Summit decisiv pentru Brexit. Negociatorul-şef al UE a cerut mai mult timp

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 17 Octombrie 2018 22:29
Categorie: Internaţional
brexit

Negocieri dure privind ieşirea Marii Britanii din UE au loc miercuri seară la Bruxelles.

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se reunesc miercuri seara la Bruxelles, pentru a discuta impasul negocierilor pentru Brexit, relatează Reuters, care a consemnat declaraţiile făcute la sosire de unii lideri europeni. Regatul Unit a respins săptămâna trecută ultima propunere de acord, în special din cauza neînţelegerilor privind frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord.

Premierul britanic Theresa May nu a prezentat noutăţi importante la summitul de miercuri al Uniunii Europene pentrru Brexit, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, citat de AFP. "Nu am constatat noutăţi majore în privinţa conţinutului discursului doamnei May", a spus Tajani, care a asistat la intervenţia de deschidere a şefei guvernului de la Londra. Aceasta s-a arătat totuşi deschisă şi binevoitoare, a adăugat liderul PE.

Negociatorul-şef din partea UE, Michel Barnier, a declarat că este nevoie de mult mai mult timp pentru încheierea unui acord între Bruxelles şi Londra. "Vom continua să lucrăm în următoarele săptămâni, cu calm şi cu răbdare", a spus el miercuri.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că "există un mare risc să nu existe niciun acord" şi a adăugat că "pentru noi este cel mai important cum vor fi trataţi cetăţenii noştri din Regatul Unit şi întreprinzătorii noştri".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat "un mesaj atât de încredere, cât şi de urgenţă. S-au făcut progrese şi putem observa că există o voinţă comună de a avansa, dar nu am reuşit încă şi trebuie să decidem acum". "Premierul britanic Theresa May trebuie să ne spună ce poate accepta, având în vedere echilibrul politic" (de la Londra - n. red.), a cerut el.

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că ţara sa este dispusă să prelungească discuţiile, dar "pare un pic complicat".

Cancelarul german Angela Merkel a asigurat că "dorim relaţii bune" cu Regatul Unit şi că "am fi fost bucuroşi dacă acordul de ieşire ar fi fost gata. Însă suntem la 90%." "Voi încerca totul pentru a ajunge la o înţelegere", a promis ea.

Premierul irlandez Leo Varadkar doreşte "o perioadă de tranziţie mai lungă (...) Am fost întotdeauna de părere că ar putea dura cu uşurinţă doi ani sau mai mult pentru a negocia un nou tratat între UE şi Regatul Unit, care să acopere totul, de la economie la comerţ şi securitate". "Însă nu poate exista o alternativă la mecanismul de siguranţă privind Irlanda", a insistat el asupra problemei frontierei ţării sale cu Irlanda de Nord.

Premierul olandez Mark Rutte şi-a exprimat "optimismul prudent" privind găsirea unei soluţii pentru frontiera irlandeză. "Nu cred că vom rezolva complet această problemă", a recunoscut el.

Premierul slovac Peter Pellegrini s-a prezentat drept "o persoană foarte optimistă, dar nu astăzi" şi a avertizat că cele 27 de state care vor rămâne în UE trebuie să fie pregătite pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit.

Prim-ministrul britanic Theresa May a reafirmat că "un acord nu este doar în interesul Regatului Unit, ci şi al Uniunii Europene". "Acum este momentul să îl realizăm", a adăugat ea.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că "astăzi nu va fi niciun progres decisiv", că se va continua probabil cu negocierile până în noiembrie şi că vor fi mai multe summituri.

Premierul luxembrughez Xavier Bettel a insistat că "trebuie să finalizăm ceva, deoarece 29 martie va fi ultima zi a Regatului Unit în familia noastră. Deci trebuie să găsim un acord. Şi mai trebuie să lucrăm şi pentru cazul lipsei unui acord".

Premierul estonian Juri Ratas a apreciat că încă mai crede în posibilitatea unui acord şi a insistat că "suntem uniţi, acţionăm ca o echipă", iar principala problemă este frontiera irlandeză.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a afirmat că pentru instituţia sa există trei puncte cheie: apărarea drepturilor cetăţenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit şi chestiunile financiare, care sunt în bună măsură rezolvate, şi frontiera între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, pentru care soluţia optimă ar fi, după părerea sa, controlul traficului de mărfuri pe cale maritimă, între Irlanda de Nord şi Marea Britanie.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz nu speră rezultate spectaculoase la summitul de miercuri, dar este optimist în privinţa încheierii unui acord în următoarele săptămâni şi luni.

brexit Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Germania şi Franţa se pregătesc pentru un Brexit fără acord. Anunţul Angelei Merkel
Germania şi Franţa se pregătesc pentru un Brexit fără acord. Anunţul Angelei Merkel
Un Brexit fără acord,
Un Brexit fără acord, "mai probabil ca niciodată", susţine Donald Tusk
Tony Blair:
Tony Blair: "Există 50%-50% şanse să fie organizat un nou referendum cu privire la Brexit"
VIDEO PROTVPLUS.RO
scoica
Un copil de 2 ani a căzut cu tot cu „scoică” dintr-o mașină în mers. VIDEO
”Un râu de ciocolată” s-a vărsat pe o şosea din Arizona, dintr-un camion-cisternă. FOTO
Nike a lansat pantofii care îşi leagă singuri şireturile. Cum ”funcționează”. VIDEO
Furtună de zăpadă în Los Angeles. Autoritățile se tem de alunecări de teren
Prostituate românce exploatate în Italia de un preot. Cum funcționa rețeaua ”Madame”
Imagini incredibile pe autostradă. Viteza cu care a mers un bărbat pe o trotinetă electrică
atac kenya
Atac la un complex modern din Kenya. Explozii și focuri de armă
Un băiat de şase ani s-a dus la grădiniţă cu un pistol încărcat
Un partid din Germania ar putea fi supravegheat de servicii din cauza neonazismului
Oficial al armatei germane, acuzat de spionaj. Pentru ce ţară ar lucrat
Livrare bizară la sediul Guvernului britanic, înainte de votul privind Brexit
Cine este Justin Trudeau al Afganistanului. S-a făcut remarcat la un concurs TV