SUA și UE îndeamnă la o „detensionare fără condiții” a situației din nordul Kosovo
SUA şi UE au îndemnat miercuri la o „detensionare fără condiţii” a situaţiei din nordul Kosovo, pradă unor puternice tensiuni la frontiera cu Serbia.
„Îndemnăm pe toată lumea să dea dovadă de reţinere maximă şi să ia măsuri imediate pentru o detensionare fără condiţii a situaţiei”, au declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american şi o purtătoare de cuvânt a UE într-un comunicat comun, informează AFP, conform Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
SUA şi UE au îndemnat de asemenea cele două părţi „să se abţină de la orice provocare, ameninţări sau intimidări”.
„Lucrăm împreună cu preşedintele (sârb Aleksandar) Vucic şi prim-ministrul (kosovar Albin) Kurti ca să găsim o soluţie politică pentru aplanarea tensiunilor şi pentru a ajunge la un progres în interesul stabilităţii, securităţii şi bunăstării tuturor populaţiilor locale”, continuă comunicatul.
Kosovo şi-a închis miercuri principalul său punct de frontieră cu Serbia, după ce sârbi au înălţat acolo baricade, în una dintre cele mai grave crize din ultimii ani în această regiune.
Mai multe sute de sârbi din Kosovo au înălţat din 10 decembrie în nordul Kosovo baraje rutiere pentru a protesta împotriva arestării unui fost poliţist sârb, paralizând astfel circulaţia spre două posturi de frontieră cu Serbia.
Marţi seara, zeci de manifestanţi au blocat circulaţia de partea sârbă a frontierei, cu camioane şi tractoare.
Poliţia kosovară şi forţele internaţionale de menţinere a păcii au fost apoi ţinta mai multor atacuri cu arme de foc, în timp ce Serbia şi-a plasat forţele armate în stare de alertă.
Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii din sud, populată în mare majoritate de albanezi.