SUA ”nu exclud” să permită Ucrainei să lovească adânc în teritoriul Rusiei. Ce se va întâmpla în curând
Statele Unite par a se fi răzgândit și nu exclud în prezent să permită în cele din urmă Ucrainei să tragă adânc în teritoriul Rusiei cu rachetele furnizate de americani.
Președintele Joe Biden „nu exclude” să permită Ucrainei să tragă adânc în teritoriul Rusia, a declarat secretarul de stat Antony Blinken pentru Sky News.
Blinken a făcut această remarcă după ce Iranul a furnizat Moscovei arme cu rază scurtă de acțiune pe care să le folosească în războiul său împotriva Ucrainei. Iar în aceste condiții, președintele Joe Biden „nu exclude” să permită Ucrainei să tragă rachete adânc în teritoriul Rusiei, a precizat secretarul de stat american.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Antony Blinken a făcut acest comentariu după ce a declarat într-o conferință de presă la Londra că Iranul a furnizat Moscovei rachete cu rază scurtă de acțiune, pe care Vladimir Putin „le va folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat SUA și altor aliați occidentali să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia, pentru a intensifica astfel presiunea asupra Moscovei și a pune capăt războiului.
Într-un interviu cu Yalda Hakim pentru emisiunea ei ”The World” de pe Sky News, Antony Blinken a fost întrebat dacă președintele SUA ar putea lua în considerare să permită o astfel de mișcare pe măsură ce conflictul continuă.
Militarii ruși deja au fost instruiți cum să folosească rachetele iraniene
Blinken a spus că SUA s-au asigurat că Ucraina a avut „ceea ce avea nevoie, atunci când avea nevoie, pentru a fi eficientă în respingerea agresiunii ruse”, de când forțele Moscovei au invadat-o în februarie 2022.
Dar el a adăugat că Washingtonul a trebuit să ia în considerare și alți factori, cum ar fi dacă forțele Ucrainei pot folosi „sistemele sofisticate” pe care aliații occidentali le oferă și dacă le pot menține.
Blinken a continuat: „Toate aceste lucruri trebuie luate în calcul pentru luarea acestor decizii. Dar ceea ce vă pot spune este că ne-am adaptat și ajustat la fiecare pas de-a lungul drumului și vom continua să facem asta– așa că nu excludem în această etapă”.
"Nu o facem. Nu excludem niciodată. Dar când vom decide, vrem să ne asigurăm că se face în așa fel încât să poată avansa ceea ce încearcă ucrainenii să realizeze".
Blinken a declarat anterior într-o conferință de presă că „zeci de militari ruși” au fost instruiți să folosească rachetele balistice cu rază scurtă Fath-360 ale Iranului.
El a adăugat: „Rusia are propriul sistem de rachete balistice, dar furnizarea de rachete iraniene îi permite să folosească mai mult din arsenalul său pentru ținte aflate mai departe de linia frontului”.
Iranienii vor primi sancțiuni dure în loc de ajutor economic
SUA au livrat un număr mic de ATACM (sisteme de rachete tactice ale armatei) Ucrainei în septembrie anul trecut. Rachetele cu rază lungă de acțiune au o rază de acțiune de aproximativ 290 de kilometri.
Secretarul de stat Blinken a susținut conferința de presă la Londra la câteva ore după ce Ucraina a lansat un atac major cu drone care a vizat mai multe regiuni din Rusia.
În interviul său, secretarul de stat american a fost întrebat și despre decizia Americii de a anunța noi sancțiuni împotriva Iranului și dacă acestea vor fi eficiente.
„Am fost clar cu iranienii, când am văzut ce pregătesc, că acest lucru ar avea consecințe dacă ar merge înainte și ar face-o”.
„Vor fi consecințe... Acesta este într-un moment în care știm de la noul președinte iranian că au nevoie disperată și doresc ajutor economic, că există o povară foarte grea pentru țară și caută asta”.
„(Aprovizionarea Rusiei cu rachete) este exact o modalitate opusă de a obține ceea ce pretind că doresc”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, războiul din Ucraina, rachete, lovituri, permite,
Dată publicare:
10-09-2024 21:10