Studiu: Terapia de substituție hormonală ar putea reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer
Terapia de substituție hormonală (HRT) ar putea reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer în rândul unor femei care sunt predispuse mai mult la această boală, sugerează datele unui studiu.
Se crede că aproximativ un sfert dintre femeile din Marea Britanie poartă o genă numită APOE4, despre care se știe că poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer, scrie BBC.
Noua cercetare timpurie a descoperit că HRT, care poate ajuta la controlul simptomelor menopauzei, a fost asociată cu o memorie mai bună și volume mai mari ale creierului pentru cei cu gena respectivă.
Cercetătorii au spus că este prea devreme pentru a spune cu siguranță dacă HRT a redus riscul de demență la femei, dar rezultatele au evidențiat importanța potențială a acesteia.
Cercetarea a reprezentat mai degrabă un „studiu observațional”, decât un studiu clinic și nu a măsurat dacă femeile pe care le-a analizat au dezvoltat demență.
Alzheimer's Research UK a spus că descoperirile sunt încurajatoare, dar că au fost necesare studii mai multe și mai ample pentru a ajuta la înțelegerea legăturii dintre HRT și modificări ale creierului.
Studiul, condus de profesorul Anne-Marie Minihane, de la Facultatea de Medicină din Norwich din UEA, cu profesorul Craig Ritchie de la Universitatea din Edinburgh, a fost publicat în jurnalul Alzheimer's Research & Therapy.
Acesta a analizat datele a 1.178 de femei implicate în inițiativa europeană de prevenire a demenței Alzheimer, care studiază sănătatea creierului participanților în timp.
Toate femeile care au participat la inițiativa europeană aveau peste 50 de ani și nu aveau diagnostic de demență atunci când s-au alăturat acesteia.
Acest studiu a analizat apoi rezultatele testelor cognitive și volumele creierului înregistrate de scanările RMN.