Summit decisiv pentru Brexit. Negociatorul-şef al UE a cerut mai mult timp

brexit
iStock

Negocieri dure privind ieşirea Marii Britanii din UE au loc miercuri seară la Bruxelles.

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se reunesc miercuri seara la Bruxelles, pentru a discuta impasul negocierilor pentru Brexit, relatează Reuters, care a consemnat declaraţiile făcute la sosire de unii lideri europeni. Regatul Unit a respins săptămâna trecută ultima propunere de acord, în special din cauza neînţelegerilor privind frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord.

Premierul britanic Theresa May nu a prezentat noutăţi importante la summitul de miercuri al Uniunii Europene pentrru Brexit, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, citat de AFP. "Nu am constatat noutăţi majore în privinţa conţinutului discursului doamnei May", a spus Tajani, care a asistat la intervenţia de deschidere a şefei guvernului de la Londra. Aceasta s-a arătat totuşi deschisă şi binevoitoare, a adăugat liderul PE.

Negociatorul-şef din partea UE, Michel Barnier, a declarat că este nevoie de mult mai mult timp pentru încheierea unui acord între Bruxelles şi Londra. "Vom continua să lucrăm în următoarele săptămâni, cu calm şi cu răbdare", a spus el miercuri.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că "există un mare risc să nu existe niciun acord" şi a adăugat că "pentru noi este cel mai important cum vor fi trataţi cetăţenii noştri din Regatul Unit şi întreprinzătorii noştri".

Citește și
Brexit - AFP/Getty
Un Brexit fără acord, "mai probabil ca niciodată", susţine Donald Tusk

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat "un mesaj atât de încredere, cât şi de urgenţă. S-au făcut progrese şi putem observa că există o voinţă comună de a avansa, dar nu am reuşit încă şi trebuie să decidem acum". "Premierul britanic Theresa May trebuie să ne spună ce poate accepta, având în vedere echilibrul politic" (de la Londra - n. red.), a cerut el.

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că ţara sa este dispusă să prelungească discuţiile, dar "pare un pic complicat".

Cancelarul german Angela Merkel a asigurat că "dorim relaţii bune" cu Regatul Unit şi că "am fi fost bucuroşi dacă acordul de ieşire ar fi fost gata. Însă suntem la 90%." "Voi încerca totul pentru a ajunge la o înţelegere", a promis ea.

Premierul irlandez Leo Varadkar doreşte "o perioadă de tranziţie mai lungă (...) Am fost întotdeauna de părere că ar putea dura cu uşurinţă doi ani sau mai mult pentru a negocia un nou tratat între UE şi Regatul Unit, care să acopere totul, de la economie la comerţ şi securitate". "Însă nu poate exista o alternativă la mecanismul de siguranţă privind Irlanda", a insistat el asupra problemei frontierei ţării sale cu Irlanda de Nord.

Premierul olandez Mark Rutte şi-a exprimat "optimismul prudent" privind găsirea unei soluţii pentru frontiera irlandeză. "Nu cred că vom rezolva complet această problemă", a recunoscut el.

Premierul slovac Peter Pellegrini s-a prezentat drept "o persoană foarte optimistă, dar nu astăzi" şi a avertizat că cele 27 de state care vor rămâne în UE trebuie să fie pregătite pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit.

Prim-ministrul britanic Theresa May a reafirmat că "un acord nu este doar în interesul Regatului Unit, ci şi al Uniunii Europene". "Acum este momentul să îl realizăm", a adăugat ea.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că "astăzi nu va fi niciun progres decisiv", că se va continua probabil cu negocierile până în noiembrie şi că vor fi mai multe summituri.

Premierul luxembrughez Xavier Bettel a insistat că "trebuie să finalizăm ceva, deoarece 29 martie va fi ultima zi a Regatului Unit în familia noastră. Deci trebuie să găsim un acord. Şi mai trebuie să lucrăm şi pentru cazul lipsei unui acord".

Premierul estonian Juri Ratas a apreciat că încă mai crede în posibilitatea unui acord şi a insistat că "suntem uniţi, acţionăm ca o echipă", iar principala problemă este frontiera irlandeză.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a afirmat că pentru instituţia sa există trei puncte cheie: apărarea drepturilor cetăţenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit şi chestiunile financiare, care sunt în bună măsură rezolvate, şi frontiera între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, pentru care soluţia optimă ar fi, după părerea sa, controlul traficului de mărfuri pe cale maritimă, între Irlanda de Nord şi Marea Britanie.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz nu speră rezultate spectaculoase la summitul de miercuri, dar este optimist în privinţa încheierii unui acord în următoarele săptămâni şi luni.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Germania şi Franţa se pregătesc pentru un Brexit fără acord. Anunţul Angelei Merkel
Germania şi Franţa se pregătesc pentru un Brexit fără acord. Anunţul Angelei Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a precizat, miercuri, că guvernul german a început să facă planuri pentru un Brexit fără acord, relatează The Guardian.

Un Brexit fără acord,
Un Brexit fără acord, "mai probabil ca niciodată", susţine Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European prezintă un scenariu sumbru privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Tony Blair:
Tony Blair: "Există 50%-50% şanse să fie organizat un nou referendum cu privire la Brexit"

Există 50%-50% şanse să fie organizat un nou referendum cu privire la Brexit, a declarat fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, într-un interviu acordat pentru Reuters.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.