27 de balene au esuat pe o plaja din Mexic. Oamenii s-au chinuit 15 ore sa le salveze: cate au supravietuit

16-05-2016 12:25

balene esuate Mexic - Agerpres

Douazeci si sapte de balene au esuat pe o plaja din nordul Mexicului si numai trei au supravietuit.

Informatiile au fost oferite serviciile mexicane de protectie a mediului (Procuraduría Federal de Protección al Ambiente, PROFEPA), care au luptat timp de 15 ore pentru a le salva viata, informeaza agentia France Presse, conform Agerpres.

Balenele au esuat pe malul unei plaje din San Felipe, situata in municipiul Ensenada, din statul mexican Baja California.

Pe parcursul a aproape 15 ore, de sambata dupa-amiaza pana duminica dimineata, personalul PROFEPA, precum si militarii si pescarii au incercat sa le duca in apa adanca. Dar mareea a fost prea mica si a ramas la fel in zori facand ca balenele sa revina la mal. Numai doua balene-pilot adulte si una mai mica au putut fi salvate, a mentionat PROFEPA intr-un comunicat.

Balenele pilot fac parte din familia de globicefale tropicale (globicephala macrorhynchus) si sunt o specie protejata in Mexic.

Autoritatile studiaza motivele acestui accident, dar "estimeaza ca balenele au fost dezorientate, deoarece nici unul dintre specimene nu prezinta deteriorari sau rani vizibile, nici urme de navoade, de instrumente pentru pescuit sau de activitati antropice care ar fi putut provoca sau influenta acest eveniment".

PROFEPA a reamintit cu aceasta ocazie ca balenele pilot "au o coeziune sociala puternica" si "nu abandoneaza alte balene care sunt in pericol, chiar daca aceasta inseamna sa moara", mai noteaza AFP.
 

Sursa: Agerpres

Tags: balene, plaja, mexic,


VIDEO PROTVPLUS.RO