Supermarketul unde nu există prețuri. Cum pot fi cumpărate produsele
Lupta împotriva risipei alimentare începe timid să aibă rezultate. După model european, şi în Australia s-a deschis un magazin cu produse donate, bune pentru consum, dar care, în mod normal, ar fi ajuns la gunoi.
Acolo, clienţii nu trebuie să plătească decât dacă vor şi cât vor.
În acest magazin din Melbourne nu există preţuri. Fiecare client plăteşte cât poate sau cât consideră că valorează produsul pe care vrea să-l ia acasă. Important este ca la finalul zilei toate rafturile să fie goale.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Astrid Ryan, coordonatoarea proiectului: "Ideea din spatele proiectului e să facem ceva cu impact în criza provocată de risipă alimentară."
Magazinul aparţine unui bărbat care are un lanţ de restaurante vegane în Australia şi care şi-a propus să reducă risipa alimentară. În propriile bucătării se găteşte cu legume şi fructe care riscau să ajungă la gunoi pentru ca, de pildă, aveau un aspect inestetic.
Aceeaşi idee a aplicat-o şi în cazul magazinului. Pe rafturi ajung numai produse donate de supermarketuri, restaurante şi brutării. Alimentele nu sunt însă expirate sau stricate.
Astrid Ryan, coordonatoarea proiectului: "Am vrut să le oferim oamenilor acces la fructe şi legume. Sunt alimentele la care cei care au probleme cu banii sau care se află într-o situaţie dificilă nu au de obicei acces."
Conceptul a prins în rândul localnicilor.
"E şocant cât de multă mâncare aruncăm."
"Ne dorim de mult să reducem cantitatea de alimente pe care o aruncăm."
Proiectul are impact la nivel local, dar reprezintă doar o picătură în oceanul uriaşei risipe de alimente de la nivelul Australiei.
Karli Verghese, specialist în ecologie: "Se estimează că în Australia se aruncă anual alimente în valoare de 20 de miliarde de dolari australieni."
Jumătate din sumă reprezintă produse aruncate de consumatorii casnici. Experţii australieni încurajează însă proiecte de tipul magazinului fără preţuri. Iar popularitatea celui din Melbourne l-a determinat pe proprietar să înceapă demersurile pentru a deschide unul şi la Sidney.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!