Superiahtul „Saga” s-a scufundat în Italia. Cinci pasageri, salvați de o navă de patrulare românească | VIDEO
Patru turiști, despre identitatea cărora autoritățile nu vor să spună multe, au fost salvați de o navă a gărzii de coastă române în urma unei misiuni dramatice, care a avut loc în largul coastei Italiei.
Ambarcațiunea pe care se aflau turiștii, un iaht de peste un milion de dolari, s-a scufundat în mare, iar românii au fost cei mai aproape să intervină. Iahtul de lux naviga dinspre Turcia spre Sicilia. Echipajul era italian, iar turiștii erau din Danemarca, Africa de Sud și Italia.
Imaginile cu iahtul care se scufundă au fost făcute publice de Garda de Coastă din Italia
Imaginile dramatice care surprind momentul în care iahtul masiv „My Saga”, de patruzeci de metri, se scufundă, au fost făcute publice de Garda de Coastă din Italia. Ambarcațiunea este inclinată la 45 de grade și ia apă. Secvențele se petrec în largul coastei Italiei, la nouă mile marine de Portul Cantanzaro din regiunea Calabria. Iahtul cu 12 oameni la bord, care avea arborat pavilionul Insulei Cayman, naviga de la Gallipoli, Turcia spre sudul Siciliei.
Când a simțit că ambarcațiunea se umple cu apă, căpitanul a lansat un semnal SOS. O navă de patrulare italiană și alta românească aflăte în zonă, în misiune de monitorizare a traficului de migranți, au fost trimise imediat în ajutor. Românii au recuperat din apă mai multe persoane.
Roxana Popazu, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră din România: „Au sărit în ajutorul celor care se aflau în pericol de înec, iar în urma intervenției salvatoare au fost recuperați patru pasageri și un membru al echipajului care au fost aduși la bordul navei române. Celelalte persoane aflate pe iaht au fost salvate ulterior”.
Nu a fost făcută publică identitatea celor care se aflau pe iaht
Identitatea persoanelor aflate pe iaht nu a fost făcută publică. Ar fi vorba de un cetățean italian, doi danezi și unul din Africa de Sud. La bord se bucurau de condiții de lux: aveau o sufragerie uriașă, șase dormitoare și un bazin pe punte. Totul este acum pe fundul mării. După ce operațiunea de remorcare a ambarcațiunii a eșuat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, iahtul a început să ia tot mai multă apă prin puntea spate și a dispărut complet în adâncuri.
Autoritățile italiene vor stabili cauzele scufundării. În simulator la Centrul Român de Pregătire a Personalului Navigant au fost reconstituite condițiile în care s-a produs incidentul naval.
Laurențiu Mironescu, comandant de cursă lungă: „M-am gândit la deschiderea aceasta din pupă, care e destinată sportului de agrement și în contextul în care garniturile, mecanismul nu au fost suficient de corespunzătoare, e posibil ca apa să se fi infiltrat și de la un anumit moment cantitatea ei să înceapă să conteze din punct de vedere al stabiltății”.
Iahtul „My Saga”, estimat la peste un milion de dolari, era construit în 2007.