Parlamentul European a anuntat ca sprijina "in principiu" recunoasterea Palestinei. Ce se va intampla cu statele care refuza
Parlamentul European a aprobat miercuri o rezolutie prin care isi exprima sprijinul de "principiu" pentru recunoasterea statului palestinian, dar fara a cere statelor membre UE sa faca acest lucru, asa cum doreau mai multe grupuri politice.
Parlamentul European (PE) "sprijina in principiu recunoasterea statului palestinian si solutia bazata pe doua state", dar acest lucru ar trebui realizat "concomitent cu procesul de pace, care trebuie relansat", potrivit rezolutiei adoptate cu 498 de voturi pentru si 88 impotriva.
Acest text, care nu are caracter coercitiv, a fost elaborat de cinci grupuri politice din PE, in urma unor negocieri dificile.
Socialistii, Verzii si stanga radicala doreau sa le ceara statelor membre sa recunoasca statul palestinian, dar PPE (dreapta), principala formatiune politica din PE, a exercitat presiuni pentru a conditiona aceasta perspectiva de o relansare a negocierilor de pace.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceste abordari diferite, intre cei care considera recunoasterea statului palestinian un catalizator pentru pace si cei care apreciaza ca pacea este o conditie prealabila, i-au determinat deja pe eurodeputati sa-si amane votul, prevazut initial in noiembrie.
"Nu exista o recunoastere imediata fara conditii", a declarat presedintele grupului PPE, Manfred Weber. Omologul sau socialist, Gianni Pittella, a salutat "o decizie istorica" si o "victorie a intregului Parlament".
Compromisul intervine in contextul unor initiative recente ale statelor membre UE. Suedia a recunoscut statul palestinian de curand, iar Parlamentele francez, britanic si spaniol au facut apel la aceasta recunoastere.
Eurodeputatii, favorabili "fara rezerve solutiei cu doua state, pe baza frontierelor din 1967", au avertizat miercuri cu privire la "riscurile unei noi escaladari a violentelor implicand locuri sfinte, care ar putea transforma conflictul israelo-palestinian intr-un conflict religios".
Ei au cerut UE sa adopte "o pozitie comuna" si sa "devina un veritabil actor si un mediator in procesul de pace din Orientul Mijlociu".
Parlamentul a decis sa lanseze "o initiativa numita «Parlamentari pentru pace», vizand apropierea parlamentarilor europeni, israelieni si palestinieni", pentru a face progrese in perspectivele de pace.