Suedia ar putea deveni, in urmatorii 10 ani, prima tara din lume care renunta complet la cash
Banii vorbesc si invart lumea ca-ntotdeuna, dar n-o mai fac in forma cu care omenirea a fost obisnuita mii de ani. Un studiu recent arata ca Suedia ar putea deveni, in urmatorii 10 ani, prima tara din lume care renunta complet la cash.
Coroana ramane moneda nationala a Suediei chiar si acum, cand majoritatea tarilor europene au adoptat moneda unica.
Insa banii lichizi, din hartie ori metal, nu mai sunt in gratiile suedezilor.
Niklas Arvidsson, Insititutul Regal de Politehnica: "Date fiind evolutiile din ultimii 2 ani, cred ca se va renunta la banii lichizi mai devreme decat preconizam inital. Am putea ajunge la asta in 10 ani, ba chiar mai repede".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Astazi mai sunt in circulatie cam 80 de miliarde de coroane, cu 26 de miliarde mai putine decat in urma cu 6 ani. Si asta in conditii de solida crestere economica anuala.
Incet-incet plata cu cardul a preluat conducerea, iar ponderea acesteia a crescut de zece ori in ultimii 15 ani. Tranzitia s-a accelerat de cand a intrat in joc si plata cu telefonul mobil.
De pilda, un magazin de mobilier din centrul capitalei suedeze a incetat inca din urma cu 3 ani sa mai accepte bani lichizi.
Karin Spaeng, manager magazin: "Consideram ca banii lichizi implica riscuri de securitate. Angajatii nostri raman adesea singuri in incinta pana seara, inchid singuri magazinele".
Chiar daca se mai fac auzite obiectii si contra-argumente, din motive mai mult ori mai putin obiective.
Joeran Rubensson, Oraganizatia Nationala pensionarilor: "E o mare problema. In Suedia traiesc in jur de un milion de oameni care nu au acces zilnic la un computer, multi dintre ei varstnici. Incercam sa organizam cursuri pentru a-i ajuta pe pensionari sa se adapteze la lumea de azi".
Torbjoern Sundquist , curator Muzeul Monezilor: "Banii joaca un rol in identitatea nationala. E o a anumita mandrie sa-i poti schimba pe alte valute. Sa zici: "Am banii din tara mea".
Singurii care se mai pot plange cu indreptatire de aceasta tendinta ireversibila sunt cersetorii ori artistii stradali.