Sute de balene pilot au murit dupa ce au esuat in Noua Zeelanda. Zeci de persoane au facut eforturi pentru a le salva
Sute de balene pilot esuate pe o plaja izolata din South Island din Noua Zeelanda au murit vineri, zeci de persoane facand eforturi in acest timp pentru a salva cetaceele ajunse in apele de adancimi mici si pe plaja, relateaza Reuters.
416 balene pilot au esuat in zona Farewell Spit, iar 75% dintre acestea nu au reusit sa supravietuiasca pe parcursul noptii, a anuntat intr-o declaratie purtatorul de cuvant al Departmentului pentru Operatiuni de Conservare (DOC), Andrew Lamason, relateaza Agerpres.
La primele ore ale diminetii de vineri, odata cu fluxul, o prima incercare de reintoarcere a balenelor supravietuitoare in larg a fost incununata de succes, iar salvatorii au format un lant uman pentru a impiedica cetaceele sa esueze din nou, a declarat pentru DPA Kath Inwood, una dintre persoanele implicate in operatiunile de salvare. Insa, aceasta a adaugat ca exista in continuare pericolul ca cetaceele sa revina la mal in cursul noptii, cand nu se poate interveni pentru salvarea lor deoarece oamenii nu se afla in siguranta in apropierea balenelor in intuneric.
In cazul in care va fi necesar, o a doua operatiune de salvare ar putea avea loc in cursul zilei de sambata. Potrivit DOC, evenimentul de vineri este al treilea cel mai important de acest fel de la inceperea inregistrarilor din Noua Zeelanda, in anii 1800. In 1918, 1.000 de balene au esuat in zona Chatham Islands, iar in 1985 450 de cetacee au fost surprinse de reflux in Auckland.
In februarie 2015, aproape 200 de balene pilot au esuat in zona Farewell Spit, cea mai cunoscuta "capcana pentru balene" din Noua Zeelanda. Circa 60 dintre acestea au fost atunci salvate.
Balenele pilot sunt predispuse la astfel de evenimente deoarece calatoresc in grupuri mari. Potrivit organizatiei pentru salvarea balenelor Project Jonah, nu exista o explicatie simpla pentru care aceste cetacee esueaza, speculandu-se ca motivele ar putea varia de la existenta unor boli pana la evenimente meteorologice extreme.