Studiu: Plasma pacienților vindecați de COVID-19 ar avea, de fapt, efecte limitate în tratarea bolii
Este bine cunoscut faptul că medici din întreaga lumea au transmis că plasma sanguină a persoanelor care au dezvoltat anticorpi pentru COVID-19 îi poate ajuta pe bolnavii în stare gravă ce luptă cu virusul.
Cu toate acestea, un studiu publicat recent în British Medical Journal arată că plasma convalescentă nu ar avea, de fapt, beneficii clinice pentru pacienții cu COVID-19, relatează SkyNews.
Studiul a evaluat 464 de pacienți COVID-19 internați în spitale din India în perioada aprilie-iulie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pacienții fost împărțiți în două grupuri - un grup a primit două transfuzii de plasmă convalescentă la 24 de ore după infectare și îngrijiri standard, iar celălalt grup a primit doar îngrijiri standard.
După șapte zile, grupul care a primit plasma a arătat o ameliorare a simptomelor, ducând la rate mai mari de „conversie negativă”, semn că virusul este neutralizat de anticorpi.
Dar, cu toate acestea, administrarea plasmei nu a redus numărul deceselor și nici nu a arătat efecte în formele severe de boală în termen de 28 de zile, studiul afirmând că nu a arătat „niciun beneficiu clinic net pentru pacienți”.
„Performanța slabă a plasmei convalescente în acest proces este dezamăgitoare, dar nu pe deplin surprinzătoare", a spus Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea Reading.
Jones a adăugat este mai probabil ca plasma să fie eficientă dacă este administrată unui pacient la scurt timp după ce a contractat virusul și că studiile viitoare ar trebui să se concentreze asupra acestui lucru.
Rezultatele studiului vor fi o veste proastă inclusiv pentru România, dat fiind că și țara noastră utilizează tratamentul cu plasmă convalescentă pentru cazurile grave de COVID-19.
Recoltarea plasmei se face la 14 zile de la vindecare, în cazul celor care au un test negativ, şi la 28 de zile - pentru cei care nu au testul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!