Românii au uitat și să zâmbească și sunt tot mai copleșiți de griji. Ce arată un studiu recent
Vremurile tot mai grele ne fură până și râsul. Găsim tot mai puține motive să râdem cu gura până la urechi, arată un studiu recent, iar atunci când o facem, e pentru că vedem postări amuzante pe rețelele de socializare.
În schimb, glumele familiei ori ale prietenilor stârnesc hohote mai rar. Specialiștii ne recomandă să nu renunțăm la umor, pentru că ne face bine și fizic și psihic.
Copleșiți de griji, mulți români au uitat și să zâmbească. Râd cu poftă cel mult o dată la două zile, arată un studiu Daedalus, o companie de cercetare de piață. Cheful de râs dispare odată cu venitul. Cu cât salariul e mai mic, cu atât și motivele de bucurie sunt mai puține.
Român: „Nu prea am râs. Din toată inima, nu. Problemele care sunt de zi cu zi. Neajunsurile, muncă multă, odihnă puțină, nu ai timp să râzi. Familia e familie, e lângă tine, dar pe lângă tine e și ea supărată”.
Unii români reușesc totuși să facă haz de necaz și în momentele mai puțîn fericite.
Român: „Și când am necazuri râd. N-am șervețelele la mine. Nu râd așa, ca Gheorghe. Că doar mă cheamă Ion”.
Daniel Enescu, reprezentantul companiei de cercetare: „Se râde mai mult în sudul României și ăsta este un lucru foarte interesant. Mai mult în Oltenia, Muntenia, București și Dobrogea. Mie îmi vine să râd pentru că îmi aduce aminte de filmul „De ce trag clopotele, Mitică”. Practic ei râd unii de alții. Râd de întâmplări reale din viața de zi cu zi”.
Totuși, postările de pe rețelele de socializare smulg cel mai des hohote de râs, arată același studiu. În timp ce glumele partenerului de viață ori ale prietenilor aduc zâmbete în mai puține cazuri. Cei mai veseli sunt tinerii, spre deosebire de adulți ori vârsnici, categorii mai apăsate de griji.
Reporter: La ce râdeți cel mai ușor?
Tânăr: „La glumele prietenilor mei”.
Tânăr: „Același răspuns, mai ales alea proaste”.
Reporter: Voi ziceți glume, știți bancuri?
Tânăr: „Am unul în minte acum, nu știu cât de amuzant ar fi. „Am găsit un om trist într-o vale. Mi se părea într-o stare de depresiune”.
Tânăr: „Cam râd în fiecare seară cu soția. Glume, mai vorbim ce se întâmplă la serviciu. Glumim în familie, așa suntem obișnuiți. Eu sper că da. La 58 de ani arăt urât”?
Tânără: „Îl țin din scurt cu glumele”.
Tânăr: „Am încurcat-o”!
Dincolo de starea de bine pe care ne-o dă, emoțional vorbind, umorul este un bun aliat și pentru sănătatea noastră. Este dovedit că râsul crește imunitatea, stimulează circulația sângelui, scade tensiunea arterială și crește secreția de endorfine, acele substanțe chimice care calmează durerea și reduc stresul și, pentru că are atât de multe beneficii pentru sănătate, există inclusiv terapie prin râs.