SUA vor trimite trupe în estul Europei dacă Rusia invadează Ucraina. Moscova, amenințată și cu sancțiuni economice

Atlantic Resolve, militari, elicopter Black Hawk
DVIDS

SUA au declarat că vor trimite întăriri în flancul estic al NATO ca răspuns la o eventuală invazie rusă în Ucraina, dar și că vor impune noi măsuri economice severe, într-un avertisment adresat Moscovei înaintea discuțiilor de marți dintre Biden și Putin.

De asemenea, Biden îi va spune clar lui Putin că SUA nu vor exclude o viitoare aderare a Ucrainei la NATO, așa cum a cerut liderul rus, a declarat un oficial american de rang înalt, potrivit The Guardian.

Luni, Biden a vorbit cu liderii europeni în pregătirea summitului cu Putin. Ulterior, Boris Johnson a declarat că aceștia au convenit să prezinte un "front unit" cu privire la Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și a reiterat "sprijinul de neclintit" al Washingtonului în fața "agresiunii rusești", a anunțat Departamentul de Stat american.

Zelenskiy a declarat într-un mesaj pe Twitter că el și Blinken au convenit să continue "acțiunea comună și concertată".

Citește și
Soldații ucraineni sunt în alertă, după comasarea trupelor rusești. „Sunt comandantul acestei poziții și o s-o apăr”
Soldații ucraineni sunt în alertă, după comasarea trupelor rusești. „Sunt comandantul acestei poziții și o s-o apăr”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cu aproximativ 100.000 de soldați ruși deja adunați la distanță de graniță, criza se află la cel mai grav moment din 2015, când Moscova a organizat o incursiune pe scară largă în Ucraina, trimițând în mod clandestin tancuri și artilerie pentru a încercui trupele ucrainene și obligând Kievul să semneze un acord de pace la Minsk, care de atunci a fost aproape de colaps.

Oficialul a subliniat, într-un briefing cu reporterii înainte de summitul video Biden-Putin, că prima intervenție militară rusă în Ucraina a dus la desfășurarea mai multor trupe și echipamente americane în Europa de Est și că de data aceasta va exista un răspuns similar.

"Cu siguranță că, dacă Putin ar interveni, ar exista o solicitare tot mai mare din partea aliaților de pe flancul estic și un răspuns pozitiv din partea Statelor Unite, pentru ca forțe și capacități și exerciții suplimentare să aibă loc acolo pentru a asigura siguranța și securitatea aliaților noștri de pe flancul estic în fața acestui tip de agresiune în Ucraina", a spus oficialul, dar a precizat că Biden nu va amenința cu un răspuns militar direct al SUA.

Putin vrea "garanții de securitate" pentru Rusia

Putin a declarat că va căuta "garanții de securitate" pentru Rusia, inclusiv o interdicție privind extinderea NATO sau sprijin militar pentru Ucraina. Casa Albă a precizat că acest lucru nu va fi pus în discuție.

"SUA și-a exprimat în mod constant sprijinul pentru principiul că fiecare țară are dreptul suveran de a lua propriile decizii cu privire la securitatea sa. Aceasta rămâne politica SUA astăzi și va rămâne politica SUA și în viitor. Așa că acest lucru este direct și clar", a declarat oficialul american.

Rusia a înghețat practic contactele directe cu guvernul ucrainean și cu Zelenskiy, pe care l-a acuzat că își pregătește propriul atac împotriva regiunilor din sud-estul Ucrainei controlate de forțele susținute de Rusia. Ucraina a negat cu tărie aceste afirmații.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri în parlamentul său că Rusia are aproximativ 94.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene și că ar putea pregăti o ofensivă care să înceapă la sfârșitul lunii ianuarie. Oficialii americani au oferit estimări similare privind numărul de trupe rusești și potențialul calendar al unui atac, în timp ce Putin și-a intensificat retorica privind depășirea de către Occident a "liniilor roșii" ale Rusiei în ceea ce privește acordarea de sprijin militar guvernului de la Kiev.

Atât analiștii occidentali, cât și cei ruși au declarat că Moscova amenință în mod credibil cu lansarea unei ofensive militare pe scară largă, deși există estimări diferite cu privire la cât de probabilă este o ofensivă rusă și ce ar putea să o declanșeze.

