SUA se pregătesc pentru cea mai dificilă săptămână de la debutul pandemiei. „Va fi şocant”
Statele Unite ale Americii se pregătesc pentru cea mai dificilă şi cea mai tristă săptămână de la debutul pandemiei.
„Va fi şocant”, spun experţii medicali americani, cu ochii pe bilanțul îmbolnăvirilor care creşte într-un ritm infernal. Sunt peste 336.000 de cazuri în total, dar şi peste 9.600 de decese.
În New York, cel mai afectat stat, autoritățile cer disperate ajutor - echipament, dar şi cadre medicale - pentru ca spitalele să facă faţă numărului uriaş de pacienţi.
Lumea este cu ochii pe New York. Statul american are aproape același număr de infectări ca Italia sau Spania, iar bilanțul deceselor a trecut de 4.000. Totul în contextul în care spitalele de acolo se confruntă cu lipsuri pe toată linia.
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „Rămânem fără provizii în toate departamentele. Spitale care erau obișnuite să aibă rezerve pentru 60 de zile, pentru 90 de zile, au acum rezerve pentru trei sau patru zile”.
Primarul orașului New York, Bill de Blasio: „Vom avea nevoie de încă 45.000 de medici și asistente”.
Vârful pandemiei înseamnă deopotrivă „cel mai rău cu putință”, dar și începutul drumului anevoios al „vindecării”. Până atunci, însă, specialiștii atrag atenția că urmează o săptămână critică pentru întregul sistem medical american.
Anthony Fauci, Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase: „Lucrurile se vor înrăutăți și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Va fi șocant pentru unii. Cu siguranță, e tulburător să vedem toate astea”.
Viceamiralul Jerome Addams, Chirurgul General al SUA: „Va fi cea mai dificilă și cea mai tristă săptămână pentru cei mai mulți dintre americani, va fi momentul nostru Pearl Harbor, momentul nostru 11 Septembrie. Nu va fi ceva localizat, se va întâmpla peste tot în țară”.
Situația este atât de gravă, încât șefa echipei federale de specialiști care coordonează lupta împotriva noului virus le-a recomandat americanilor să nu mai meargă nici măcar la magazin.
Dr. Deborah Birx, șefa echipei federale de specialiști: „Acesta e momentul să nu mai mergeți la magazinul de alimente, să nu mai mergeți la farmacie și să faceți tot ce se poate ca să vă țineți familia și prietenii în siguranță, iar asta înseamnă ca toată lumea să păstreze distanța de doi metri și să se spele pe mâini”.
În fiecare zi, în spitalele din New York ajung aproximativ 300 de pacienți noi care au nevoie de intubare. În cel mai mare spital din Brooklyn, triajul se face din stradă, unde a fost instalat un cort. Tot acolo este parcat un camion frigorific pentru cei care mor. Secția de Urgențe este câmp de luptă. Numărul paturilor a fost dublat, însă tot nu ajung.
Dr. Eitan Dickman: „Suntem în zona de terapie intensivă a departamentului de urgență. Toți cei care sunt aici au dificultăți de respirație. Observăm cum crește dramatic de la zi la zi numărul pacienților în stare critică, oameni care necesită toate resursele de care dispunem”.
Într-un oraș al extremelor, pandemia are un bulversant efect de egalizare între oameni. Bogați și săraci, tineri și bătrâni - toți sunt vulnerabili.
Cordelia Lynch, corespondent SKY News: „Este o atmosfera palpabilă de disperare. Pacienții vin întruna. Și nu doar bătrâni, ci și tineri, toți luptă pentru viața lor."
Complicațiile cauzate de COVID-19 reprezintă o provocare chiar și pentru medicii experimentați.
Medic: „Unora le scapă diabetul de sub control. E foarte dificil și trebuie să învățăm din mers cum să ne descurcăm”.
Dr. Eitan Dickman: „Principalul efect al virusului este că afectează capacitatea plămânilor de a furniza organismului oxigenul necesar. Apoi se răspândește, afectează inima, rinichi”.
Pe de altă parte, după Franța, și Germania acuză Statele Unite de „piraterie modernă, demnă de Vestul Sălbatic”. Americanii au supralicitat și au deturnat un transport de 200.000 de măsti care ar fi trebuit să ajungă în Berlin.