Legea securității naționale pentru Hong Kong, validată de parlamentul chinez

Ultima actualizare: 28-05-2020 11:44
Proteste în Hong Kong din cauza legii securităţii naţionale. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene. GALERIE FOTO - 8
AFP

SUA au solicitat miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema controversatei legi de securitate dorite de Beijing pentru Hong Kong, dar China s-a opus desfăşurării acesteia, potrivit unor surse diplomatice, scrie AFP.

În baza noilor proceduri introduse în timpul pandemiei de COVID-19, toate videoconferinţele Consiliului de Securitate sunt organizate pe baza consensului între cei 15 membri.

În vremuri obişnuite, fiecare membru al Consiliului se poate opune unei reuniuni dacă strânge nouă voturi din totalul celor 15 într-un vot de procedură.

"Statele Unite sunt profund preocupate de acţiunile parlamentului chinez care sabotează fundamental gradul înalt de autonomie şi libertăţile decurgând din Declaraţia chino-britanică din 1984 înregistrată de ONU ca un tratat", a subliniat într-un comunicat misiunea americană la Naţiunile Unite.

"Este vorba despre o problemă mondială urgentă cu implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţională", a adăugat documentul care a precizat că SUA au cerut, în consecinţă, o videoconferinţă a Consiliului de Securitate.

"China a refuzat ca această reuniune virtuală să aibă loc", a precizat misiunea americană, criticând o lipsă de "transparenţă şi de responsabilitate internaţională pentru acţiunile sale".

Într-un mesaj scris pe Twitter miercuri seară, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a apreciat solicitarea de reuniune a Statelor Unite ca "lipsită de fundament".

"Legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong ţine doar de afacerile interne ale Chinei" şi "nu are nicio legătură cu mandatul Consiliului de Securitate", a adăugat el.

Statele Unite au declarat oficial miercuri că Hong Kongul nu se mai bucură de autonomia promisă de China, deschizând astfel calea unor posibile represalii comerciale, o primă ripostă spectaculoasă la controversata legislaţie de securitate dorită de Beijing.

Parlamentul chinez a validat legea securității naționale pentru Hong Kong

 

Congresul Naţional al Poporului - CNP, organul legislativ din China - a adoptat joi legea securităţii naţionale pentru Hong Kong, informează dpa.

Reglementarea a declanşat noi proteste în Hong Kong şi a provocat reacţii critice din partea Statelor Unite, care consideră că Beijingul afectează astfel statutul de centru financiar internaţional al fostei colonii britanice.

Legea chineză are precădere faţă de legislaţia internă din Hong Kong în privinţa acţiunilor apreciate drept ameninţări la adresa securităţii naţionale şi acţiuni de subminare a puterii de stat în teritoriul semiautonom Hong Kong.

Presa de stat chineză a anunţat că legea a fost adoptată în cadrul sesiunii parlamentare anuale. CNP are un rol în bună măsură formal, apreciază dpa; deciziile politice în China sunt luate de conducerea Partidului Comunist.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO