Alexis Tsipras, investit din nou in functia de premier dupa ce a castigat alegerile. Ce prioritati a anuntat ca are
Liderul stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a anuntat luni, cu putin timp inainte de a fi desemnat premier, ca obiectivele sale imediate sunt relansarea sistemului bancar si a economiei elene.
Liderul stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a fost investit luni seara in functia de premier al Greciei, dupa victoria categorica a partidului sau la alegerile legislative anticipate, care i-a adus un al doilea mandat in fruntea guvernului, transmit media locale.
Tsipras a depus juramantul pe Constitutie, in prezenta presedintelui tarii, Prokopis Pavlopoulos. Liderul Syriza se distanteaza astfel de traditia conform careia premierul depune juramantul in prezenta liderilor religiosi.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Potrivit unui oficial al Syriza citat de Reuters, printre alte prioritati stabilite de Tsipras la o intalnire cu membri de top ai partidului se numara si aplicarea prevederilor din planul de salvare convenit cu creditorii internationali si gestionarea valului de imigranti si refugiati care ajung pe insulele grecesti, informeaza Agerpres.
"Acum avem posibilitatea de a avansa pe termen lung. Multi au crezut ca va fi doar un intermezzo al stangii, insa nu e asa", a mai spus el, potrivit agentiei germane DPA. "Acum avem o oportunitate serioasa de a face planuri pe patru ani, pentru a scoate poporul din aceasta situatie dificila", a adaugat Tsipras.
Syriza este marele castigator al scrutinului anticipat de duminica, marcat de o fragmentare a peisajului politic elen dupa sase ani de criza economica si de un nivel record al absenteismului, pe fondul oboselii electoratului, chemat pentru a treia oara la urne, dupa alegerile legislative din ianuarie si referendumul din iulie privind acordul cu creditorii internationali.
Conform rezultatelor finale publicate luni de Ministerul de Interne, Syriza a obtinut 35,46% din sufragii, un procentaj care ii va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament, datorita unui bonus de 50 de mandate atribuit, conform sistemului electoral elen, invingatorului. Partidul lui Tsipras a devansat in final cu 7,36 puncte procentuale formatiunea de dreapta Noua Democratie (ND) a lui Vangelis Meimarakis, desi sondajele de opinie anticipau o cursa mai stransa.
Noua Democratie a primit 28,10% din voturi, urmand sa beneficieze astfel de 75 de locuri in legislativ.
Pe urmatoarele locuri se situeaza formatiunea de extrema dreapta Zorii Aurii (6,99%, 18 parlamentari), socialistii PASOK (6,28%, 17 parlamentari), comunistii KKE (5,55%, 15 mandate), partidul centrist To Potami (4,09%, 11 parlamentari), Grecii Independenti (3,69%, 10 parlamentari) si Uniunea Centristilor (3,43%, 9 parlamentari). Uniunea Centristilor intra pentru prima data in parlament.
Unitatea Populara, partidul creat de deputatii plecati din Syriza dupa ce s-au opus semnarii acordului cu creditorii, nu a reusit sa depaseasca pragul electoral de 3%, astfel ca nu va beneficia de niciun loc in legislativ.
Desi scorurile obtinute de principalele trei partide nu s-au schimbat semnificativ fata de scrutinul din ianuarie, toate au avut mai putin votanti, din cauza nivelului scazut al participarii la urne - 56,57%, comparativ cu 63% in ianuarie.
Syriza a pierdut 320.000 de voturi comparativ cu scrutinul din ianuarie, Noua Democratie - 192.000, iar Zorii Aurii - 9.000, conform unei numaratori realizate de AFP.
Tsipras a anuntat ca va reface coalitia de guvernare dintre Syriza si Grecii Independenti (dreapta nationalista), care va beneficia de o majoritate de 155 de parlamentari.
Liderul Syriza si-a anuntat demisia in luna august si a fortat astfel organizarea alegerilor anticipate, in speranta de a-si reinnoi sprijinul parlamentar, dupa ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au impotrivit prevederilor acordului cu creditorii internationali - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Acordul cu creditorii, care prevede reforme economice profunde si continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci in ultimii cinci ani, a fost initial respins categoric la un referendum organizat la inceputul lunii iulie.
Sursa: Agerpres
Etichete: alegeri, Alexis Tsipras, SYriza, alegeri in Grecia,
Dată publicare:
21-09-2015 07:55