Alegeri cu rezultat deschis, in Grecia. Tsipras promite sfarsitul austeritatii, rivalul sau – investitii si oprirea migratiei

Ultima actualizare: 22-09-2015 06:58
alegeri Grecia, copii care se joaca

Duminica, elenii merg la urne pentru a cincea oara in ultimii 6 ani. Indiferent de rezultat, acordul cu creditorii internationali ramane in picioare – insa Syriza, partidul premierului demisionar, ar putea disparea.

In alegerile de duminica, principalii competitori sunt Syriza, formatiunea radicala de stanga a lui Alexis Tsipras, si Noua Democratie, forta traditionala de dreapta, condusa de Vangelis Meimarakis. Tsipras insusi a provocat aceste alegeri, demisionand de la conducerea guvernului cu o luna in urma, dupa ce o importanta fractiune din Syriza nu l-a mai sustinut. Intre timp, partidul s-a si rupt, rebelii formand Partidul Unitatii Populare, creditat de sondaje cu peste 4% din voturi la alegerile de duminica.

Principala problema cu care va trebui sa se confrunte viitorii guvernanti de la Atena este cea a austeritatii, Tsipras promite ca, daca e reales, “va continua lupta” impotriva politicii de austeritate, pe care el insusi a fost fortat sa o initieze in urma acordului cu creditorii internationali. Promisiunea sa pare sa nu-i mai convinga pe alegatori, dovada faptul ca in sondaje Syriza e foarte aproape de Noua Democratie, care a crescut semnificativ fata de inceputul anului.

Proaspatul lider al ND, Evangelos “Vangelis” Meimarakis, promite ca ii va scapa pe greci de austeritate atragand investitii. O victorie a dreptei va garanta "stabilitatea si securitatea" si va pune capat "periculosului experiment Syriza", spune el.

Cum niciunul dintre partide nu e creditat de sondaje cu mai multe de o treime din voturi, va fi nevoie de formarea unei coalitii de guvernare. Meimarakis s-a aratat dispus sa colaboreze cu Syriza, dar a fost refuzat. Atat pentru el, cat si pentru Tsipras, cei mai plauzibili aliati ar fi socialistii din Pasok, partidul care pana de curand a dominat politica din Grecia si pro-europenii din To Potami si Uniunea Centristilor, o formatiune nou-venita in Parlamentul de la Atena. Sondajele crediteaza cu a treia sansa partidul de extrema dreapta Zorii Aurii, ai carui lideri sunt judecati in acest moment sub acuzatia de constituire de grupare criminala, deci nu au sanse sa fie inclusi in vreo formula de coalitie.

Daca niciun partid nu castiga o majoritate absoluta, presedintele Greciei va mandata liderul formatiunii care a obtinut cele mai multe voturi cu formarea unei coalitii de guvernare. Daca acesta esueaza, mandatul trece la seful celui de-al doilea partid, apoi la al treilea si asa mai departe. Ca urmare, capacitatea de negociere a lui Tsipras si Meimarakis ar putea fi decisiva.

Pe langa criza economica, Grecia are de luptat si cu o criza a imigrantilor. In perioada cand era premier, Tsipras a recunoscut ca nu poate face fata valurilor de refugiati si a insistat ca problema este europeana, astfel ca are nevoie de ajutorul UE. Pe de alta parte, Meimarakis a declarat ca „frontierele trebuie sa fie mai bine aparate si Grecia nu ar trebui sa trimita mesajul 'aici e bine, veniti''.

Mai multe despre miza alegerilor din Grecia, in analiza realizata de incont.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO