Studiu: Pandemia de Covid-19 a fost foarte aproape să nu se petreacă

Dată publicare: 20-03-2021 11:23
Dată actualizare: 20-03-2021 11:26


coronavirus

Pandemia de coronavirus era cât pe ce să nu se petreacă, arată datele unui nou studiu, citat de CNN.

Cercetătorii care lucrează pentru a arăta când și cum a apărut virusul pentru prima dată în China au arătat că cel mai probabil prima infecție a avut loc în octombrie 2019. În plus, modelul lor a mai arătat ceva: virusul avea șanse mici să declanșeze o pandemie.

Numai ghinionul și condițiile propice regăsite în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan - locul în care pandemia pare să fi început - au dat virusului impulsul de care avea nevoie pentru a exploda pe tot globul, au raportat cercetătorii în revista Science.

„A fost furtuna perfectă - acum știm că virusul a avut nevoie de o breșă sau două pentru a se răspândi în felul acesta”, a declarat Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, care a participat la studiu.

„Dacă lucrurile ar fi fost puțin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piața Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi sau chiar ar fi fost prea bolnavă ca să meargă și să rămână acasă, probabil că răspândirea nu ar fi avut loc. Poate nici n-am fi știut vreodată despre asta”, a mai spus el.

Echipa de cercetători a folosit date moleculare, dar și rata mutațiilor în curs pentru a calcula cât timp a existat virusul. De asemenea, au rulat modele de computer pentru a arăta când și cum s-ar fi putut răspândi și cum s-a răspândit.

„Studiul nostru a vrut să stabilească de când circulă virusul SARS-CoV-2 în China, înainte de a fi descoperit”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat de boli infecțioase la Universitatea din California.

„Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informații importante: cum s-a răspândit virusul în Wuhan înainte de lockdown, diversitatea genetică a virusului în China și date despre primele cazuri de COVID din China. Combinând aceste informații, am putut stabili mijlocul lui octombrie 2019 ca dată limită la care virusul a început să circule în provincia Hubei”.

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO