SUA recunoaște oficial genocidul armean în care ar fi murit peste 1,2 milioane de oameni


Ultimul update: Vineri 13 Decembrie 2019 10:01
Data publicarii: Joi 12 Decembrie 2019 22:28
Categorie: Stiri externe

Senatul SUA a adoptat joi în unanimitate o rezoluţie care recunoaşte genocidul armean, după ce Camera Reprezentanţilor a luat o decizie similară cu o majoritate zdrobitoare, un vot care a provocat furia Turciei.

Textul face apel la "comemorarea genocidului armean" şi la "respingerea tentativelor (...) de a asocia guvernul american la negarea genocidului armean", în cadrul unei rezoluţii nelegislative care a fost anterior blocată de mai multe ori în Senat de aliaţii republicani ai preşedintelui Donald Trump.

Nimeni nu s-a opus joi adoptării rezoluţiei, propusă de un democrat, Bob Menendez, relatează Agerpres.

„Sunt fericit că această rezoluţie a fost adoptată într-o epocă în care există încă supravieţuitori ai genocidului care vor putea vedea că Senatul recunoaşte ceea ce au îndurat", a declarat senatorul în hemiciclu, în cadrul unui discurs pe care l-a întrerupt din cauza emoţiei.

Turcia refuză însă utilizarea termenului "genocid", evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care s-au soldat cu moartea a sute de mii de oameni în ambele tabere.

Adoptarea, cu 405 voturi din 435, a acestei rezoluţii de către Camera Reprezentanţilor, pe 30 octombrie, a provocat furia Ankarei, care a denunţat o "insultă" şi o măsură care "nu are nicio valoare".

Un aliat al lui Donald Trump din Senat a blocat apoi prima tentativă de a vota rezoluţia în camera superioară, la circa o oră după o întâlnire cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă, pe 14 noiembrie.

Recunoașterea genocidului „pune în pericol” relațiile dintre SUA și Turcia

 

Adoptarea rezoluției privind genocidul armean "pune în pericol viitorul relaţiilor" între Turcia şi SUA, a avertizat Ankara.

Comportamentul anumitor membri ai Congresului american dăunează relaţiilor turco-americane (...) Rezoluţia americană care a trecut astăzi în Senat pune în pericol viitorul relaţiilor noastre bilaterale", a postat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Genocidul armean este recunoscut de circa treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat pe atunci cu Germania şi Imperiul austro-ungar.

Germania va recunoaște oficial un genocid în care a masacrat peste 75.000 de oameni
Ucraina acuză Kremlinul de genocid. Ar fi vorba de aproape 200.000 de victime
Soția unui milionar din Sri Lanka, însărcinată, s-a aruncat în aer împreună cu cei 3 copii
VIDEO PROTVPLUS.RO