Utah, primul stat american care accepta aurul ca mijloc de plata. Analistii se tem de o noua criza

Dată publicare: 31-05-2011 13:16
Dată actualizare: 27-10-2012 01:25
Sursa: International Business Times


Aur

Utah a devenit primul stat al SUA care a recunoscut aurul drept mijloc legal de plata. Aceasta masura permite ca monedele din aur si argint sa fie acceptate la plata produselor.

In prezent, monedele americane de un dolar, de aur si argint, (US American Eagle) valoreaza 38$ fiecare, dupa cum sustine International Business Times, care citeaza New York Times.

Locuitorii statului Utah nu sunt, insa, obligati sa accepte, sub forma de plata, monedele de aur si argint. "Daca guvernul federal nu are de gand sa o faca, atunci noi, aici in Utah, vom fi capabili sa aplicam un sistem monetar care va supravietui unei prabusiri financiare, daca acest lucru se va produce" - a declarat, pentru New York Times, Lowell Nelson, coordonator al unei campanii in Utah.

La randul sau, Craig Franco, un dealer de monede din Salt Lake City, a declarat ca se pregateste sa creeze un card de credit Visa, bazat pe depozitele de aur, care va permite oamenilor sa foloseasca mai usor aurul ca mijloc de plata.

Masura a fost inspirata de sustinatorii Tea Party, miscare conservatoare din SUA. O parte din aderentii acesteia considera ca dolarul ar trebui sa fie garantat prin aur sau argint, dar si ca politicile administratiei Obama pot conduce la o prabusire a monedei americane. Legea este prima de acest fel din SUA, insa mai multe state, intre care Minnesota, Idaho si Georgia, analizeaza decizii similare.

Oricum, Utah nu este singurul stat american care se pregateste sa inlocuiasca dolarul american cu metalele pretioase. Minnesota are un proiect de lege, care nu a fost inca votat, care sa reglementeze folosirea monedelor de aur si argint.

De asemenea, Carolina de Nord, a pregatit un proiect de lege (dar nu a fost inca votat) care sa permita autoritatilor sa introduca oricand, la nevoie, aurul si argintul ca mijloace de plata.

Sursa: International Business Times

Tags: aur, criza, monede, utah, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO