care a devenit din ce în ce mai puternică.
Președintele cipriot, Nikos Christodoulides, și premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, au denunțat rapid atacurile Hamas, susținând în același timp în mod public dreptul Israelului la autoapărare.