SUA au cereut Ucrainei să oprească imediat atacurile asupra Rusiei. Reacția Kievului

Rafinarie Rusia
Profimedia

Statele Unite au îndemnat Ucraina să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice ruseşti, avertizând că atacurile cu drone riscă să provoace o nouă escaladare.

De asemenea, americanii avertizează că atacurile determină creşterea preţului global al petrolului, a relatează Financial Times, citând persoane familiare cu acest subiect, o informaţie pe care Preşedinţia de la Kiev s-a grăbit însă să o dezmintă.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au folosit drone pentru a lovi infrastructuri critice, instalaţii militare şi concentrări de trupe în războiul lor de mai bine de doi ani, Kievul lovind rafinării şi instalaţii energetice ruseşti în ultimele luni.

Atacurile ucrainene au contribuit la scumpirea petrolului, al cărui preţ a crescut cu aproape 4% până în prezent începând din 12 martie, când Ucraina a început să vizeze pentru prima dată infrastructura energetică a Rusiei. O nouă creştere a preţurilor la benzină în Statele Unite ar slăbi ratingul preşedintelui Joe Biden şi i-ar submina şansele de realegere, potrivit News.ro.

Reacția Ucrainei

Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei prezidenţiale ucrainene, a negat însă că Washingtonul a cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii petroliere ruseşti, scrie Ukrainskaia Pravda.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

„Aceasta este o informaţie fictivă. După doi ani de război în toată regula, nimeni nu va dicta Ucrainei termenii acestui război. În cadrul dreptului internaţional, Ucraina poate "degreva" instrumentele de război ruseşti. Combustibilul este un instrument de bază al războiului. Ucraina va distruge infrastructura de combustibil", a declarat Podoliak pentru canalul rusesc Dojd, care funcţionează în străinătate, fiind interzis în Rusia.

Podoliak a mai spus că Rusia loveşte infrastructura critică a Ucrainei cu intenţii genocidare, în timp ce Ucraina distruge o infrastructură de război.

De asemenea, viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Ştefanişina, a declarat că rafinăriile de petrol din Rusia sunt ţinte legitime ale Ucrainei din punct de vedere militar, relatează Ukrainskaia Pravda.

„Înţelegem apelurile partenerilor noştri americani. În acelaşi timp, luptăm cu capacităţile, resursele şi practicile pe care le avem. Aş dori să le reamintesc colegilor mei care fac astfel de declaraţii că, în februarie 2022, am vorbit la sediul NATO pentru a face apel la ONU, deoarece ei pot să "închidă cerul" deasupra Ucrainei. Au spus: "Olha, tu nu înţelegi standardele NATO. În accepţiunea NATO, acest lucru înseamnă, în primul rând, distrugerea infrastructurii din Rusia care face posibilă bombardarea oraşelor ucrainene. Fabricile care produc rachete". Prin urmare, noi acţionăm în conformitate cu cele mai bune standarde NATO", a punctat Stefanişina la un forum de securitate organizat la Kiev. Comentând atacul de vineri al Rusiei, cel mai mare de la începutul războiului care a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, vicepremierul a declarat că se aşteaptă ca partenerii Ucrainei să-i furnizeze Kievului în primul rând arme.

Consilierul lui Biden a fost miercuri la Kiev

Financial Times spune că a vorbit cu trei interlocutori sub rezerva anonimatului. Avertismentul Washingtonului ar fi fost transmis în mod repetat Kievului către înalţi oficiali ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării (GUR), care supraveghează programele ucrainene de atacuri cu drone.

Casa Albă este "din ce în ce mai îngrijorată" de atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol, terminalelor şi altor infrastructuri energetice din vestul Rusiei, care au afectat producţia rusă din această zonă, a declarat una dintre surse Unul dintre motivele îngrijorării SUA este că o scădere a exporturilor ruseşti ar putea declanşa o creştere a preţurilor pe piaţa mondială, întrucât Rusia rămâne unul dintre cei mai mari exportatori, în ciuda sancţiunilor.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat că pentru a răspunde la loviturile Ucrainei, Rusia ar putea viza în mod esenţial infrastructura energetică importantă pentru ţările occidentale, cum ar fi conducta CPC care pompează petrolul din Kazahstan prin Rusia, pentru a-l exporta pe pieţele globale. Companiile occidentale, printre care ExxonMobil şi Chevron, folosesc conducta, pe care Moscova a închis-o pentru pentru scurt timp în 2022.

Ca răspuns la solicitările de comentarii din partea Financial Times, Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă a declarat că Statele Unite "nu încurajează şi nu permit" lovituri ucrainene asupra unor obiective din Rusia.

Pe de altă parte, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a fost chiar miercuri la Kiev. Ambasada SUA a declarat că Sullivan a venit la o reuniune a consilierilor de securitate naţională din întreaga lume, pentru a discuta despre "formula de pace" a preşedintelui Volodimir Zelenski. În timpul vizitei, Sullivan a dat asigurări că Statele Unite cred în victoria Ucrainei şi a cerut ucrainenilor să creadă în Statele Unite, dând asigurări că se fac eforturi pentru a fi votat în Congres un pachet esenţial de ajutor pentru Ucraina.

Ce urmărește Ucraina

Obiecţiile SUA la atacurile Kievului în Rusia vin în contextul în care preşedintele Biden are de dus o luptă grea cu Donald Trump pentru realegere, în condiţiile în care preţul benzinei este în creştere, ajungând la aproximativ 3,50 dolari pe galon. "Nimic nu îngrozeşte mai mult un preşedinte american în exerciţiu decât o creştere a preţurilor la pompă în timpul unui an electoral", a declarat Bob McNally, preşedintele companiei de consultanţă Rapidan Energy şi fost consilier pe probleme de energie la Casa Albă.

Ucraina a crescut constant numărul atacurilor cu drone pe măsură ce tehnologiile sale au avansat. Oficialii ucraineni susţin că au dezvoltat drone cu o rază de acţiune de peste 1.000 km şi încărcături utile capabile să provoace daune grave.

Săptămâna trecută, Kievul a lansat două dintre cele mai mari şi mai ample atacuri cu drone, operaţiunile GUR şi SBU vizând cu succes şapte instalaţii energetice ruseşti în câteva zile consecutive.

De asemenea, în ultimul an, dronele maritime ale GRU şi SBU au lovit porturile ruseşti, au distrus mai multe nave de război ruseşti în Marea Neagră şi au lovit podul din Crimeea, atât de apreciat de Moscova, care leagă Rusia de peninsula ucraineană ocupată.

Scopul "operaţiunilor speciale" este de a împiedica aprovizionarea cu combustibil a trupelor ruseşti şi de a reduce finanţarea efortului de război al Kremlinului, potrivit unui oficial ucrainean implicat în planificarea şi desfăşurarea atacurilor, citat de Financial Times.

De asemenea, Kievul doreşte să dea o lovitură simbolică, aducând războiul mai aproape de Moscova şi arătând că apărarea sa aeriană - inclusiv cea din jurul Kremlinului - poate fi penetrată.

Campania aeriană este, de asemenea, văzută de unii oficiali ca un mijloc de a stimula Washingtonul să aprobe pachetul de asistenţă militară în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat în Congres, care este esenţial pentru apărarea Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Președintele Abbas roagă SUA să oprească invazia Israelului în Rafah: „Opriți această crimă”
Președintele Abbas roagă SUA să oprească invazia Israelului în Rafah: „Opriți această crimă”

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut, duminică, Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters.

Una dintre cele mai înalte femei din lume a murit la 77 de ani. Avea o înălțime de 224,8 cm. GALERIE FOTO
Una dintre cele mai înalte femei din lume a murit la 77 de ani. Avea o înălțime de 224,8 cm. GALERIE FOTO

Maria Feliciana dos Santos, una dintre cele mai înalte femei din lume, a murit la vârsta de 77 de ani. Pe când avea peste 20 de ani, ea măsura 224,8 centimetri înălțime, însă a mai scăzut odată cu înaintarea în vârstă.

O trupă de heavy metal a fost arestată în timpul unui concert, în Rusia. Spectatorii, puși la pământ de forțele de ordine
O trupă de heavy metal a fost arestată în timpul unui concert, în Rusia. Spectatorii, puși la pământ de forțele de ordine

Membrii unei cunoscute trupe ruseşti de heavy metal, Korrozia Metalla, au fost arestaţi de poliţie în plin concert la Nijni Novgorod şi inculpaţi cu privire la ”propaganda simbolurilor naziste”, anunţă autorităţile.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.