SUA atenționează că Rusia că ar putea folosi din nou racheta letală Oreshnik în Ucraina în „zilele următoare”
Rusia ar putea utiliza noua sa rachetă experimentală Oreshnik în Ucraina „în zilele următoare”, a relatat miercuri Associated Press (AP), citând o sursă anonimă a serviciilor de informații ale Statelor Unite.
O evaluare a serviciilor de informații americane a concluzionat că Rusia ar putea utiliza din nou noua sa rachetă balistică letală cu rază intermediară de acțiune împotriva Ucrainei în „zilele următoare”, a declarat miercuri un oficial american.
Racheta experimentală Oreshnik este văzută de oficialii americani mai mult ca o încercare de intimidare decât ca o schimbare a jocului pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unui oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta informații sensibile.
Oficialul a declarat, pentru Associated Press (AP), că Rusia deține doar o mână de rachete și că acestea poartă un focos mai mic decât alte rachete pe care Rusia le-a lansat în mod regulat asupra Ucrainei.
Rusia a lansat pentru prima dată această armă într-un atac cu rachete din 21 noiembrie împotriva orașului ucrainean Dnipro. „Videocamerele de supraveghere ale atacului arată mingi de foc uriașe care străpung întunericul și se izbesc de sol cu o viteză uimitoare”, notează sursa citată.
Just look at this, and say with a straight-face that this is something you have seen before.
This the "Oreshnik" strike of Russia to Dnipro on September 21. pic.twitter.com/r6sXxsXKDb
— Tuomas Malinen (@mtmalinen) December 3, 2024
Putin a lăudat Oreshnik
La câteva ore după atacul asupra instalației militare, președintele rus Vladimir Putin a luat o măsură rară și a vorbit la televiziunea națională pentru a se lăuda cu noua rachetă hipersonică. El a avertizat Occidentul că următoarea utilizare a acesteia ar putea fi împotriva aliaților NATO ai Ucrainei, care au permis Kievului să își folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei, mai notează sursa citată.
Atacul a avut loc la două zile după ce Putin a semnat o versiune revizuită a doctrinei nucleare a Rusiei, care a redus pragul pentru utilizarea armelor nucleare. Doctrina permite un potențial răspuns nuclear din partea Moscovei chiar și în cazul unui atac convențional asupra Rusiei din partea oricărei națiuni care este susținută de o putere nucleară.
Acest atac a avut loc, de asemenea, la scurt timp după ce președintele Joe Biden a fost de acord cu relaxarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune fabricate de americani pentru a lovi mai adânc în teritoriul rus.