"Aceasta este cea mai mare desfășurare militară rusă complet în afara ciclului pe care probabil că am văzut-o în această perioadă, cu siguranță din 2014 încoace", a declarat Michael Kofman, director al programului de cercetare în cadrul programului de studii despre Rusia de la thinktank-ul de securitate CNA.

Washingtonul, acuzat că a creat isterie de război

Kofman a declarat că mărimea acumulării - a doua din acest an - mișcările neobișnuite de trupe și eforturile de pregătire a rezerviștilor au fost mult mai elaborate decât cele necesare pentru a trimite o amenințare credibilă Ucrainei și aliaților săi occidentali. "Ai putea să intimidezi sau să sperii oamenii cu o forță mult mai mică, desfășurată mult mai vizibil", a spus el.

Guvernul rus a acuzat Washingtonul că a creat isterie de război, dar Putin a dat indicații publice oficialilor guvernamentali să mențină un nivel ridicat de tensiune cu Occidentul pentru a se asigura că interesele sale nu sunt ignorate.

Ucrainenii s-au opus cu tărie ca soarta lor să fie dictată de guvernul rus, iar oficialii au cerut mai mult sprijin militar și economic din partea Occidentului.

Fiodor Lukyanov, un important analist rus de politică externă, a declarat că nu crede că Rusia se pregătește în mod iminent să lanseze o ofensivă. Dar Moscova a arătat că este pregătită să folosească forța dacă nu va putea negocia o schimbare a aranjamentului de securitate post-Război Rece în Europa, a spus el.

"Există o adevărată linie roșie", a spus el. "Corect sau greșit. Dar Rusia percepe orice fel de aliniere militară între Ucraina și Occident, nu neapărat aderarea la NATO ... Acest lucru este văzut aici ca fiind absolut inacceptabil".


El a spus că Putin a arătat un interes personal în rezultatul conflictului. "Nu este sub presiunea timpului, pentru că nu văd niciun semn că va pleca în curând", a spus Lukyanov. "Dar el își vede datoria de președinte de a nu lăsa această problemă pentru următoarea conducere".

Există așteptări modeste cu privire la ceea ce Biden și Putin pot obține în convorbirea video de marți, iar multe vor depinde de faptul dacă Rusia își va opri cel puțin consolidarea militară după negocieri.

"Mi-ar plăcea ca ei să iasă din asta și să văd că forțele rusești încep să se retragă, dar cred că forțele rusești vor rămâne acolo unde sunt până când va exista mai mult un acord, pentru că ele sunt pârghia Rusiei", a declarat Olga Oliker, director de program al Crisis Group pentru Europa și Asia Centrală. Forțele considerabile ale Rusiei dispuse la granița cu Ucraina, a spus ea, "vă reamintesc că există ceva de neimaginat".

Decizia de a se angaja sau nu în negocieri cu Kremlinul a stârnit opinii puternice la Washington și în capitalele europene, unde politica este adesea prezentată fie ca fiind una de descurajare strictă, fie de liniștire.

Lukyanov a declarat că doar un acord de a purta discuții suplimentare privind securitatea europeană ar putea fi privit ca un succes la Moscova. Dar, după amenințările cu o invazie pentru a doua oară din aprilie, crește și presiunea asupra Kremlinului de a pleca cu o victorie concretă sau riscă să își vadă amenințările ignorate în viitor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
The Washington Post: Rusia ar pregăti invadarea Ucrainei cu 175.000 de militari, în 2022
The Washington Post: Rusia ar pregăti invadarea Ucrainei cu 175.000 de militari, în 2022

Rusia ar pregăti o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, anul viitor, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, susține The Washington Post, care citează un scenariu prezentat de un document militar american.

Soldații ucraineni sunt în alertă, după comasarea trupelor rusești. „Sunt comandantul acestei poziții și o s-o apăr”
Soldații ucraineni sunt în alertă, după comasarea trupelor rusești. „Sunt comandantul acestei poziții și o s-o apăr”

Este alarmă generală în estul Ucrainei, la graniţa cu Rusia, şi pe linia de front cu regiunile separatiste din regiunea Doneţk.

Rusia respinge ştirile din presa americană privind invadarea Ucrainei: ”Acțuni provocatoare”
Rusia respinge ştirile din presa americană privind invadarea Ucrainei: ”Acțuni provocatoare”

"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina pe Rusia", a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de ziarul Kommersant.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.