Talibanii afgani plimba in lanturi un caine militar furat de la fortele NATO, in urma unor confruntari. VIDEO

Ultima actualizare: 10-02-2014 06:59
caine

Talibanii afgani au publicat pe internet imagini in care tin in lanturi un caine al armatei americane, furat in urma unor confruntari in provincia instabila Laghman, in estul tarii

Rebelii au difuzat miercuri pe site-ul lor o inregistrare video filmata intr-o curte si in care apare un caine cu blana maro, tinut in lesa si inconjurat de cinci barbati inarmati. Surse din cadrul Armatei Americane sustin ca animalul apartine trupelor britanice.

In aceasta inregistrare video de sase minute, animalul, prezentat ca un trofeu si sub numele "Colonelul", are urechile lasate si pare speriat, in timp ce barbatii se agita in jurul lui, strigand "Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare)" de mai multe ori.

Cainele poarta pe spate o vesta neagra dotata cu buzunare, care par concepute pentru a gazdui echipament militar. Potrivit unei voci care se aude in inregistrarea video, trei pusti de asalt, un pistol, un GPS si o lanterna au fost gasite asupra animalului.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat pentru AFP ca animalul a fost capturat dupa o "operatiune a fortelor americane" impotriva unor pozitii rebele din Alingar, un district din provincia Laghman.

La sfarsitul confruntarilor, talibanii "au confiscat arme si un caine, caruia, am aflat mai tarziu, americanii ii spuneau Colonelul", a spus purtatorul de cuvant, fara sa ofere precizari in legatura cu sursa acestor informatii.

Mujahid a dat asigurari ca animalul este bine, iar soarta sa va fi decisa mai tarziu.

ISAF foloseste in mod frecvent caini in operatiunile de lupta, in special pentru a detecta dispozitive explozive artizanale. Datorita mirosului deosebit de fin, patrupedele pot depista nitratul de amoniu, o substanta utilizata in mod normal ca ingrasamant, dar pe care talibanii o folosesc ca exploziv pentru bombele lor artizanale.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO