Summit-ul marilor puteri ale lumii. Mesajul lui Tusk despre incendiile din Brazilia

Emmanuel Macron la summit-ul G7 de la Biarritz
Agerpres

Summitz-ul G7 a început, sâmbătă, la Biarritz, pe agendă fiind protecţia mediului, conflictele comerciale, dar şi relaţiile cu Iranul, Rusia şi Coreea de Nord.

Uniunea Europeană (UE) este reprezentată la Summit-ul G7 de la Biarritz (Franţa), din perioada 24-26 august 2019, de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Summit-ul are loc în Franţa ca urmare a faptului că acest stat deţine preşedinţia forumului până la 31 decembrie 2019.

UPDATE 16:40: Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat sâmbătă militanţilor anti-G7 din Ţara Bascilor un apel „la calm şi concordie'', afirmând că marile provocări, precum cea reprezentată de schimbările climatice, trebuie să fie combătute „împreună'', transmite AFP, citat de Agerpres.

„Doresc să fac un apel la calm şi concordie. Marile provocări care sunt neutre'', precum schimbările climatice, combaterea inegalităţilor şi lipsa securităţii, „nu le vom soluţiona decât acţionând împreună'', a declarat şeful statului francez într-o intervenţie publică televizată, cu câteva ore înaintea începerii summitului G7 de la Biarritz (sud-vestul Franţei).

Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa că la summitul G7 va convinge toţi partenerii ţării sale că „tensiunile, în special cele comerciale, sunt rele pentru întreaga lume''.

Citește și
Vladimir Putin Donald Trump
Trump vrea reintegrarea Moscovei și revenirea la G8: „Este mai important să fie Rusia”

„Trebuie să ajungem la o formă de detensionare, pentru a stabiliza lucrurile şi pentru a evita acest război comercial care începe să ia formă peste tot'', a subliniat el.

Macron s-a referit şi la actualele incendii din regiunea amazoniană.

„Am dorit ca acest G7 să fie util şi, în concluzie, trebuie să răspundem într-o manieră foarte concretă la apelul oceanului şi la apelul pădurii care arde astăzi în Amazonia. Suntem toţi îngrijoraţi. Franţa este îngrijorată, indubitabil, chiar mai mult decât alţii din jurul acestei mese, întrucât noi suntem amazonieni cu Guyana. Aşadar cu privire la Amazonia, nu vom lansa un simplu apel, ci o mobilizare a tuturor puterilor'' prezente la Biarritz, „în parteneriat cu ţările Amazoniei, pentru a combate aceste incendii şi pentru a investi în reîmpădurire'', a adăugat şeful statului francez, citat de AFP şi dpa.

Ce spune Tusk despre incendiile din Brazilia

 

UPDATE 15:30: Tusk a precizat că summitul reprezintă „un test dificil de unitate şi solidaritate”, potrivit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

„Nu există nicio certitudine dacă grupul va putea să găsească soluţii comune - iar provocările globale de astăzi sunt cu adevărat serioase - sau dacă (liderii) se vor concentra pe dispute fără sens unul cu altul”, a declarat Tusk într-o conferinţă de presă la Biarritz.

Preşedintele Consiliului European a avertizat Statele Unite că o continuare a războaielor comerciale va conduce la recesiune: „Războaiele comerciale vor conduce la recesiune, în timp ce acordurile comerciale stimulează economia”, a afirmat el, cu puţin timp înaintea deschiderii summitului.

Tusk a avertizat totodată că UE va riposta dacă preşedintele american va decreta noi taxe vamale asupra vinului francez, ca măsură de retorsiune la impozitarea giganţilor digitali americani.

„Voi proteja vinul francez cu o sinceră determinare (...) Dacă Statele Unite impun taxe, atunci Uniunea Europeană va răspunde pe acelaşi plan”, a declarat Tusk.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a apreciat ca puţin probabilă ratificarea acordului comercial încheiat între Uniunea Europeană şi Mercosur dacă incendiile din Amazonia vor continua.

„Desigur că susţinem acordul UE-Mercosur (...) dar este dificil de imaginat un proces de ratificare, atât timp cât guvernul brazilian va permite distrugerea” Amazoniei, a arătat Tusk.

Referitor la Iran, el a cerut un nou efort din partea liderilor G7, notând că „respingerea acordului nuclear cu Iran de către Statele Unite nu a adus niciun rezultat pozitiv”, şi remarcând că divizările dintre occidentali „joacă în favoarea ayatollahilor iranieni”.

 

Temele principale

 

Temele generale de discuţie ale summit-ului vor fi provocările globale din economie, politica externă, protecţia mediului, combaterea inegalităţilor. Este probabil ca liderii să discute şi aspecte urgente de politică externă şi de securitate, cum ar fi relaţiile cu Iranul, Rusia şi Coreea de Nord.

Summit-ul G7 sau Grupul celor Şapte reprezintă un forum de dezbatere şi decizii politice care reuneşte, în prezent, şapte cele mai avansate economii ale lumii, plus Uniunea Europeană: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii. Rusia a participat şi ea la forumuri în intervalul 1994-2014, perioadă în care summit-ul s-a întrunit în format G8.

La Summit-ul din 24-26 august, pe lângă ţările G7, sunt invitate să participe şi alte ţări, în special cele africane. Ideea de a invita şi alte state la discuţii aparţine preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care şi-a propus ca, începând cu reuniunea de la Biarritz, să reînnoiască formatul summit-ului. Astfel, începând cu 25 august 2019, G7 va avea o nouă metodă de lucru, cooptând la discuţii şi ţări partenere, care împărtăşesc valorile forumului, se arată pe site-ul preşedinţiei franceze a summit-ului, https://www.elysee.fr.

În vederea Summit-ului de la Biarritz, Franţa a lansat, la 20 iulie 2019, un raport pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi elaborat de Consiliul consultativ G7. Raportul cuprinde recomandări pornind de la 79 de bune practici în ceea ce priveşte legislaţia egalităţii între femei şi bărbaţi, precum şi un apel la: încetarea violenţei pe criterii de gen, asigurarea educaţiei şi sănătăţii echitabile şi de calitate, promovarea şi autonomizarea economică a femeilor, asigurarea egalităţii complete între femei şi bărbaţi în politicile publice, mai arată sursa citată.

Pe parcursul anului 2019, Franţa este cea care deţine preşedinţia rotativă a Summit-ului G7. Acest stat şi-a fixat ca obiectiv al preşedinţiei combaterea cauzelor profunde ale inegalităţii, concentrându-se pe cinci priorităţi: combaterea terorismului, combaterea inegalităţilor de şanse, combaterea inegalităţilor legate de degradarea mediului, combaterea inegalităţilor prin dezvoltarea digitală şi inteligenţa artificială, combaterea inegalităţilor printr-un parteneriat reînnoit cu Africa, scrie www.consilium.europa.eu.

Anterioara reuniune anuală a G7 a avut loc la Charlevoix (Canada), în perioada 8-9 iunie 2018, pe perioada preşedinţiei canadiene a forumului. Liderii G7 s-au angajat să combată protecţionismul comercial şi să reformeze Organizaţia Mondială a Comerţului. La summit-ul din 2018, liderii G7 au îndemnat Rusia să pună capăt acţiunilor sale care subminează democraţiile, precum şi sprijinului pe care îl acordă regimului sirian şi au solicitat denuclearizarea Peninsulei Coreene şi a Iranului. UE, la rândul său, şi-a reafirmat angajamentul de a pune în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice, împreună cu Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Regatul Unit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cei mai puternici oameni din lume se întâlnesc într-o staţiune din sudul Franţei
Cei mai puternici oameni din lume se întâlnesc într-o staţiune din sudul Franţei

Liderii selectului club G7 - format din Franţa, Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, şi-au dat întâlnire sâmbătă dimineaţă, în staţiunea bască Biarritz, din sud-vestul Franţei.

Trump vrea reintegrarea Moscovei și revenirea la G8: „Este mai important să fie Rusia”
Trump vrea reintegrarea Moscovei și revenirea la G8: „Este mai important să fie Rusia”

Preşedintele Donald Trump s-a declarat, marţi, în favoarea revenirii la G8 odată cu reintegrarea Rusiei, care a fost exclusă din grupul celor opt ţări cele mai industrializate în 2014, marcând astfel o nouă ruptură cu aliaţii săi din G7.

Donald Trump şi premierul canadian fac front comun pentru acordul comercial cu Mexicul
Donald Trump şi premierul canadian fac front comun pentru acordul comercial cu Mexicul

La un an de la confruntarea spectaculoasă din cadrul G7 care a avut loc în Quebec, Donald Trump şi premierul canadian Justin Trudeau au apărat joi, la Washington, acordul comercial trilateral cu Mexicul, pe care Democraţii ezită să îl asume.

Donald Trump, despre fotografia de la Summitul G7: „Am o relație bună cu Merkel”
Donald Trump, despre fotografia de la Summitul G7: „Am o relație bună cu Merkel”

Președintele american Donald Trump susține că fotografia de la summitul G7, care a devenit virală pe internet și în care pare să se opună celorlalți lideri mondiali, nu reflectă adevărata atmosferă de acolo.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.