Donald Trump promite o ripostă în Hong Kong până la sfârşitul săptămânii

Ultima actualizare: 27-05-2020 15:13
Proteste în Hong Kong din cauza legii securităţii naţionale. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene. GALERIE FOTO - 4
AFP

Preşedintele american, Donald Trump, a promis să anunţe până la sfârşitul săptămânii măsuri „foarte interesante” ca răspuns la controversatul proiect de lege al Chinei care încalcă autonomia Hong Kongului, transmite AFP.

Întrebat despre posibilitatea unor sancţiuni împotriva Beijingului, Donald Trump a răspuns: „Pregătim ceva chiar în acest moment”.

„Cred că veţi găsi asta foarte interesant, dar nu doresc să vorbesc astăzi despre aşa ceva, voi vorbi peste câteva zile”, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă, fără să precizeze dacă această ripostă include sancţiuni.

„Veţi auzi vorbindu-se despre asta înainte de sfârşitul săptămânii, în mod foarte puternic”, a mai spus preşedintele SUA, întreţinând oarecum misterul.

Parlamentul chinez a prezentat săptămâna trecută şi intenţionează să voteze în următoarele zile o lege privind „protejarea securităţii naţionale” în Hong Kong.

Aceasta intenţionează să consolideze „mecanismele de aplicare” în acest domeniu în fosta colonie britanică zguduită în 2019 de proteste împotriva autorităţilor de la Beijing care au avut uneori un caracter violent.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest proiect de lege „subminează angajamentele şi obligaţiile asumate de Republica Populară Chineză în Declaraţia comună chino-britanică”, care asigură o anumită autonomie Hong Kong-ului după retrocedarea sa Chinei de către Regatul Unit în 1997.

Aproape 300 de arestări în urma protestelor împotriva unei legi de protejare a imnului naţional chinez

 

Poliţia din Hong Kong a arestat aproape 300 de oameni miercuri în metropolă, pe fondul protestelor împotriva unui proiect de lege prin care "insultarea" imnului naţional chinez ar deveni faptă penală, relatează dpa şi Reuters.

Poliţia a precizat pe Facebook că majoritatea celor arestaţi au fost reţinuţi sub "suspiciunea de participare la o adunare neautorizată".

După dezbaterea prevăzută pentru miercuri a controversatului proiect de lege în Consiliul legislativ al fostei colonii britanice revenite în 1997 sub administrarea Beijingului, mai este necesară o a treia şi ultimă lectură, urmată de un vot, care ar putea avea loc pe 4 iunie şi în urma căruia proiectul va fi cel mai probabil adoptat, având în vedere majoritatea pro-Beijing a consiliului.

Documentul prevede o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare şi amenzi de până la 6450 dolari americani pentru insultarea imnului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO