SUA au dezvăluit tactica Rusiei de a submina alegerile din R. Moldova. Cine este „agentul” care lucrează sub comanda Moscovei
Statele Unite sunt hotărâte să contracareze presupusele încercări ale Rusiei de implicare în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi în referendumul privind aderarea ţării la Uniunea Europeană, care vor avea loc duminică.
Moscova ar fi încercat deja să influențeze procesul electoral cu fonduri estimate de Chișinău, la peste 100 de milioane de euro. Comisia Europeană a confirmat îngrijorările autorităților din Moldova.
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: „Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană. Sunt aici pentru a reafirma că Statele Unite și aliații sunt alături de toți moldovenii în eforturile lor de a menține integritatea și securitatea alegerilor. Guvernul SUA și guvernul Moldovei au colaborat pentru a expune eforturile Rusiei de influențare a alegerilor, dar și pentru a-i sancționa pe cei implicați. Am aflat că Rusia cheltuiește milioane de dolari pentru a sprijini candidatul său preferat”.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Kirby a vorbit despre "zeci de milioane de dolari pe lună investite în anumite ONG-uri de agentul de influenţă rusă Ilan Şor", care propagă un discurs pro-Kremlin. Ilan Şor este vizat de sancţiuni ale SUA şi UE. Republica Moldova cere de mult timp extrădarea lui din Israel, unde a fugit după ce a fost vizat în 2019 de o anchetă de corupție uriașă, supranumită pe atunci "furtul secolului".
În ultimele zile, dincolo de Prut, au fost percheziții la Orhei și Bălți, inclusiv la primării. Iar poliția a difuzat o parte a convorbirilor interceptate.
-O să ne dea câte 3.000 de lei pe lună până la votare, trebuie să vii la vreo adunare, măcar să te vadă lumea, știi?
-Tu știi la Orhei cât se dă la acești activiști?
-Cât?
-60.000 de ruble.
-Da.
-Nu pot să cred.
-Da, ei nu dau acum în dolari, dau în lei.
-Acum, 10.000 de lei trebuie să dea...
Nu, 9 și ceva.
-Fetele am înțeles că tot nu o să tacă. A fost vorba de 10.000.
„Este o realitate cu care Republica Moldova se confruntă”
Alegerile de duminică din Republica Moldova sunt cruciale pentru viitorul european al țării, dar și pentru securitatea regiunii.
Siegfried Mureșan, europarlamentar: „Dacă, în plus față de dictatorul Lukașenko, Putin ar avea un aliat pro-rus la Chișinău, situația ar fi mai gravă pentru noi, România, pentru Uniunea Europeană, dar și pentru Ucraina”.
Dan Barna, europarlamentar: „În realitate vorbim și am văzut lucrul acesta de o influență și de o interferență teribil a Rusiei, zeci de milioane documentate de autorități de la Chișinău, aruncate în piața electorală, bani către cetățeni care sunt îndemnați să voteze în direcția cealaltă. Este o realitate cu care Republica Moldova se confruntă. Este acest război hibrid, acest război informațional care rostogolește scenarii otrăvitoare către societate”.
Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: „Este esențial să întărim reziliența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride, care s-au intensificat înainte de alegeri și referendum”.
Republica Moldova va beneficia din partea Uniunii Europene de un nou sprijin financiar - 1,8 miliarde de euro.
Siegfried Mureșan, europarlamentar: „Banii sunt meniți să meargă spre modernizarea, modernizare a sistemului public, reforma administrației publice, reformarea și întărirea justiției, competitivitatea economică”.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, alegeri prezidentiale, Republica Moldova,
Dată publicare:
16-10-2024 20:52