Studiu FMI: O noua criza in SUA ar putea duce la declansarea unei noi recesiuni mondiale
Tensiunea creste peste Ocean. Agentia Standard's and Poor a avertizat cativa politicieni americani, dar si unele mari companii ca este posibil sa scada ratingul de tara al Statelor Unite, chiar daca plafonul de indatorare va fi majorat.
Asta pentru ca banuieste ca autoritatile vor intarzia platile sociale, pentru a-si achita din datorii. Si in plus, negocierile dintre democrati si republicani nu par sa progreseze.
A trecut aproape o saptamana de cand americanii
incearca sa ajunga la un compromis privind cresterea plafonului de indatoare de 14, 3 miliarde de dolari, atins in luna mai.
"Presedintele se asteapta ca ziua de azi sa fie una importanta, una in care putem aprecia daca avansam spre o intelegere bipartizana semnificativa privind reducerea deficitului sau nu", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe.
In ciuda aerului optimist, analistii estimeaza ca mai e cale lunga pana la o intelegere intre cele doua parti care sunt mai preocupate sa se improaste cu noroi.
"Presedintele imi aminteste de personajul animat Wimpy", a spus Steve Womack, senator republican Arkansas.
Republicanii cer taieri bugetare de 2.400 de miliarde de dolari in schimbul majorarii limitei de indatorare.
Presedintele Rezervei Federale a tasat clar directia in cazul in care nu se va majora plafonul de indatorare.
"Consecinta ar fi una catastrofala, care ar crea un soc financiar extrem de grav, cu efecte nu doar in economia americana, ci si la nivel global. Ar fi o rana autoprovocata, ne-am face singuri rau", a declarat Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale a SUA.
Un studiu realizat de economistii Fondului Monetar de Investitii a confirmat ca o noua criza in America ar duce automat la declansarea unei noi recesiuni mondiale.