Superproducțiile de la Hollywood așteaptă redeschiderea sălilor de cinema: „Așa va rămâne pentru viitorul previzibil”
Mai multe superproducţii de la Hollywood aşteaptă redeschiderea sălilor de cinema.
Alte filme, de anvergură mai mică, încearcă o abordare mai puţin convenţională. Sunt vândute direct privitorilor, în sistemul de video la cerere, iar altele sunt lansate pe platforme de streaming online. Unii specialișți sunt de părere că în viitor tot mai puține filme vor fi lansate cu o premieră fastuoasă.
Din cauza pandemiei, marile studiouri au tot amânat filme cu buget mare precum „Transit" al lui Christopher Nolan ori producția Disney „Mulan", sperând că sălile se vor redeschide la un moment dat. Unii producători au început să cedeze și vând filmele direct publicului prin sistemul de video la cerere cu plată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jeff Bock, producător de film: „Dacă sălile de cinema nu se deschid în iulie sau se deschid, dar sunt din nou închise, ori dacă publicul rămâne răzleț, pun prinsoare că unul dintre aceste blockbustere va risca și se va lansa pe o platformă de video la cerere și atunci vom ști cât poate câștiga un film în format streaming. Poate oare să facă încasări de un miliard de dolari?”
Comedia romantică „Palm Springs" ar fi trebuit să fie lansată, cu surle și trâmbițe, încă din ianuarie. Filmul fusese vândut la Festivalul Sundance pentru suma record de 17 milioane de dolari. Platforma Hulu și distribuitorul Neon au convenit asupra unei lansări duale: mai întâi în sălile de cinema, apoi pe internet. Atunci a lovit pandemia care a închis imediat toate sălile de cinema.
Producătorii și-au luat adio de la o lansare pe marele ecran și mizează totul pe difuzarea online, începând din 10 iulie.
Dylan Sellers producător „Palm Springs": „E ceva ce eu, Andy, regizorul și toți ceilalți abia așteptam sa se întâmple, așa că am fost cu toții năuciți, dar asta e lumea în care trăim în acest moment.”
Filme de nișă precum cele pentru copii, cele independente sau horror au fost deja lansate pe platformele de video la cerere și primele impresii sunt pozitive, chiar nesperat de bune.
„Trolls World Tour" a adus celor de la Universal mai mulți bani decât primul film cu troli, care a rulat în sălile clasice. Cât despre „Palm Springs", producătorul Dylan Sellers recunoaște că o amânare pe termen nedefinit nu era o opțiune. Reprezintă un studio mic, care trebuie să-și recupereze costurile. Sellers e încrezător că va avea chiar și profit.
Dylan Sellers producător „Palm Springs": „Cred că, dacă vorbești cu cei de la platforma Hulu, o să-ți spună ce bine le-a mers, cât de mulți abonați noi au atras, că le-au fost întrecute toate așteptările.”
Pâna una-alta, perdanții siguri sunt chiar proprietarii sălilor de cinema. Responsabilii rețelei americane AMC au mari îndoieli că vor rezista pe piață. De câțiva ani deja, oamenii virau către streaming, iar pandemia nu a făcut decât să le accelereze tranziția.
Jeff Bock: „În acest moment, bătălia e câștigată de streaming și așa va rămâne cel puțin pentru viitorul previzibil.”
Așadar, când și dacă se va reveni la normal, n-ar fi exclus ca doar superproducțiile cu efecte speciale grandioase să mai aibă parte de lansări pe marele ecran.