Rezultate preliminare in Grecia. Alexis Tsipras, dupa victoria categorica: "Ni se deschide calea muncii si a luptelor"

×
Codul embed a fost copiat

Partidul de stanga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras s-a clasat pe prima pozitie la alegerile parlamentare anticipate de azi din Grecia.
 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE Partidul de stanga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras pare sa se indrepte spre o victorie mai categorica la alegerile legislative anticipate de duminica decat o aratau sondajele de opinie, obtinand 35% din sufragii, dupa numararea de catre Ministerul de Interne de la Atena a putin peste 10% din voturile exprimate, transmite Agerpres.

Formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie (ND), condusa de conservatorul Vangelis Meimarakis, se situeaza pe pozitia secunda, cu 28,6% din voturi, fiind urmata, la distanta considerabila, de partidul de extrema dreapta Zorii Aurii (7,32%).

Potrivit unor observatori citati de presa locala, prezenta la urne, de aproximativ 60%, este una scazuta, in contextul in care votul in Grecia este obligatoriu, chiar daca sanctiunile pentru absenteism nu se aplica.

Citește și
ALexis Tsipras bucuros la un miting electoral
Premierul Alexis Tsipras a fost declarat “leu” inaintea alegerilor din Grecia. Anuntul surprinzator facut de Varoufakis
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Alexis Tsipras, liderul partidului stangii radicale Syriza, care a castigat detasat alegerile legislative de duminica din Grecia, a transmis pe Twitter ca, dupa aceasta victorie, 'se deschide calea muncii si a luptelor', relateaza AFP.

"Ni se deschide in fata calea muncii si a luptelor", a scris Tsipras pe Twitter, la mai putin de o ora dupa ce principalul sau rival, Vangelis Meimarakis, liderul partidului de dreapta Noua Democratie, si-a recunoscut infrangerea.

Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democratie (ND), Vangelis Meimarakis, si-a recunoscut infrangerea la alegerile legislative anticipate de duminica in fata principalului sau rival, fostul premier Alexis Tsipras, presedintele partidului de stanga Syriza.

"Rezultatul alegerilor pare sa arate o victorie a Syriza si a domnului Tsipras", a declarat Meimarakis presei, adaugand ca prioritatea tarii este acum formarea unui guvern.

"Il felicit si ii urez sa creeze un guvern, de care este nevoie, si sa vina in parlament", a mai spus liderul Noii Democratii.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de agentia Reuters, partidul lui Tsipras va forma un guvern in trei zile. Syriza ar urma sa apeleze la sprijinul partidului de dreapta Grecii Independenti, cu care a format si precedenta coalitie de guvernare.

 

Sondajele la iesirea de la urne il crediteaza cu 30 pana la 34% din voturi, la diferenta de doar doua procente fata de formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie. A fost al cincilea scrutin din ultimii sase ani, iar participarea a fost redusa.

Alexis Tsipras a votat inca de dimineata si a incercat sa convinga alegatorii sa-i urmeze exemplul, mai ales ca analistii se asteapta la un absenteism de pana la 40%.

Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza: "Venind la vot, poporul elen nu-i va lasa pe altii sa aleaga pentru el si isi va lua viitorul in propriile maini".

Tsipras le cere din nou votul grecilor, la opt luni dupa ce a castigat decisiv alegerile. A fost insa abandonat de aripa dura a partidului, dupa ce a acceptat conditiile puse de europeni in schimbul unui al treilea pachet de salvare de 86 de miliarde de euro.

Fostul ministru de Finante Yannis Varoufakis este printre disidentii din Syriza care s-au opus acordului si pledeaza pentru revenirea la drahma, ca rezolvare a crizei economice. Fara voturile lor, Tsipras ar fi depins de sprijinul opozitiei ca sa treaca legi si a preferat sa convoace alegeri anticipate.

Vangelis Meimarakis, liderul partidului Noua Democratie: "Cred ca grecii vor sa scape de austeritate, minciuni, saracie si false promisiuni".

Principalul rival al lui Tsipras si surpriza acestei campanii este liderul partidului Noua Democratie, Vangelis Meimarakis. In doar doua luni, a ridicat formatiunea in sondaje aproape la egalitate cu Syriza. Cum se presupune ca nici partidul sau, nici Syriza nu vor obtine majoritatea necesara, Meimarakis pledeaza pentru o coalitie nationala din care sa faca parte ambele partide.

Formatiunea de extrema-dreapta Zorii Aurii ar trebui sa-si mentina a treia pozitie in Parlament, desi conducerea ei a fost inculpata pentru apartenenta la o grupare criminala.

Desfasurarea evenimentelor, duminica:

Ora 12:00 Liderul partidului Noua Democratie (ND), Vangelis Meimarakis, si-a exprimat convingerea ca, la alegerile legislative anticipate de duminica, grecii vor respinge "obscuritatea, minciunile si mizeria" si vor aduce inapoi "adevarul si autenticitatea".

