America se pregătește pentru ce e mai rău: "Va fi multă moarte în următoarele două săptămâni”
"Va fi multă moarte în următoarele 2 săptămâni!". Este avertismentul dur, dat de președintele Donald Trump compatrioților săi.
Estimările prevăd că vârful pandemiei în Statele Unite va fi atins peste o săptămână.
Numărul de îmbolnăviri crește, oricum, în ritm alert - peste 312.000. Sunt și 9.000 de decese, iar în New York, primarul cere o suplimentare de 45.000 de cadre medicale, pentru a face față. Toată lumea este cu ochii pe New York. Cu peste 115.000 de infectari, statul se apropie de vârful epidemiei.
Următoarea săptămână este critică.
Andrew Cuomo, guvernator: ”Într-un fel, chiar aș vrea să fim deja la apogeu. Pe de altă parte însă, îmi zic că e bine că nu suntem încă în vârful epidemiei, pentru că nu suntem pregătiți pentru nivelul maxim.”
Bill de Blasio, primar New York: ”Cred că săptămâna viitoare vom ajunge să avem 5.000 de oameni conectați la ventilatoare. Vom avea nevoie de încă 45.000 de medici și asistente, iar pentru luna aprilie avem nevoie de 60.000 de paturi suplimentare.”
Vârful înseamnă, deopotrivă, "cel mai rău cu putință", dar și începutul drumului anevoios al "vindecării". Cu vorba mari, Donald Trump își pregătește compatrioții pentru suferință.
Donald Trump: ”Va urma, probabil, cea mai dură săptămână, poate chiar 2 săptămâni. Va fi multă moarte, din nefericire. Vor muri mulți oameni. Ce fac acum cadrele medicale, profesioniștii care intră în spitale în fiecare zi.... Unii dintre ei vor muri...vor... e ca la război.”
Și totuși, șeful statului insistă să nu poarte mască: ”Eu nu vreau să port mască. E doar o recomandare. Mă simt bine. Cum ar fi, ştiu şi eu, să port mască în Biroul Oval, stând la minunatul Birou Resolute? Nu mă văd întâmpinând preşedinţi, prim-miniştri, regi, regine, purtând o mască...”
Centrul Medical Maimonide, cel mai mare spital din Brooklyn, este asaltat de pacienți. Triajul se face din stradă, unde a fost instalat un cort. Tot acolo este parcat și un camion frigorific, pentru cei care pierd lupta cu boala.
Secția de Urgențe este câmp de luptă. Numărul paturilor a fost dublat, însă tot nu ajung.
Dr. Eitan Dickman: ”Suntem în zona de terapie intensivă a departamentului de urgență. Toți cei care sunt aici au dificultăți de respirație. Observăm cum crește dramatic de la zi la zi numărul pacienților în stare critică, oameni care necesită toate resursele de care dispunem.”
Într-un oraș al extremelor, pandemia are un bulversant efect de egalizare între oameni. Bogați și săraci, tineri și bătrâni, toți sunt vulnerabili.
Cordelia Lynch, corespondent SKY News: ”Este o atmosferă palpabilă de disperare. Pacienții vin într-una. Și nu doar bătrâni, ci și tineri, toți luptă pentru viața lor.”
Complicațiile cauzate de COVID-19 reprezintă o provocare chiar și pentru medicii experimentați.
Medic: ”Unora le scapă diabetul de sub control. E foarte dificil și trebuie să învățăm din mers cum să ne descurcăm.”
Dr. Eitan Dickman: ”Principalul efect al virusului este că afectează capacitatea plămânilor de a furniza organismului oxigenul necesar. Apoi, se răspândește, afectează inima, rinichi. ”
Pe de altă parte, după Franța, și Germania acuză Statele Unite de "piraterie modernă, demnă de Vestul Sălbatic". Americanii au supralicitat și deturnat un transport de 200.000 de măști care trebuia să ajungă în Berlin.