Cinci morți după loviturile SUA și UK în Yemen. Rebelii ripostează: „Agresiunea nu va rămâne fără răspuns”

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite şi Marea Britanie au întreprins vineri 73 de lovituri împotriva luptătorilor houthi din Yemen, omorând cinci dintre ei şi rănind alţi şase, a declarat purtătorul de cuvânt militar al rebelilor, promiţând represalii, transmit dpa şi AFP.

”Inamicul americano-britanic poartă întreaga responsabilitate pentru agresiunea sa criminal”, a afirmat purtătorul de cuvânt Yahya Saree într-un comunicat pe platforma X.

Potrivit lui, cele 73 de raiduri au ţintit capitala Sana'a şi guvernoratele Hodeidah, Taiz, Hajjah şi Saada.

”Aceste raiduri au provocat moartea a cinci martiri şi rănirea altor şase membri ai forţelor noastre armate”, a adăugat el.

”Agresiunea nu va rămâne fără răspuns şi nepedepsită. Forţele armate yemenite nu vor ezita să atace surse de ameninţare şi toate ţintele ostile la sol şi pe mare”, a mai spus purtătorul de cuvânt. 

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit președintelui Biden, aceste atacuri sunt un răspuns la loviturile rebelilor asupra navelor din Marea Roșie.

Zeci de astfel de lovituri au avut loc anul trecut, iar în noiembre, o navă comercială britanică, la bordul căreia se afla și un marinar român, a fost capturată de Houthi în sudul Mării Roşii.

Atacurile lansate în cursul nopții de Statele Unite și Marea Britanie au implicat în special avioane de luptă și rachete Tomahawk. Potrivit Pentagonului au fost lovite peste 60 de ţinte în mai multe zone în care se adăposteau rebelii Houthi, inclusiv în Saana, capitala Yemenului.

”Aceste lovituri sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacurile asupra personalului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea navigației pe una dintre cele mai critice rute comerciale din lume- a transmis președintele american, Joe Biden.

Au apărut, însă, îngrijorări la nivel internaţional că situația în regiune ar putea escalada, mai ales că liderii Houthi au promis că vor riposta la aceste atacuri.

Nic Robertson, Corespondent CNN: Nu este clar cum vor răspunde (rebelii Houthi) intereselor Marii Britanii și SUA în regiune. Potențialul de escaladare aici este foarte mare și s-ar putea ca Houthii să continue să încerce să țintească transportul maritim de pe Marea Roșie pentru a trimite un mesaj. Și trebuie să ne amintim, bineînțeles, că după 7 octombrie, au început prin a încerca să țintească Israelul cu rachete de croazieră, iar unele dintre aceste rachete au fost interceptate de Statele Unite, de Marea Britanie și, de asemenea, de Arabia Saudită.

Iranul, care susține cu armament gruparea din Yemen și liderii Hezbollah din Liban au condamnat atacurile de azi-noapte ale Statelor Unite. Iar Rusia a cerut o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Patrick Ryder, reprezentant Pentagon: Am desfășurat această operațiune multinațională pentru a transmite un mesaj clar rebelilor Houthi că tipurile de atacuri pe care le-au desfășurat din 19 noiembrie, în total 27 (de atacuri) până astăzi, nu vor fi tolerate. Astfel că loviturile au țintit în mod special instalații despre care se știa că dețin radare, rachete și drone care le-au permis militanților Houthi să efectueze aceste lovituri.

Mai exact, pe 19 noiembrie, anul trecut, o navă comercială Galaxy Leader, aparținând unei companii britanice și care era operată de japonezi, a fost capturată de rebelii Houti în sudul Mării Roșii. La bordul cargoului se aflau 25 de marinari, printre care și un român.

Între timp, nava, care era sub pavilion Bahamas și transportă mașini, a fost dusă în portul Hodeidah, în nordul Yemenului controlat tot de Houthi și a fost transformată în obiectiv turistic pentru locuitorii din zonă. Iar toți marinarii sunt în continuare ținuți ostatici.

Susținuți de Iran, rebelii au reușit să preia controlul asupra majorității nordului Yemenului, după un sângeros război civil, în 2004.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.