"Astazi este o zi de sarbatoare, o zi cand cetatenii se exprima prin vot", a declarat presei Meimarakis, dupa ce a votat la una din sectiile din Atena. "Cred cu tarie ca (cetatenii greci) vor sa respinga obscuritatea, minciunile, mizeria si sa aduca inapoi adevarul si autenticitatea", a adaugat el. Meimarakis si-a exprimat de asemenea speranta ca grecii vor avea "un viitor mai bun, indiferent de preferintele de vot".

Ora 10:00 Liderul Syriza, fostul premier Alexis Tsipras, a facut cateva declaratii dupa ce a votat.

"Grecii isi vor lua viitorul in maini si nu vor lasa pe altii sa decida pentru ei", a declarat presei Tsipras, dupa ce si-a exprimat votul la o sectie din Atena. "Poporul va confirma tranzitia spre o noua epoca, oferind mandatul unui guvern pe termen lung de care tara are nevoie si care este dispus sa lupte", a spus el. "Vom depasi dificultatile cu pasi siguri. Am demonstrat deja ca putem deschide drumuri chiar si atunci cand pareau ca nu pot fi deschise".

Ora 07:00 Urnele s-au deschis. Aproximativ 9,8 milioane de greci sutn asteptati sa voteze in urmatoarele 12 ore. Teoretic, prezenta la urne este obligatorie, insa in realitate sanctiunile nu se aplica. La precedentul scrutin, in ianuarie, prezenta a fost de numai 64%.

Ce promit Syriza si Noua Democratie, partidele cu cele mai mari sanse in alegerile de duminica.

Scrutinul a fost convocat de Alexis Tsipras, dupa ce mai multi membri ai partidului sau s-au razvratit si au votat impotriva acordului cu Uniunea Europeana obtinut de el. Pentru europeni, miza nu e la fel de mare ca la inceputul anului. Analistii spun ca, indiferent cine castiga, liniile viitoarei guvernari sunt trasate de acordul cu UE.

Alexis Tsipras, liderul Syriza: "Poporul grec vrea sa continuam lupta pe care am inceput-o cu sapte luni in urma".

Desi a acceptat sa mareasca taxe si sa taie privilegii, Alexis Tsipras inca reuseste sa convinga multi greci ca ii apara de pretentiile Europei.

Pablo Iglesias, secretar general Podemos: "Duminica, aveti de ales intre un leu si un iepure. Ca sa continuati lupta, alegeti leul!"

Asa a prezentat situatia grecilor liderul miscarii spaniole de extrema-stanga Podemos, venit sa sustina Syriza in campanie. In realitate, marja de manevra a ambelor tabere e limitata.

Michalis Spourdalakis, Decanul Facultatii de Politologie si Studii Economice, Atena: "Ceea ce va defini in buna masura politicile urmate de noul guvern va fi acordul cu UE pe care trebuie sa-l punem in aplicare."

Scrutinul vine dupa o vara zbuciumata, in care grecii au avut acces la banii lor cu taraita si numai dupa ce au stat la cozi uriase. Grecia a obtinut in extremis un acord de salvare, in conditii considerate umilitoare de multi, dar de preferat iesirii din Zona Euro. Chiar si asa, pentru multi, Syriza e in continuare singura speranta de schimbare.

"Speram ca lucrurile sa se amelioreze in urmatorii cinci ani, nu ma astept sa se intample din 21 septembrie", spune un barbat.

Altii, dimpotriva, nu vor sa mai auda de stanga radicala.

"Am avut un guvern de amatori. Ne trebuie un guvern care sa ajute oamenii si sa nu faca experimente", arata o femeie.

Pe locul trei in preferintele electoratului este partidul de extrema-dreapta Zorii Aurii.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Doua fetite siriene, de 4 si 5 ani, s-au inecat intr-un naufragiu, incercand sa ajunga din Grecia din Turcia
Doua fetite siriene, de 4 si 5 ani, s-au inecat intr-un naufragiu, incercand sa ajunga din Grecia din Turcia

O fetita siriana de cinci ani s-a inecat sambata si mai multi alti migranti sunt dati disparuti dupa naufragiul ambarcatiunii lor care incerca sa ajunga in Grecia din Turcia, informeaza agentia de presa elena ANA, citata de AFP.

Premierul Alexis Tsipras a fost declarat “leu” inaintea alegerilor din Grecia. Anuntul surprinzator facut de Varoufakis
Premierul Alexis Tsipras a fost declarat “leu” inaintea alegerilor din Grecia. Anuntul surprinzator facut de Varoufakis

La 8 luni dupa elanul popular care a adus Syriza la victorie, pentru prima data, partidul radical de stanga mai are doar un avantaj extrem de mic in sondaje.

Momentul in care o barca plina cu refugiati se scufunda la 100 m de tarm. Cum incearca un tata disperat sa-si salveze copilul
Momentul in care o barca plina cu refugiati se scufunda la 100 m de tarm. Cum incearca un tata disperat sa-si salveze copilul

In timp ce Europa abia mai face fata valului de imigranti, noi barci pline cu refugiati traverseaza zi de zi Marea Egee, o calatorie ce naste drame.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.